Boer en boerin.

on maandag 6 augustus 2018




De dag begon koel. Maar wel met een plens werk. Kijk nou bijvoorbeeld zo'n courgetteplant. Hitte of niet, hij gaf in twéé dagen tijd acht courgettes.

ACHT. Eén plant! En zodra je die afsnijdt gaat hij vrolijk door. Plopplopplop. Weer acht.

Ik heb inmiddels al de voedselbank in Zwolle benaderd of ze belang hebben bij vijf kratten courgettes. Ze waren bedoeld voor Groningen, maar daar kom ik even niet. En daarbij ... volgende week zijn er wel wéér vijf kratten. Of meer.

Nog geen reactie gehad uit Zwolle. Misschien stikken ze al in de courgettes. 😊


 


Zelf maak ik ook veel in. Elke dag wel wat. Soms vroeg in de ochtend, vóór het werk aan, en soms 's avonds, als de oven toevallig aan is geweest. Dan kun je meteen daar achteraan de potten wecken.

De aardappelen en bieten en uien werden geroosterd.





De courgette gingen met uien in zoetzuur.

En dan de mais. Ik ben er zo blij mee. Vorig jaar en het jaar daarvoor had ik haast geen mais. Het wilde niet. Nu wel. Dat komt waarschijnlijk omdat er dit jaar grote vierkante vakken met mais zijn ingezaaid. In plaats van nogal kleine langwerpige bedden.

Mais moet zichzelf bestuiven, en als er maar een stuk of wat maisplanten staan, dan lukt dat niet goed. Hoe groter het aantal, hoe beter de planten worden bestoven. Je ziet aan de kolf hieronder dat deze heel goed bestoven is, want hij is helemaal gevuld met zaden.





Het wordt alleen wel een zooi in de keuken, als je al die mais gaat afritsen. Het springt alle kanten op. En dan ga je er natuurlijk op staan.

Vorig jaar had ik precies 6 kleine zakjes met zoete mais, in de vriezer. Haha, elke maand één zakje. En nu ... de hele keuken vol. Ik heb geen idee hoeveel er nog af komt dit jaar. De helft is trouwens geen zoete mais, maar mais om te drogen en als meel te gebruiken. Je kunt heel veel met mais. 

Wat ook mooi is aan mais is dat je de hele plant kunt gebruiken. Van de gedroogde bladeren kun je stevige manden vlechten. En het is ook nog dierenvoer.

Eén bak voor ons, één voor de schapen en één voor de kippen.







De zakjes en pakjes gaan stevig tegen elkaar, in een doos. Dan invriezen. Het kan nog net. De vriezer zit bijna vol. Ik denk dat je als zelfvoorziener echt niet ontkomt aan een grote vrieskist. Wij hebben nu de gewone drie vriesladen van de koelkast, en een aparte vriezer met vijf laden.

Maar het is niet genoeg.

Alleen, is dat duurzaam? Ik wacht even af wat de zonnepanelen opbrengen. Iemand die weet hoeveel stroom een gemiddelde vrieskist per jaar verbruikt?






Bij erwten en bonen is het veel makkelijker. Die dróóg je. En klaar is kees. Gewoon in katoenen zakken opbergen, op een droge plek op kamertemperatuur.

Buurvrouw hielp vanochtend onder het koffiedrinken met de capucijners doppen. Maar ze zijn maar matig dit jaar. Veel lelijke plekjes.

En vanmiddag, het land weer op!





Het gaat regenen! Woensdag en donderdag.

Het is haast niet voor te stellen, maar het wordt toch echt beweerd! Regen en koelte!! En daarom was ik vandaag nogal druk, want alle schoven moeten nu naar binnen. Er stonden nog zo'n vijftig op het roggeveld.

En de uien moesten ook naar binnen. Ik had ze afgelopen weekend al los getrokken. Dus ze waren al iets gedroogd. Maar het was toch nog een heel gewicht. Ongeveer twee derde, zo'n duizend uien, zijn nu binnen.





En dat moet dan allemaal weer een plek krijgen. Uienrekken maken.

Het zijn nogal ielige rekjes geworden moet ik zeggen. Ielige rekjes, met zware vrachten uien erop. Je zit er eigenlijk op te wachten dat de hele boel om lazert. Maar misschien hebben we geluk.







Binnen is binnen! Joepie!!

En dan nog een chill werkje. Kruidenzaden oogsten. En bloemenzaden.

Want laat je niet van de wijs brengen door hittegolven enzo. Er komt echt weer mooi wisselvallig weer aan hoor. Van dat echte Hollandse weer zeg maar. Waarin groene kruiden zo mooi gedijen.

Bij mij zijn bijna alle kruiden doorgeschoten. Niks geen groen maar wel zaad. En beestjes.






Zodra de regen komt gaan we die zaaien. Gewoon doorgaan. Uiteindelijk komen er vast wel een keer wel kruiden.

Kijk. Brit wil vriendjes worden met Bonus. En met de schapen ook.

Maar ze moeten nog even aan elkaar wennen. De wolf en de geit.





6 reacties:

Willem zei

Die foto van de wantsen noopten me om op onderzoek uit te gaan welk soort je daar hebt, en met enig succes mag ik wel stellen. In eerste instantie dacht ik dat het vuurwantsen waren, maar die zijn gestippeld en niet gestreept. De wetenschappelijke naam van de beestjes is Graphosoma lineatum, maar gelukkig is er ook een doordeweekse naam voor; Pyjamawants. Dat klopt een stuk beter. Onder invloed van waarschijnlijk het gunstige klimaat, is het diertje aan een opmars noordwaarts begonnen. Het foerageert op schermbloemigen, dus de kans is erg groot dat je er meer van zult vinden, want er zijn best wel een aantal kruiden die tot de schermbloemigen behoren.
Jouw foto heeft wel tot gevolg dat ik morgen met extra aandacht de bloeiende selderij en peterselie ga bekijken. Ben benieuwd of dat beestje ook bij mijn kruidenkuipen voorkomt.
Vuurwantsen zie ik genoeg in mijn omgeving, maar die houden meer van 'dood' materiaal. Mijn buurman, dezelfde die last had van de schaduw van de noorderzon, was al bang dat de vuurwantsen zijn huis op zouden vreten. Heb voorzichtig geprobeerd uit te leggen dat er tussen een termiet en een vuurwants enig verschil zit.

Dufraing Marc zei

Ik droog mijn 'franse uien en knoflook en sjalot' in van die houten bakjes die we aan het grootwarenhuis gratis kunnen meenemen. Deze kun je dan kruiselings op mekaar stapelen en is voldoende stabiel. Je kunt er 'torens' meebouwen en dan is er toch nog voldoende verluchting.

Wieneke zei

Ik heb even voor je gezocht en wat info gevonden over stroomgebruik van vriezers. Kijk even hier: https://www.greenem.nl/wat-kost-een-vriezer-per-jaar/

Misschien heb je er iets aan? De leeftijd van het ding is uiteraard erg belangrijk. Nieuwe vriezers verbruiken heel veel minder dan oudere exemplaren. Leuk zijn die wantsjes in pyama :-)

Jacqueline zei

Het lijkt dit jaar een fantastisch courgettejaar te zijn. Ik heb maar 2 planten en oogst zoveel, dat ik 2 keer per week een doosje met courgettes aan de weg zet, met een bordje 'gratis' erbij. Soms oogst ik wel 7 courgettes op een dag. Verbazingwekkend dat ze het zo goed doen met die droogte.

Interessant van die wantsen. Wij hebben dit jaar heel veel vuurwantsen. In het voorjaar zaten ze met z'n allen op een muur die op het zuiden gericht was, lekker in het zonnetje. Ik had ze nog nooit eerder gezien. Ze schijnen veel bij lindebomen te zitten, al hebben wij helemaal geen lindeboom in de buurt, dus blijkbaar worden ze in dit geval door iets anders aangetrokken.

Willem zei

@Jacqueline, klopt als een bus, dat vuurwantsen van lindenbomen, en met name van wat ze laten vallen, houden. Ik woon in een straat die vernoemd is naar deze boom en heb ook al jaren kunnen genieten van de kolonies vuurwantsen. Ik vind ze leuk en ze doen geen kwaad voor zover ik kan bezien. Mijn buurman heeft daar andere gedachten over, maar die vindt ook dat voorwerpen die noordelijk van zijn terrein staan, teveel (slag)schaduw geven op zijn terrein. Nou ja, rare snuiters heb je overal ter wereld, ook op dit noordelijk halfrond.

Shirley zei

Van die maïs kan je ook nog de zijde (de draden in de kolf) drogen en als thee gebruiken bij urineweginfectoes of incontinentie, prostaatontsteking. En ook schijnt het heilzaam te zijn bij diabetes, hoge bloeddruk, vermoeidheid en hoog cholesterol. Zou je wat voor mij willen bewaren? Ik kom graag weer eens langs!