Een vrolijke salsa.

on zaterdag 4 augustus 2018



Maar éérst ... kijken we even om de hoek, in het moestuintje van Wim. Wim wilde graag een kleine moestuin en had mij daar in het voorjaar om hulp voor gevraagd. En ik dacht ... dat is meteen wel een leuk project om te laten zien hier. 

Zo'n kleine moestuin, helemaal vanaf het begin tot het einde. Met foto's. Van aanleg tot oogst.

Maar ik had steeds geen tijd om erheen te gaan .... dus, toen de basis klaar was, verloor ik Wim z'n tuin een beetje uit het oog. Zo gaat dat soms.

Maar Wim zelf niet! Die ging aan het tuinieren! En toen ik laatst eindelijk weer eens kwam kreeg ik een dikke komkommer. Trots dat hij was op z'n tuin!



APRIL

AUGUSTUS

Je kunt het niet zo goed zien, maar er zijn bieten en bonen en kolen en sla en komkommers. En doordat het nogal in de schaduw ligt heeft het niet zoveel last van de hitte gehad.

Mooi tuintje!

Wim heeft zelf ook nog een stevig rek gemaakt voor de bonen. Héél stevig! Ik vroeg of hij er gymnastiekoefeningen aan deed, zo stevig leek het me wel.






Ze zijn blij met de tuin. Daar gaat het om. En elke dag even wat gezonds eruit halen, al is het maar een handvol. Missie geslaagd!

Zo zie je maar je hoeft mensen helemaal niet van begin tot eind aan de hand te nemen. Alleen maar even zetje geven, en hopla ze pakken zelf de draad wel op. Vaak.

Ondertussen in mijn eigen tuin ben ik de paden aan het fatsoeneren. En het groene afval gaat dit keer niet op de compost. Want ergens anders is dringend behoefte aan dat groen. 

De dieren, die krijgen op het moment háást geen vers groen meer. Kijk maar naar buiten. Zie jij vers groen? Nope.






En niet alleen het afval uit de tuin, maar ook het afval van bijvoorbeeld een groentesoepje. Geef het aan je dieren. Wortelloof, maisbladeren, koolstronken.

Zo'n maiskolf ... wat een mooi ontwerp is het. De korrels snij je eraf, en dan even goed kijken hoe ingenieus die aan de kolf vastzitten.







En de resten naar de dieren dus. De kippen halen nog heel wat voer uit die afgeritste maiskolven. Ze worden tot het laatste restje leeggepikt.

En de rest gaat in de bak voor de schapen en voor Bonus.





Even roepen??

Booooooooooooooooooooooonus!!!!






Een mooi slank bokje is het. En al niet meer zo heel dun. En hij glanst in de zon!

Verder is hij vreselijk verliefd op de drie schapen. Steeds maar kopjes geven en langs ze heen strijken. Waarschijnlijk denkt Bonus dat hij zelf ook een schaap is. Een ram dan.

Maar verder dan wat strijken gaat hij niet. Dat snapt hij dan weer wel dat dat niet kan. Dus er komen geen scheitjes en gaapjes. 😊







Hebben jullie al tomaten?

Ik heb dit jaar de tips van Tomatendokter beter opgevolgd dan vorig jaar. Je weet wel, de dieven niet helemaal weghalen maar gedeeltelijk. En de eerste trosjes goed snoeien. Toch zijn de tomaten wel weer iets aan het woekeren geslagen ... het is een groene jungle.

Dan denk je, nou ik zie géén rood ... maar als je goed zoekt hangt er toch al heel wat tussen.





Een hele rok vol! Bij gebrek aan bakje.

En wat maak je van die tomaten? Soep? Saus? Zonde om ze te koken, vond ik. Ik heb er een tomatensalsa van gemaakt. Alleen al van die naam wordt je vrolijk. Salsa. Iets met dansen!

Zo'n salsa, die maak je precies zoals jij dat lekker vind. Alle soorten vruchtgewassen kunnen erin. Paprika, peper, tomaten, komkommer, aubergine en courgette ...

..... en dan nog heel veel verse kruiden, en olijfolie, en wat zout, wat zoet en wat zuur. 







Ik nam vandaag dus die tomaten, een halve ui, een kleine aubergine, een half pepertje, drie knoflooktenen, een scheut zelfgemaakte sladressing (maak een liter tegelijk en bewaar die in de koelkast) wat verse bouillon, heel veel verse peterselie en koriander, nog wat extra olijfolie, en dan alles in de mixer!

Prrrrrrrrr. Klaar.

Je hebt nu fijngesneden salsa. Alles in stukjes snijden kan ook natuurlijk, voor een wat grovere versie.

In een andere pan breng je water aan de kook, voeg er een handvol kleingesneden groente aan toe, en vervolgens pp 100 gram pasta. Laat koken tot alles gaar is.

Bak er chorizoworstjes bij.





En dan op het bord, de salsa op de groentepasta scheppen, en kaas erover raspen. Man, je weet niet wat je proeft!

Kijk. Onze avondronde. Ik was bij Bonus en Paul deed de boompjes. Mooi verdeeld toch?





Ja we zijn er maar druk mee. Maar het zijn allemaal leuke klussen. En dan drie keer per dag heerlijk eten van de tuin. En zelfs de dieren eten dus al mee van de tuin.

Bekje eet ook van de tuin. Maar geen groenten. Zij houdt het bij muizen. 




Geniet van het ietsje koelere weer morgen! En tot maandag!


7 reacties:

Natalie, the Chickenblogger zei

I love this!

philivd zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
philivd zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
philivd zei

Pas maar op met die Nubische geitebok,die kruisingen bestaan echt tussen schaap en geit.https://www.google.com/search?q=kruising+schaap+/geit&newwindow=1&rls=com.microsoft:nl:%7Breferrer:source?%7D&rlz=1I7GZEU_nlBE420&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwim1NCnodXcAhWRCuwKHfP-DDUQsAR6BAgFEAE&biw=1680&bih=891

Clarien zei

Nou ja!!

Dat van die Gaapjes en Scheitjes had ik zelf verzonnen (dacht ik) en dat blijken dus echte woorden te zijn! Gaap voor een jong van bok en ooi, Scheit voor een jong van ram en geit. Haha, maar t komt haast nooit voor.

We zullen zien.

Die Bonus! :)) Misschien nog wel veel meer Bonusjes in de toekomst ....

schrijfselsvanmij zei

Ik geniet iedere keer weer van je blogjes :-)

Willem zei

Heb je in je jeugd te weinig boeken van Toon Kortooms gelezen? Ik vermoed het, want anders was je wel bekend geweest met 'gapen' en 'scheiten'. Hij laat dat een bejaarde pastoor vanaf de preekstoel tot de gelovigen zeggen in een van zijn boeken. Gezellige jeugdboeken die erg doordesemd waren van het voor mij destijds volstrekt onbekende katholieke geloof. Ik ben opgegroeid in een gemeente waar aan de noordkant 1 Rooms-Katholiek gezin woonde, al gingen er geruchten dat aan de uiterste zuidzijde van de gemeente ook nog een RK-gezin woonde.

Voor mij heel herkenbaar, je opmerking over de 'gymnastiekoefeningen' aan de bonenstokken. Dat zal wel een vrouwelijke kijk zijn op het bouwen van een stellage, want vrouw Helena is in ook staat om een soortgelijke opmerking te maken als ik iets vergelijkbaars maak. Zij vindt dat zoiets best op zijn hatseflatserigs,- een familietrek en waarschijnlijk ook een familiewoord- gemaakt kan worden. Ik houd het op de vrouwelijke kijk op construeren, al heb ik in mijn werkzame leven een paar keer te maken gehad met uitstekende beton- en staalconstructeurs van vrouwelijke kunne.