Felle moeders.

on zaterdag 18 augustus 2018






Als er iets is wat je snel leert met dieren, is dat je je er soms niet teveel mee moet bemoeien. Laat ze het zelf maar uitzoeken. Vind dingen niet zielig.

Zo vond ik het bijvoorbeeld zielig, dat twee moeders tegelijk kuikens kregen, en de zwarte, die veel feller was dan de gele, die pikte alle kuikens in. En ik had juist dat lieve gele kipje zo graag een nest gegund.

Dus steeds maar weer, pakte ik een handvol kuikens, als ze op het nest zaten, en schoof die weer onder de gele. En elke keer de volgende ochtend liep die zwarte weer met het hele toom. Uiteindelijk heeft het toch wel iets opgeleverd, want de gele mocht er toch twee houden.





Het volgende tweetal moeders, was hetzelfde verhaal. Een bruine en een zwarte, en ook hier, de zwarte moest alles hebben en de bruine mocht niks.

Die zwarte hennen zijn zó fel!

Ook hier ging ik de kuikens herverdelen. De bruine kreeg er ook een paar. Maar toen ik es een uurtje zat te kijken bij het kippenhok, toen zag ik, dat die kuikens eigenlijk véél beter af zijn bij zo'n felle moeder. Die beschermt ze veel beter tegen andere hennen, die nog wel eens in de kuikens willen pikken.

Ze is feller met eten zoeken, kordater als de hanen komen klieren, kortom, die sterke en felle zwarte hennen zijn betere moeders, dan de lieve en wat schuwere bruine en gele.







Dus nu bemoei ik me niet meer met de verdeling.

De zwarten pikken alle kuikens in, en de kuikens hebben dan meer overlevingskansen. Nou, prima.

Toen ik erg dicht bij kwam kwamen de hanen overigens ook in touw. Wat of ik wilde? Of ik maar even wilde opkrassen bij de kuikens? Haha het gaat wel goed daar hoor. Ik denk niet dat ik me zorgen hoef te maken over dat kwetsbare jonge spul, ze worden goed beschemd!







Ja en dan dus 's avonds, als alle kippen en hanen en kuikens een plekje zoeken in het hok, voor de nacht, dan mis ik er een heel stel.

Waar zijn de pubers? Die halfwassen kuikens, van april en van mei?

Weet je waar die slapen? Bovenin de boom! Boven het hok!





Dat doen kippen soms. Hun Chinese voorouders zaten ook in bomen. Maar heel netjes is het niet. Beschaafde kippen horen in een hok. Ik denk dat het hok (nu al) te klein wordt. Dus daar moeten we in de herfst eens naar kijken.

Dan is er Bonus, de eenzame bok.

Bonus zijn drie vriendinnen zijn weer weg. En hij is er nog. Maar hij vindt het niet prettig, alleen op het weiland. Als Brit en ik langs komen rent hij hard blatend naar ons toe. 'Ik ben zo allee-ee-een!!!

Maar kijk daar komt wat aan!









Er komt een ram logeren!

Nou, gelukkig, ook weer opgelost!

Wat ik zelf zoal deed? Och, wat niet? Omdat we binnenkort een koe verwachten, ben ik vandaag een hoekje op de tuin gaan zoeken, om nog wat knollen te zaaien. Zo'n koe eet heel wat, en wat extra knollen kan geen kwaad.

Het is een ratseflats-zaterdagmiddag- snel-snel omgespit hoekje geworden. Geen strakke bedden. Er komen stoppelknollen in. Die werden vroeger tussen de stoppels van de afgemaaide rogge gezaaid. Bij mij komen ze ook tussen de stoppels en de stoppels staan er dus nog.

Ik hoop dat die knollen daar tegen kunnen.






Er zijn nog kruiden geplukt. Dille voor het zaad. En bonenkruid, om in bosjes te drogen.






Heb je dat ook, dat als je die kruiden te drogen hangt, dat ze dan na een tijdje op de grond vallen? Omdat de steeltjes dunner worden en ze uit het touwtje vallen?

Ik duw het touwtje daarom door de bos heen en sla het om een paar plantjes heen, en weer terug naar voren, zodat het vast blijft zitten. Is het te zien?







Paul zit voor de buis te gapen en ik zit achter de laptop te gapen. En morgen ... hoeven we helemaal niks.

Tot maandag! 😊


9 reacties:

Margriet zei

Wat leuk, straks een koe erbij !! Ik dacht laatst al: er mist nog wat ! eigenlijk ook nog een varken .....eigen vlees.

Petra1945 zei

Het lijkt me dat Bonus al aardig bijgetrokken is... nog steeds slank, maar niet meer mager. Wat is zijn voorland? Blijft hij bij jullie als vaste bewoner of heb je andere plannen met hem?

Wieneke zei

Wij hebben de neiging om alles te vermenselijken bij dieren. En er wordt veel te veel normaal natuurlijk gedrag zielig gevonden. Meestal kunnen ze het heel goed regelen onderling. Dat zie je nu maar weer eens goed bij jouw kippen.

Wieneke zei

Oh ja, wat leuk voor Bonus dat hij gezelschap heeft gekregen. Tenminste....als het een aardige ram is natuurlijk. Dat verschilt nogal eens.

Dufraing Marc zei

Op tijd de kippen vangen en de vleugels aan één kant bijknippen of wat slagpennen uittrekken zodat ze niet meer kunnen vliegen. Anders gaan ze in bomen blijven slapen en krijg je het hen niet meer afgeleerd. In de winter kunnen ze beter binnen zitten dan in een boom.

Liesbeth zei

Onze kippen sliepen ook in de bomen, ook 's winters met sneeuw en ijs. Ze hadden ook geen last van bloedluis. Maar was wel een ouderwets ras, geen doorgefokte kip. Misschien scheelt dat. Wat leuk.. een koe in aantocht?!

Willem zei

Puttend uit de herinneringen van mijn kindertijd, eerste helft jaren '50, weet ik ook nog dat langs de rand van een van de twee kippenrennen op het erf, een paar bomen stonden en dat daar sporadisch wel eens een kip in overnachtte. Ik kan me niet herinneren of mijn ouders iets deden met dat gegeven, maar het zal me niet verbazen als ze er niks mee deden. De kippen kwamen wel op het voer af en dat werd in het hok gegeven. Als een kip door een roofdier gepakt zou worden dan hadden ze dat waarschijnlijk ook gezien als een bedrijfsrisico. We hadden ca 300 legkippen en het vergelijk waarin veen en turfjes figureerden was in ons geval duidelijk van toepassing.
@Wieneke, 100% met je eens. Ik zie helaas te vaak en te veel om me heen dat zelfbenoemde dierenvrienden hun geliefde huisdier behandelen als een mens op 4 pootjes en het beestje met alle liefde die ze in zicht hebben gewoon doodknuffelen.
Ik ben opgegroeid op een boerderij en heb geleerd dat je goed voor je beesten zorgen moet, maar dat je nooit vergeten mag dat een dier andere behoeften heeft dan een mens. Als een mens een beest wordt is er iets niet goed, maar het omgekeerde geldt eveneens.

Clarien zei

Hermanna, Bonus blijft voorlopig bij ons. Niemand wil hem tot nog toe.

Wieneke het is een ontzettend lieve ram. Gelukkig. Hij blijft hier een maand ofzo, en we hebben hem maar even Ramonus genoemd. Ze zijn onafscheidelijk! :))

Wat betreft de kippen in bomen. Tja of ik het wil of niet, ze doen het. Vleugels bijknippen wil ik nog even uitstellen. Want doordat ze zo goed kunnen vliegen kunnen ze in geval van nood misschien ook goed ontsnappen. Ondanks de nachtblindheid. Hoop ik.





Roxanne zei

Een beetje late reactie, maar voor het drogen van je kruiden is het het makkelijkste om een lus te gebruiken. Als de kruiden dan steeds droger worden, trekt deze lus vanzelf strakker en hoef je niet zo te hannessen met extra touwtjes :)