Dvi vydelky.

on vrijdag 5 augustus 2022
Graag zou ik hier vandaag nog een hele trits trouwerij foto's willen posten, maar dat is niet zo kies. De fotografe moet natuurlijk de primeur krijgen, met haar ongetwijfeld schitterende fotoreportage. 


Dusse ... voor wie nog méér wil zien van de bruiloft, die moet nog maar even geduld hebben!


En zo zeilden wij na alle feestelijkheid en gezelligheid, weer een hele gewone week in. Op zondag hebben we de veertien loge's uitgezwaaid die hier waren blijven slapen en ontbijten, en vanaf maandag begon het Grote Opruimen. Wat eerlijk gezegd best meeviel, want toen alle bedrijven hun spullen eenmaal hadden opgehaald was het verder zó opgeruimd.


En dan al heel snel zie je haast NIKS meer van zo'n feest. Ongelofelijk. 


Nou. Maandag dus. Gewone dag. Wel veel bedden verschonen en wassen draaien enzo. En een doodvermoeide Brit, die de hele zaterdag en zondag zóveel te spelen had met al die gasten. En zóveel te snaaien, in hoekjes en gaatjes. Geen idee wat ze allemaal heeft gedaan en gegeten, maar ze lag maandag de hele dag voor pampus!


Na het opruimen was het gewoon weer .... tuinwerk! De hele vorige week haast niks aan gedaan, dus er was nogal wat achterstand. Veel oogstwerk vooral. Boontjes, bietjes, kolen, tomaten, courgettes, nou, eigenlijk kan bijna alles wel geoogst worden.


En er moet ook hier en daar een plens water op de tuin.En na alle taart en superlekkere happen van de bruidloft-catering, is het nu weer gewoon eten-uit-de-tuin. Wat overigens OOK lekkere happen zijn hoor. Kijk maar eens. 


Men neme een vuistvol snijbiet. En een ui. En een paar knoflooktenen. Dan nog wat basilicum, een paar tomaatjes, gewoon, wat je zoal tegenkomt als je van de tuin naar de keuken loopt. Oh, ook wat eitjes meenemen. De kipjes leggen weer, gelukkig. 


(Ze waren compleet van de leg af tijdens het feest!)


Thuis maalde ik een bak mais en rogge tot een dik meel. Daarvan nam ik een beker af, en klopte dat samen met wat karnemelk, eitjes, baksoda, kruiden, peper en zout tot een mooi beslag. 


In de olie fruitte ik de knoflook, samen met ui en ook nog een halve courgette (die zielig in de broodmand lag) en voegde daarna de hele bos snijbiet toe, in stukjes gesneden. 


Bakken. Laten slinken. Dan scheutje voor scheutje het beslag erbij. Het geheel gaar bakken, en dan de dikke pannenkoek omkeren met een bord, en andere kant garen. Plakjes tomaat erop. 


En zo heb je een ver-ruk-ke-lij-ke lunch pannenkoek. Hee, en daar kan geen catering tegenop hoor!!
En ook nog, in deze gewone week, vonden we zomaar een katje. Of eigenlijk, het katje vond óns. Hij kwam ons erf op wandelen, en kwam Lien tegen. Die hem onmiddellijk  adopteerde.  


We hadden even een flash-back naar vijf jaar geleden, toen Lien en ik óók een katje vonden.


Dit was het katje van deze week .... 

...... en dit was het katje van vijf jaar geleden .... 
Haha. Zie je wel wie dat is? Dat is onze Bekkie!!


Maar goed. Nu wéér een katje dus. Maar dit keer géén zwerfkatje maar een tam katje. Het was al van iemand. Via de buurtapp vonden we de eigenaars, en na een dagje logeren brachten we hem terug naar huis.


Erg jammer voor Lien, die het katje graag had willen houden. Compleet met mandje, voer en waterbakje. En oja, vlooitjes. Die ook. 😂😂En verder ging de gewone week. 


Weer de tuin in. Waar de bieten en uien geoogst moesten worden. Wat een verschil toch, de tuin déze week, met al die uien, en vorige week ..... ..... toen het daar wel een filmset leek!


Maar goed. Vandaag ook nog kruiden geoogst, met Editha.


Dat was gewoon een gezellig wandelingetje, al kletsend, en ondertussen plukken we dan wat we zoal denken nodig te hebben in onze huisapotheek. Ik wilde graag heermoes hebben. Ken je die plant?


Heermoes is een echte superplant. Hoewel, boeren vinden hem een ramp. Want hij wortelt diep en is haast niet weg te krijgen uit je grasland. Maar. Hij zit vol met het waardevolle kiezelzuur. Waardoor hij heel goed is voor haar- en nagelgroei, genezing bij botbreuken, en voor pezen en kraakbeen. En hij zuivert het bloed. En hij diept mineralen op, wel meters diep uit de grond. En en en en en. Echt een topper! Google maar es.


Dussss .... ik wilde daar graag een voorraadje van voor een winterthee. En we vonden hem, en kijk eens, hij is nog schitterend mooi ook!Jaja.


Tuin. Huis. Kruiden. En ook nog veel vergaderingen en overleg. Want ons volgende evenment, de Grand Opening van Prachtlint Staphorst, zit er ook aan te komen! Nog minder dan twee maanden. En nog zóveel te doen!!


Maar ondertussen geniet ik ook volop van de zomer en van het mooie weer en van alles hier rondom huis en tuin. Overal is zoveel moois te zien! (en let eens op hoe Bossie mij steeds op de voet volgt!)


Dat hierboven, dat middelste haantje, dat is Pieps! Twee maanden oud alweer! Mooi kereltje geworden he?


En dan gaan Bossie en ik nog even door het tomatenvak, naar de achterkant van het kippenhok, om wat zaden te oogsten. Zaden van de Judaspenning. Ook al zo'n juweel van een plant. Zelfs nu nog, verdord en al, zó prachtig mooi met die doorschijnende zaaddoosjes ..... 

 

En daar neem ik ook een tas vól van mee. Om later weer uit te delen, of te zaaien op al onze toekomstige parels!


En dan nog dit. Ik was nog op de moestuin op de Unit, om wat bietjes te planten, maar ik was iets vergeten. En dat moest ik daar dus lenen. En zo leer je dan meteen je allereerste Oekraïens. 

Chy mozhu ya pozychyty dvi vydelky??


😳😳😳


Maar ze verstonden het! En ik kreeg de vorken! Haha, lang leve Google Translate!!


0 reacties: