Middagje vrij.

on dinsdag 20 augustus 2024




Na een ochtend in de tuin, waar het werk nooit af is, besloot ik tegen twaalf uur om schoffel en hark maar es aan de kant te gooien. Een middagje vrij!


Eerst heb ik toen nog even een rondje op mijn dooie akkertje door de tuin gewandeld, even  gewoon genieten van alle bloemen, ook die inmiddels uit de doorgeschoten groentes groeien.


Kijk hoe mooi andijvie wordt als je hem niet opeet.


 






En prompt zit er al zo'n wespje in. Of vliegje. Of kom, hoe heet het. Dinges, wespje. 


Met een heerlijke vrije middag in het vooruitzicht ben ik eerst uitgebreid gaan lunchen. Paul was er niet, die paste op Wolfje, dus ik kon helemaal los gaan met een bord bomvol verse groenten.  


De worteltjes had ik gekaramelliseerd, met veel boter en honing. Oei wat lekker. 




  

Elke week als Paul naar Utrecht gaat neemt hij dozen groenten mee voor de kinderen. En tijdens het oppassen appt hij mij steeds updates, over wat kleinzoon allemaal uithaalt. Zoals hoe hij een groot stuk komkommer meteen soldaat maakte. 


En van doos twéé, voor Liek en Sen, kreeg ik ook een update. 'Kijk mam, wat we ervan gemaakt hebben!' Met ook alweer zo'n heerlijk bordje. Nou dat deed mijn tuindershart natuurlijk goed. Dat er zo van gesmuld wordt!



              




Ook uit Oegstgeest kwamen vanmiddag wat mooie plaatjes voorbij. Van een flinke Beer, midden tussen zijn favoriete speelgoed. 


En daardoor kreeg ik meteen een idee waar ik op mijn vrije middag eens heen zou gaan!  

 
                


Want het is namelijk zo dat wij hier thuis vooral baby speelgoed voor de kleinkinderen hebben. Van die stoffen dingen. En knuffels. Maar ze zijn al geen kleine baby's meer natuurlijk! Die kereltjes groeien als kool! Ik besloot een rondje kringloper te doen voor wat 'Grote Jongens Speelgoed'.


Eerst Brit nog uitlaten. Het was al tegen half drie toen ik eindelijk richting Staphorst tufte. En daar was dan Kringloop nummer één. Daar was zát speelgoed. Zelf heb ik een zwak voor houten speelgoed, een stoere trekker of zo'n mooie slee .... 




...... maarre ik denk dat de jongens liever mooie felle kleurtjes zien. Groene treinen en oranje trekkers en rode brandweerauto's. 


Zoals dat jongetje naast mij, die was helemaal verrukt van al dat moois en al die kleuren. 




Uiteindelijk vond ik een compromis. Van hout, maar met heel veel kleurtjes. Het was een kleine xylofoon! Daar kunnen ze lekker op los meppen!


En toen nog even voor de lol een rondje. Eerst een hoed passen. Hoeden vind je veel in de Staphorster kringlopers. Veel kerkgangers dragen zondags een hoed. Ik zelf dus niet, maar passen is altijd leuk! 




Haha, en néé, ik heb hem niet gekocht. Want er liggen al een paar hoeden op zolder, voor mocht ik eens een kerk bezoeken waar dat de gewoonte is. 


Nee ik zocht eigenlijk naar een paar simpele dienbladen. Die gebruiken we veel. Om dingen op op te dienen natuurlijk, maar ik gebruik ze ook om van alles op te laten drogen. Zaden, kruiden, bessen. Kijk, deze twee zijn het geworden.





En dan als sluitstuk .... boeken. Mijn favoriete hoek in elke kringloper. Je komt soms de meest bijzondere vondsten tegen, die geen enkele bibliotheek nog heeft. 


Vroeger had Liek er een hekel aan, als ik in een kringloper zo'n boekenhoek indook. Want 'dan duurde het zolang'. Maar dat valt tegenwoordig wel mee. Want ik sla heel wat afdelingen over. Géén thrillers, géén romans en streekromans, géén koningshuis of dier of plant of kookboek. Ook géén boeken over landbouw of moestuinen.


Voor mij het liefst non-fictie, en dan over mensen. Bibliografieën vind ik geweldig. Of reisbeschrijvingen. Of waargebeurde pioniersverhalen. Mensen die de wildernis in trekken om er te wonen. Mensen die iets aangrijpends beleefd hebben. Of soms, een boek met mooie inspirerende teksten. 


 




Om half vijf was ik thuis, met de vondsten. Dan even met Brit spelen en met stokken gooien, en hop weer naar binnen. De vrije middag was nog niet om. Eerst een mega koffie erbij, en dan lekker met de benen omhoog, boek op schoot, in de luie stoel. 


En wat een mazzel, het ging nog regenen ook! Haha mooier kan je niet hebben, op een  middagje binnen!    

 




 


Ik opgefrist, en de tuin ondertussen ook!


0 reacties: