Dit jaar wel dus. En we hadden die witlofpennen mooi opgepot in een krat, veel water erbij, en het is inmiddels wat uitgelekt. Nu gaat het hele spul naar binnen. Want om mooie kleine witlofkropjes te krijgen, moet het warm staan. Eigenlijk wel minstens 20 graden. Maar zo warm is het bij ons niet, dus ik hoop dat zo rond 18 graden ook goed is.
Flink karton eronder tegen het water lekken en ook tegen eventuele wormen. Want die zitten gewoon in de compost en kruipen er soms uit.
Je ziet dat er in een paar dagen al de eerste kropjes zijn gaan groeien. Omdat ze in het licht staan zijn die groen.
En dan nog een lap stof. Dan is het daarbinnen echt stikdonker! En nu wachten, een paar weken.
Van Editha heb ik de gewoonte overgenomen om alle papieren zakjes, ook die van suiker en meel enzo, te bewaren. Netjes gladstijken, en in een mandje leggen, en je hebt een enorme voorraad verpakkingsmateriaal, wat heel geschikt is voor zaden. En voor weet ik wat nog meer.
Lia gebruikt die papieren zakken ook. Zij gebruikt ze voor haar keukenafval. Alles van één dag gaat in een pot waarin zo'n papieren zak is gelegd, en dan kan het zó naar de compost. Zonder vieze handen en zonder vieze pot die je steeds moet schoonmaken.
Slim!
..... om half vijf moest ik het hele groepje er weer uit knikkeren, want het was toen al tijd voor de dieren. Dat is nu wat vroeger geworden in verband met de winterklok. Daar moet je met dieren altijd rekening mee houden. Je kunt ze niet zomaar ineens een uur later hun eten geven.
Nou ja het kán wel ... maar dan gaat het hele spul in koor staan blèren. 😄😄
En nu zal ik je ook meteen die bietenhakselaar van Jeroen en Ria laten zien, want ik ben er blij mee joh!! Hij is zó handig! Op de foto hieronder is het dat voorste apparaat. Met dat grote vliegwiel aan de rechterkant.
Men neme het voer voor twee koeien. Vandaag waren dat achtereenvolgens een paar knollen, met groen en al, een kleine voerbiet, en een pompoen. Dat gooi je gewoon zó in de bak, en dan ga je draaien aan het hengsel.
Ik ben er heel blij mee want het scheelt mij nu elke dag tien minuten hakken met de spade, op die groenten. En het scheelt dus ook lekke metselkuipen, want je hakt toch per ongeluk wel eens hier en daar door de bodem heen.
Kijk nou, zelfs zo'n ronde pompoen pakt hij zó mee!
Goed bedacht van Jeroen, zo met die bezem!
Alles gaat schoon op, tot aan de laatste pompoenpit. Het is wél zo, dat Bonnie het groen eerst aan de kant schuift. Ik snap dat wel. Kinderen en groenvoer .... hahaha .... de oranje en rode en witte brokjes zijn veel lekkerder!
Maar tot slot gaat alles erin. En Bella heeft het als eerste op, en rént dan naar de emmer van Bonnie en eet haar restanten op. Wat wel eerlijk is, want Bonnie drinkt nog steeds bij Bella. Dus moet Bella méér eten. Kijk maar hieronder hoe ze van plaats zijn verwisseld.
En kijk nou eens .... wat toch een mooi snoetje heeft dat koetje ......
8 reacties:
Hier staat witloof in 10°, Clarien, het duurt enkele weken, maar met mooi resultaat...
https://liesonderweg.wordpress.com/2021/02/02/witloof-uit-mn-pottentuintje-4/
Papieren zakken worden hier gebruikt als bij Lia.
Hoe knap, die hakselaar!
Lie(f)s.
Aha Lies! Het kan dus ook gewoon in de schuur staan? Fijn, dank voor je tip😊
Moeten die messen ook geslepen worden ?
Jullie koeien zijn denk ik meer een huisdier geworden ,die zullen nooit naar de slacht gaan !
Groet Jan.
In het verleden heb ik ook wel zelf witlof wortels opgekuild, maar die gingen de kruipruimte of watermeterput in. Daar heerst ook een constante temperatuur van 10 á 12 graden en je kreeg altijd mooie compacte struikjes. Kun je je voorstellen dat ik enigszins verbaasd was toen ik las over temperaturen van 20 grden? Voor mijn gevoel krijg je dan geen dichte kropjes, maar erg losbladige witlofstronkjes.
Bij lagere temperatuur zal het iets langer duren voor je oogst hebt, maar het lijkt me zeer zeker de moeite wel waard.
Heb eigenlijk geen idee of witlof ook gevoelig is voor vraat van dieren.
Tja, ooit op mijn stage tuinbedrijf deden we het zo en dat blijf je dan doen he? Maar .... ik ben om, de witlof gaat naar een koelere plek. Ook wel fijn dan is die keukentafel weer vrij! (voor weer andere projecten!😊)
;-)
Lie(f)s.
Ik heb de liefde voor witlof nooit zo begrepen.. dus dat is een projectje wat ik met liefde vervang voor iets anders.
Toen ik laatst je blog titel las (over je "witlof soap") dacht ik heel even dat je zéép gemaakt had van witlof....
Ik houd het allemaal voor mogelijk, met die creatieve projecten van jou! ;D
Haha, witloofzeep :)
Wat een prachtige machine om de bieten en pompoenen te hakselen.
Zou je er ook takjes mee kunnen hakselen ?
En de koeien zijn inderdaad prachtig.
Heb je ze eigenlijk uitsluitend voor de mest, Clarien ?
Een reactie posten