Blauwe knoop.

on woensdag 31 augustus 2022




Ja ik was dus jarig en we hadden 's ochtends gewoon vergadering met Prachtlint team. Haha. Kwam toevallig zo uit. Het was een gezellige vergadering met kado's en taart, en om half één waren we nog steeds aan het 'vergaderen'. 


Maar goed, toch ook echt veel nuttigs besproken ... en er moet echt nog héél wat gebeuren voordat alles klaar is voor de Grote Opening op 24 september. Echt véél! Ik heb hier een takenlijst voor me liggen van hier tot Tokio. Maar dat is ook een kwestie van delegeren, zo spraken de andere teamleden. Haha, ook weer waar!


En zo lief, ik kreeg van allen een bosje bloemen uit eigen tuin, en ook nog vers gebakken brood, thee en gedroogde paddestoelen uit eigen tuin, een pot honing, een doos peren ... Mijn favo kado's, zelfgemaakt, zelfgekweekt, mooi, lekker, duurzaam.


En 's middags kmamen zus Marjan en mijn moeder. Lien had voor een uitgebreide borrel gezorgd, overigens alcoholvrij, want de dames zijn allemaal van de blauwe knoop. Haha. Marjan al jaren, en mijn moeder drinkt sowieso niet. Lien maakt het niet zoveel uit, maar zelf ben ik een groot liefhebber van een glas wijn! Alleen helaas krijg ik er steeds migraine van. 


Dus, geen drup meer. Jammer hoor. Ik mis het wel! Bij de kado's zaten ook een paar flessen bijzondere siropen. Onder anderen met zeekraal! Nou, dan gaan we daar maar eens mee borrelen. 😁 





Tussen alle Prachtlint bedrijvigheid door is er natuurlijk ook gewoon de augustus oogst. Elke dag liggen er weer andere combi's op de keukentafel. 


Dit keer ook de eerste druiven. En de laatste kolen. En Arikaantjes. Ik heb ontdekt dat je daar heerlijke thee van kunt zetten. Van de bloemen. Probeer maar eens! Heel citrus-fris achtig.




Normaal sta ik in deze weken uren achter grote pannen te roeren. Van tomaten maak ik sausen en soepen en puree, en van courgettes en komkommers zoetzuur in potten. Maar die zoetzuur staat er meestal eind van de winter nog. Op een paar potten na, die ik weggeef. We eten het zo weinig. Maar ja, je moet toch wát met al die vruchten. 


Maar, dat fermenteren dat bevalt zó goed, en is zó makkelijk ... dat ik overweeg om de halve tuinoogst nu maar gewoon te fermenteren. Je hebt dan géén gas of elektra nodig. Het is oergezond, omdat alles rauw is, en vanwege de 'goeie' bacteriën.


lees maar:


Door fermentatie neemt ons lichaam moeilijk verteerbaar voedsel makkelijker op. De goede bacteriën kunnen stoffen die onze spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Naast dat fermentatie slechte dingen afbreekt, bouwt het ook goede dingen op. De darmen krijgen probiotica en deze zijn goed voor jouw immuunsysteem en beschermt onze dikke darm tegen ziektemakers. Naast dat het gezond is, zijn het ook lekkere producten om te voegen aan jouw gerechten.





Nou, geweldig toch? Makkelijk en gezond! Fermenteren dus!


En vorige week heb ik ook rauwe komkommerplakken op rauwe appelazijn gezet. Met Oost-Indische kers bloemen. Die at ik vanmiddag op een broodje brie, en ik besloot onmiddellijk om nóg zo'n pot te maken. Het is verrukkelijk!!


Alleen ben ik finaal door de grote glazen potten heen. Die zitten allemaal al vol. Dus dat werd eerst even een rondje kringloop.







Morgen aan de bak met al die potten!


Vanmorgen kwam Jan D langs en hebben we samen 'mijn' bijen verzorgd. Het is een kleine zwerm, die dit keer eens niet uit de kasten van de Zonnehorst kwam aanvliegen, maar uit het zuiden, richting dorp. Drie dagen lang hing die zwerm aan ons hek. Toen zei Jan dat ik die zwerm in een kast moest stoppen en moest gaan bijvoeren. Want de bijen zijn na een paar dagen uitgehongerd, en kunnen dan agressief worden.


Dus hebben we samen die zwerm in mijn kast gekregen, en heb ik nu dus een volkje. Helaas zonder bevruchtte koningin, want er is na twee weken nog steeds géén broed. Maar het is voor mij een goed oefenvolkje. Hopelijk blijft het nog een tijdje in leven, en kan ik jullie er af en toe wat van laten zien.


En vanmiddag weer buiten verder. Verzorgen. Gieten. Oogsten.


Enne ... géén wijn meer, dus. Maar zó zijn ze ook lekker!😊




 



0 reacties: