Vrijdagse Varia.

on vrijdag 3 augustus 2018





Geachte heer mevrouw, u heeft aangegeven dat u een nieuwe veegroep bent gaan houden. 

Haha ja dat klopt, alleen we hebben nog helemaal geen veegroep. We hebben zelfs nog niet één koe. Gelukkig maar. Want we hebben ook geen gras meer. Dat schamele beetje wat er nog staat, die paar miezerige groene toefjes, die zijn voor de drie schapen en voor het ene bokje.

Oja, het bokje. Dank jullie hartelijk voor de naam! Hij heet Bonus! Ik wilde er eerst nog 'Bones' van maken omdat het zo'n dun bokje is, je ziet al zijn botten, maar hij wordt toch al een beetje dikker, dus het wordt Bonus.

En hij komt al ... als je Bonus roept!





Vanmorgen was ik bezig met een aantal koolplanten te verhuizen. De pompoenen groeien er dwars overheen en de kleine kooltjes stikten haast onder al die grote bladeren.

Ze zijn opgeschept, en ergens anders weer geplant. Vanwege het warme weer kregen ze een plens water mee. En ook zijn er rondom de plantjes oude koolbladeren neergelegd op de aarde, om te voorkomen dat de grond weer heel snel opdroogt.






Op de bedden van de aardappelen, die gisteren zijn geoogst, is een dikke laag compost uitgespreid. Omdat je die grond niet zo kaal kan laten liggen. Dan gaat alles dood in de bodem. Alles verdroogt.

Bedek je bodem bedek je bodem bedek je bodem. 

Zelf dacht ik ... zo'n hittegolf he ... dan ben je genoodzaakt om dingen te verzinnen om je gewassen en je bodem in leven te houden. Ik verzin nu de ene truuk na de andere. Het ene werkt beter dan het andere. Geeft niks. Wij hoeven écht geen honger te lijden, de AH zit om de hoek.

Maar misschien is dat over een jaar of wat wél cruciaal, dat je daar wat vanaf weet. Hoe te tuinieren met hitte. Misschien worden we op rantsoen gezet met water. Dan zijn koolbladeren als bodembedekkers niet alleen maar meer een grappige gril van Moeskers Moestuin .... maar ernstige realiteit.






Haha .... nu is het alleen nog maar het ijs, wat niet leverbaar is.

Maar denk je es in, dat er volgend jaar een bordje hangt bij de verswaren. Sorry mensen, veel soorten groenten zijn voorlopig niet leverbaar. Pas in september weer boontjes en paprika en spinazie en sla en bloemkool. (hoihoi roepen alle kinderen)

Grapje hoor. Ik wil niet doemdenken. En Nederland Tuinbouwland is heel slim.  maar toch...

En anders neem je toch gewoon een pizza? 😊






Over die pizza.

Die zit in plastic folie en in een kartonnen doos. Dat plastic bewaar ik. Tot afgrijzen van de familie bewaar ik al het plastic en hergebruik het.

Bij de AH kocht ik ook twee shirts, eigenlijk niet te filmen hoe goedkoop die zijn ... ik betaalde 6 euro voor een hemdje en een 't shirt, prima kwaliteit, biologische katoen.

In hele handige hersluitbare zakjes. 😊


 



Je zou het een nieuwe sport kunnen noemen. Plastic bewaren, en opnieuw gebruiken.

En het moet! Want nu wil China ons afvalplastic niet meer hebben. Ze hebben nu zelf genoeg. Dus wordt een groot deel van ons plastic weer verbrand, net als voorheen, in plaats van gerecyceld. 

Het mooiste is natuurlijk als we niet meer zoveel plastic kopen. Je kunt beginnen om géén huishoudplastic meer te kopen. Geen afvalzakken, geen plastic folie, geen boterhamzakjes.

Verzin andere oplossingen. Bewaar alle zakjes waar je boodschappen in zitten. Zoals deze zak, waar twéé kleine rubberen dopjes in zaten, die nodig waren voor de waterpomp.

Kijk nou es wat een lap!!






Paul heeft een zakje dat altijd mee gaat in de achterzak, als hij gaat racefietsen. Met een paar euro erin, en z'n telefoon enzo. Het zakje gaat al jaren mee en doet het nog steeds! Plastic is supersterk!

Ik heb laatst een doos schoolspullen van één van de kinderen opgeruimd. En kwam toen een map met werkstukken tegen. Alle bladzijden zaten apart in van die plastic hoesjes. Dat vond men toen handig zeker. Dan bleef het mooi.

Moet je nagaan als elk kind in Nederland dat doet met elk werkstuk. Tonnen plastic.

De hoesjes heb ik leeg gehaald, de werkstukken gingen in kartonnen mappen, en de hoesjes gaan nu weer jaren mee. Want ook die zijn supersterk. En handig. Alles wat je erin stopt blijft mooi.






Jaja .... zo beleef je heel wat hoor op een doorsnee vrijdag!

Morgen laat ik Bonus weer zien. En ook eindelijk, hoe het met Het Tuintje Van Wim afliep. En nog wat losse eindjes.

Maar nu een wijntje en een boek! 😊




11 reacties:

marie-paule zei

Dag Clarien

Ik doe het ook, plastic zoveel mogelijk hergebruiken. Hoesjes rond tijdschriften bij de post, folie rond groenten, zakje van de muesli, ... . Op die manier wordt het plastic al minstens twee keer gebruikt (en vaak nog veel meer keren). Want hoe goed je ook probeert om het te vermijden, het lukt heel vaak ook niet, helaas.

Ik geniet elke dag weer van je blog, en leer er heel veel van. Ik snap alleen niet altijd waar je alle energie vandaan haalt. Ongelooflijk!

Groetjes
Marie-Paule

Clarien zei

Het klinkt afgezaagd Marie-Paule ... maar ik haal mijn energie uit het eten. Uit die bodem dus. Want die zit tjokvol met magnesium en kalium en wat je maar nodig hebt. Ook recycling. Met mijn energie verzorg ik die bodem. En die bodem geeft mij energie. Enz enz

Anoniem zei

Wat ik nu inmiddels begrepen heb van plastic is dat plastic ook bij gebruik kleine deeltjes verliezen en dat verdwijnt dan weer in het milieu.
Ik prober daarom zo min mogelijk plastic te kopen en te gebruiken, maar dat lukt helaas niet altijd. Vroeger was het mijn man die fanatiek het afval scheiden, nu ben ik erg gespind op plastic. Ik ga zelf al zover dat als er iets van boodschappen gehaald moet worden en het zit in plastic we het niet meer kopen of bij een andere supermarkt gaan kopen. Ergelijk is wel dat bv bij diverse supermarkten de biologische producten in plastic verpakt zijn en de niet biologische producten weer niet. Dan maar geen biologische producten. Gelukkig doet l.di.l dat dan weer beter. Daar zijn steeds meer producten los te kop. Nu hopen dat de supermarkten hun verantwoordelijkheid daarin nemen en geen plastic meer gebruiken op de fruit- en groenteafdeling. Hier hebben we geen grote reformzaak met een grote hoeveelheid groenten en fruit. Helaas geldt dat ook voor de markt, dat stelt ook niets voor. Echt jammer is dat.

Anoniem zei

Vroeger had je op het platteland geen vuilnisophaaldienst. Mijn moeder bewaarde alle plastic zakken van winkels op zolder en glaswerk ging er ook naar toe. De rest werd verbrand. Zelf gooi ik daarom ook geen plastic winkelzakken weg met het gevolg dat er een soort museum is ontstaan van zakken van firma's die al lang niet meer bestaan en er ligt zelfs nog een flesje met een restje levertraan erin. De rest van het glas is wel de glasbak in gegaan.

tientonnerelf zei

Ik bewaar ook veel van het plastic en ik heb voor het huishouden al een paar jaar geen plastic hoeven te kopen. Allemaal hergebruik 👍

Clarien zei

Top!! Wat mooi dat er meer mensen zijn die zo met plastic omgaan. t Is natuurlijk hartstikke handig spul alleen zo slecht voor het milieu helaas.

Als er nog meer tips zijn ... graag reageren!

Of zullen we binnenkort een plastic-aktie opstarten? :))

Anoniem zei

Over kringloop gesproken, de landbouw produceert CO2 maar neemt ook CO2 weer op. In de vorm van gras, granen, bieten, aardappelen, uien, kool, enz.alles eigenlijk wat er groeit. Dat eten wij op en wij produceren ook weer CO2 wat weer door de natuur opgenomen wordt. In tegenstelling van wat we uit de bodem halen. Zoals aardolie, aardgas, steenkool. Willen we de wereld redden dan moeten we daarmee stoppen. Nu!

Anoniem zei

Nog even een aanvulling, hier wordt je echt niet vrolijk van. waarom je direct moet stoppen met plastic

M.A.C. zei

Tot een paar jaar terug had ik een winkel:THE Chocolate house,ik verkocht dus België Chocolade deze was vaak verpakt met o.a. een mooie kleur blauw plastiek,was zonde om weg te gooien,ik maakte van dat plastiek een draad en samen met een draad wol erbij voor de kleur haakte ik daar boodschappen tassen van,ik gaf ze aan de klanten mee maar gebruik ze nu nog zelf voor de boodschappen,foto,s van een paar tassen staan op mijn blog
Nu gebruik ik geen plastiek zakken meer
Bedankt weer voor je gezellige blog en de foto's
Wens je een fijn weekend

M.A.C. zei

Je bodem bedekken is inderdaad erg belangrijk zoals je zegt in je blog
ik doe het met zelfgemaakte compost met hout snippers en met smeerwortel en dan wel de Russiche smeerwortel deze zaait niet uit
Je kunt het 3x per jaar oogsten en ook de bloemen kun je als mulch gebruiken
Het heeft zo veel voordelen voor de aarde maar ook de bijen en hommels maken er gretig gebruik van
Over de toevoegingen aan de aarde staat een wat uitgebreidere uitleg op mijn blog
JUST À HOBBY

Natalie, the Chickenblogger zei

Hello!
I wish I could read Dutch... Google will translate for me, but I am certain that it's not a very good translation.
I share your concern about too much plastic. Our poor planet.