Flitsweek.

on zaterdag 27 augustus 2022






We flitsen door de week. 


Dinsdag sprak ik jullie nog. Woensdag was de wekelijkse koffie bij mijn moeder. Met een bak verse tomaten, en een pot appel-rabarbermoes, én met mijn beide overbuurtjes, vertrok ik 's ochtends richting Wildervank


Buurvrouw vond de toren zo mooi, dus namen we een foto. Helaas kwam de toren er maar voor de helft op. Haha nu moeten ze dus nog een keer mee op de koffie, voor een betere foto! 


En dat was 'niet tegen dovemansoren gezegd' zei buurman!😄👂👂





Volgende flits!


Het knutselwerk deze week nam heel wat tijd in beslag maar gaf ook aanleiding tot leuke gesprekjes. In een van de mooie stoffenwinkels van Staphorst, Kooiker Textiel, vroeg ik om stof in Staphorst blauw en Staphorst groen. Blauw was geen probleem, maar groen .... moeilijk. 


'Wat is dan eigenlijk Staphorst groen?' vroeg ik.

'Och,' zei meneer Kooiker, 'Kijk maar naar de kozijnen, dan zie je heel veel verschillen, iedereen geeft er z'n eigen draai aan.' 


Mooi, dacht ik, we kiezen gewoon zelf wel een 'groen'. Makkelijk zat!


 




Dan het knutselwerk. 


Op de 't shirts willen we ons logo. Dat logo is ook in groen en blauw, en komt achterop de 't shirts en ook op de bordjes. Maar hoe doe je dat? Ik had het logo uitgeprint, maar dat was te klein..


Vroeger bij tekenen leerden we een truuk om dat te vergroten, met een raster eroverheen tekenen, ken je dat?


Over de kleine print heen, teken je dan een raster met vierkantjes van 1 cm bij 1 cm, en op een ander blad een raster met vierkanten van 2 cm, en dan teken je daarin vakje voor vakje over van de kleine print. Dan krijg je dus een tekening die 2x zo groot is als het origineel!


Lang leve meneer van Bentum, onze oude tekenleraar! (Ik zie hem nog zó voor me met zijn grijze baardje en pretogen!)





Die grote tekening schoof ik IN het t shirt, en dan kun je dat dus overtekenen. Met blauwe en groene textielstiften. 


De letters wilde ik met een sjabloon doen, maar dat lukte niet want als je die letters uitknipt dan vallen er delen uit, zie de foto. Uiteindelijk lukte het t shirt en ben ik bij de buren gaan vragen of ze een foto van mijn rug wilden maken, om naar het team te sturen. Of het zo goed was.


Haha en toen vroeg Giuseppe meteen of ik kwam mee-eten want hij had nét een dampende schaal stamppot gemaakt, voor de stagiaires. Dus ik viel met mijn neus in de heerlijke stamppot! 😄😋








En we flitsen weer door, naar de tomaten! 


Tomaten tomaten. Man man wat een weelde dit jaar! Het schemert mij haast rood voor de ogen! Na de sausen en soepen en ketchups, besloot ik donderdag om gefermenteerde tomaten te maken. Dan stop je lekkere verse kruiden in een pot, duwt er zoveel mogelijk verse rauwe tomaten bij, en giet er dan pekelwater op. Water met 3 tot 5 % zout. 


Vorig jaar maakte ik dat voor het eerst, en toen hadden wij daardoor in december nog verse tomaten, die door het fermenteren superlekker smaakten. Gewoon, naar verse tomaat, maar ook nog met een extra rrrrrrrang


Jamie Oliver zou zeggen ...... een smaakexplosie 💥💥💥









Je laat ze een paar dagen tot weken (af en toe proeven of je het goed vindt) in de keuken staan en zet ze dan in de koelkast. Maandenlang houdbaar!


Ook de komkommers heb ik in plakken in de pekel gezet. Eén nachtje maar. Vrijdag werd dat afgespoeld, en toen gingen de plakken met dillezaad en Oostindische Kers bloemen weer in een pot. En daarbij goot ik toen onze eigen appelazijn. Géén suiker.


Dat ging meteen in de koelkast. Voor direct gebruik, op brood en in salades.








En dan .... nog even over dat groen. Want ik had nu dus nog steeds géén groene stof en ook geen groen koord, voor de tasjes en de vlaggen. 


We willen voor Prachtlint ook zo weinig mogelijk geld uitgeven. Al het geld moet het liefst naar bomen gaan, en naar struiken, en zaad, en andere natuurdingen. Dus, voor groene stof, óp naar de kringloper! En daar vond ik een appelgroen babylakentje waar we vlaggen van konden knippen, en ook nog een appelgroen hemd.


En van zo'n hemd kun je zomaar een lang koord maken! Dat kun je op dit filmpje zien: 

HOE MAAK JE SNEL LINTEN VAN EEN OUDE TSHIRT - YouTube












Nou, en een paar flitsen verder, was ik vrijdagavond in het boshuis om dingen klaar te zetten voor de klusdag, vandaag. 


Dus, het maken van prints op de 't shirts, het vullen van de kindertasjes met leuke spulletjes (wat ook allemaal haast geen stuiver heeft gekost maar dat zie je allemaal op de openingdag-blogpost wel) (en het zijn natuurlijk weer Ankies moeders tasjes!) en het maken van vlaggenlijnen.


Haha, poepoe. Nou, dat stond klaar. Het ziet er NU al leuk uit, vond ikzelf tenminste.







En vandaag, zaterdag, is er knoerthard gewerkt door een tiental vrijwilligers van onze vereniging. Tasjes en vlaggen en t shirts, maar ook insectenhotels en onderzetters en palen onder de borden.


En kwam en nog een journalist langs met een fotograaf, waardoor we waarschijnlijk dinsdag in de Stentor staan, voor wie die leest.








Nou het was even rennen dit keer ..... maar we zijn door de week ..... geflitst.


Het was een drukke volle week, maar toch belangrijk genoeg om alles goed vast te leggen. 


Voor als ....... over een paar jaar ...... Prachtlint Staphorst een mooie grote community is geworden, met hopelijk vele vele natuurparels, door de hele gemeente heen ....


....... en we eens met een beetje weemoed willen terugkijken ... hoe het allemaal begon!😊







Na de klusochtend wachtte hier thuis een verrassing. De kinderen waren gekomen om samen mijn verjaardag alvast te vieren. Zo lief. 





 



En dat is dan wel weer genoeg geflits voor vandaag. Het is al ver na spertijd. Ik wens iedereen een mooie zondag, en voor nu ... welterusten!


🌙🌙🌙


0 reacties: