Ja we zijn echt een huis vol vrouwen. Paul is ver in de minderheid. Hij zegt dan ook altijd 'knul' tegen Brit en 'hey kerel' enzo. Haha. En Brit vindt alles best.
Ik was vandaag bezig op het maisveld. De maiskolven zijn er allang af, maar de planten staan er nog. Die zijn nu allemaal afgetjakt, zodat het nu een veld is vól met stronken. Waar je je lelijk aan kan bezeren als je er op trapt. Het zijn keiharde dingen.
Ook kwamen er nog een stelletje verrassings-pompoenen tevoorschijn. Die hingen gewoon aan de maisplanten te bengelen.
Niet spitten dus. Eerst die stronken omtrappen, en dan?
Want aan weerzijden van dit maisveldje had ik rijen met bloemen gezaaid en allerlei kruiden. En die waren te mooi om zomaar om te trappen.
Ik ben er rustig bij gaan zitten, op een laag krukje, en ben gaan bloemen plukken en gaan zaadjes plukken. En een beetje kijken naar de vliegjes en wat late zoemende bijtjes. En genieten van de lage herfstzon.
Of dat veld nou déze week voor de winter is bemest, en afgedekt, of pas volgende week, het maakt geen biet uit.
En de kruiwagen zat ook op de terugweg weer vol. Met die bloemen dus, en met bakjes zaden, en met een dikke bos venkelkruid, die daar ook nog stond. Ook die zit vol met zaden. Maar daar had ik nu geen tijd meer voor, om die eruit te peuteren.
De geplukte bloemen liggen inmiddels boven op zolder te drogen, voor thee. De Afrikaantjes ruiken zo lekker, dat moet toch ook wel een lekkere thee geven, zou je zeggen. Ik heb het nog niet eerder gemaakt, ben erg benieuwd naar de smaak. Het lijkt qua geur een beetje citrus-achtig. En het zal ook wel iets bitter zijn, zoals de meeste bloemen.
En inderdaad, ze kookten rood. En waren vrij zoet maar niet té. Ik hoop dat ze zoet genoeg zijn om ze een paar maanden te kunnen bewaren. Dat zou mooi zijn. Dan vanaf nu ook géén suiker meer nodig voor de peren-inmaak!
En vanavond was er ook weer wat keukenwerk. Ik wilde een alternatief maken voor ontbijt. Normaal eet ik altijd pap van maismeel en roggemeel. Met wat fruit en een lepel roomboter. Maar met al die groenten ligt het voor de hand om ook te gaan ontbijten met groenten.
Vandaar, vanavond .... heb ik een paar pompoen-pie's (soort taart) gemaakt. Het begon met het maken van een stevig deeg voor de bodem. Dat maak ik volgens een vast recept. Voor twee taarten heb je nodig 250 gram meel, 125 gram koude boter, één ei, twee lepels ijskoud water, en een snuf zout. Mengen en koud wegzetten tot je het nodig hebt.
Het meel is deels ons eigen meel, van mais en rogge. En voor een klein deel gebruik ik witte bloem uit de winkel. De verhouding maakt niet veel uit als het in totaal maar 250 gram is.
Ik kook de pompoen (driekwart ervan was genoeg) gaar, giet het water af, en doe er anderhalf kopje volle melk bij. Room kan natuurlijk ook, maar omdat het voor ontbijt is hou ik het nu bij melk. Er gaat wat kaneel bij en wat komijn, en een snuf zout. Dan pureren.
Tijdens het pureren gaan er twee eieren bij. En tot slot heb ik er, voor wat meer smaak en een zoet accent, nog een pot zelfgemaakte appelmoes door geschept. Dat leek me wel een lekkere combi met de pompoen. Om het te binden, ging er tot slot nog een handjevol maismeel bij.
Rol het deeg uit en vul er twee taartvormen mee, prik er met een vork gaatjes in, en giet er dan de pompoenpuree op. Een uur bakken op 180 graden.
Of het zal bevallen, pompoen voor ontbijt?? ..... nou, vast wel.
Was het maar vast morgen.
6 reacties:
Toch nog een mooie oogst om mee thuis te komen, Clarien, pompoenen, zaadjes, bloemen...
'k Vermoed dat die peren bewaren. Vacuum?!
'k Zit weer te watertanden...
Lie(f)s.
Gezellig, samen met Paul en de dames in een knusse, warme kamer terwijl het buiten koud en donker is. Wat geven die beestjes toch veel liefde en gezelligheid. Ben benieuwd hoe de pompoen taart bevalt als ontbijt.
Leuk om te lezen en mooie foto's erbij. Ik wilde wel dat ik die pompoentaart kon proeven. Vast heel voedzaam en lekker.
heerlijk ontbijtrecept lijkt me. hoe bewaar je ze?
Na in je verhaal vandaag over zwammen in het maisveld te hebben gelezen, luisterde ik zondag naar Vroege Vogels. Iemand vertelde over het belang van de aanwezigheid van schimmels onder het maisveld. Het mais zou er veel beter door groeien. Vandaag kreeg ik in een nieuwsbrief van Vroege Vogels het verhaal.. Weet niet, of je het verhaal ook hebt gehoord. Mocht je interesse hebben wil ik hèt wel mailen.
Gr. MiekeR
Pieke gewoon in de koelkast. Ze waren binnen drie dagen op en dat ging goed. Als ik teveel heb gaat het altijd mee naar mijn moeder. Ik denk niet dat ze in te vriezen zijn. Lijkt me niet zo lekker voor de korst.
MiekeR, graag mailen!😊
Een reactie posten