De zaterdagse tobbe.

on zaterdag 10 februari 2018
 

         Afbeeldingsresultaat voor in de tobbe

Wij gingen vroeger op zaterdag met z´n vieren in bad. In de jaren 70. Een kleine badkuip was het, niet veel groter dan een flinke tobbe, en het paste maar net. Ook ons haar werd dan gewassen.

De rest van de week was het .. wassen met een washand bij de wastafel. De ene washand was voor de bovenkant en de andere voor de onderkant.




Daar moest ik aan denken, vanmorgen in het bos, toen er lange wachtrijen waren bij de boswachterij, waar je voordelig brandhout kon kopen.

Vele auto´s met vele karretjes erachter. Allemaal in de rij voor dat hout.

Nou is dat natuurlijk een luxe, eventjes in de rij moeten wachten, voor goedkoop brandhout. We hoeven gelukkig nog niet met z´n allen in de rij te staan omdat er schaarste is. Er is nog genoeg.

Maar je kan je voorstellen, als je bedenkt dat we nog geen halve eeuw geleden ééns per week met vier kindjes in bad zaten, en nu per persoon wel een kwartier per dag onder de douche staan, dat het hard gaat met dat gas en die fossiele brandstoffen.

Hoeveel is er nog?





Je kunt zelf wel wat doen. Korter douchen, of misschien af en toe een keer niet douchen. Getver? Och, vind ik niet. Met een washand word je net zo schoon en je huid veroudert ook een stuk minder snel. Ook niet onbelangrijk.

Dermatologen denken dat huidziektes en allergische problemen deels veroorzaakt worden door al dat douchen. Je spoelt alles wat je beschermt er steeds weer af.

Verder, gebruik de ouwe trouwe hooikist, om eten in te garen. Scheelt ook weer een klein beetje gas. Hij is makkelijk te maken. Of je maakt een hooimadam, van een oud wollen dekbed. (google maar even)






Alle beetjes helpen.

Over warmte gesproken .... warmte doet veel voor planten. Een paar weken geleden snoeide ik de sering en zette wat snoeitakken in een vaas, om er stekken van te knippen.

Maar ja zoals vaak met die dingen, dat vergeet je dan. Die vaas met takken bleef daar wekenlang staan. En kijk wat de warmte ermee doet.







Mooi he? Nog even en die bloemen barsten open. En dan ruikt het hier in februari naar seringen. Lente, in februari! 😊

Ja dat doet warmte dus. Alles wat verstopt zat in die kale takken komt eruit.

Onze eigen kinderen gingen in de jaren 90 ook met z'n vieren in bad. Zo om de paar dagen. En op zaterdag extra uitgebreid. Heel lang spelen, en af en toe wat warm water erbij. Ze wilden er ook nooit uit. Behalve die ene keer, dat er ineens een onbekend sigaarvormig voorwerp in het water dreef .... hahaha wat hebben we toen gelachen. In één tel stond de hele familie druipend op de badmat!!

Maar wat een feest was dat, zo'n warm bad!






Een beetje zuinig aan maar met dat gas, dan kan de volgende generatie ook weer in de zaterdagse tobbe! 😊




Ik wens je een fijn en warm weekend!
                                   

7 reacties:

Jeanneke zei

Mijn vader deed ons in de zestiger jaren, toen we nog geen bad hadden, op zaterdag na elkaar in hetzelfde water in de zinken teil op een houten bok. Dat was best een kluif met het tot acht kinderen groeiende gezin, maar wel water- en energiebewust; zuinigheid met vlijt! Mijn moeder verzorgde de baby en knipte, als we na de wasbeurt beneden kwamen, onze nagels, kamde onze haren (soms met de nare, ijzeren luizenkam!) en keek oren en neuzen na. En mijn vader poetste ook alle schoenen voor de zondag en maakte in het weekend alle bedden op; zo heerlijk strak kon alleen hij het.
Door de week was het meer van klits-klats-klanderen. Niks mis mee, ben goed opgedroogd!
Ik ben geloof ik aan een familiekroniek bezig....
Fijne zondag, Clarien.

philivd zei

Gelukkig dat ik van een generatie kwam die het zuinig aan moest doen en we hebben dat meegegeven aan onze kinderen maat toch,je ziet dat ze meer gewoon zijn dan wij waren toen we alleen gingen wonen.

Clarien zei

Mooie kroniek Jeanneke ik zie het voor me..

Philippe dat klopt, Je kan niet verwachten dat onze kinderen in deze luxe tijd heel sober op z'n jaren 50's gaan leven.

Maar ik zeg wel tegen ze, wat jullie nu opmaken, is er dus niet meer voor jullie nageslacht. Op is op.

En dan hopen dat het kwartje valt! :D

Anoniem zei

Zo ging het bij ons vroeger ook Jeanneke, wij kregen een badkamer halverwege de jaren zestig. En ik kan mij nog herinneren dat de was werd geschrobd op een wasbord, en werd gekookt in een apparaat met een wringer erboven en daarna gewoon buiten opgehangen aan de waslijnen, zomer en winter. Geen energie verslindende drogers. Wij kregen pas een wasmachine in de tweede helft van de zestiger jaren. Mijn ouders lieten cv aanleggen toen ik een puber was, voordien werd het huis alleen beneden verwarmd en stonden de ijsbloemen in de onverwarmde slaapkamers op de enkele ramen in koude winters. Bederfelijke waar werd bewaard in de kelder, de ijskast kwam ook pas in de tweede helft van de zestiger jaren. Toch heb ik, terugkijkend, niet het idee dat wij iets gemist hebben in onze vroege kinderjaren. Draai zelf nog steeds de thermostaat kranen op de slaapkamer alleen maar een beetje open als het erg koud is en het vriest of als wij ziek zijn en ga nooit in een vol bad zitten. Goed voor het milieu, de bevolking van Groningen, de generatie na ons en de portemonnee.

Anoniem zei

Geweldig stuk en heel herkenbaar!
Wij kregen pas in 1967 een douche toen we in Tilburg kwamen wonen (In Hilversum gingen we in de teil )en mijn vader zei 5 minuten en dan draai ik beneden de warme kraan open en dan vlieg je vanzelf wel uit de koude douche vandaan.
Ook wij zijn zuinig en denken aan de volgende generatie we zien wel om ons heen dat het bij anderen niet zo telt.
Jammer!

Happy Earl Grey zei

Heel herkenbaar, wat zijn de tijden veranderd, mooi om daar bij stil te staan. Groet El

Anoniem zei

Als kind heb ik bovenstaande ervaringen niet meegemaakt. Toch ben ik ongeveer een jaar of 2 geleden begonnen met minder douchen. Ik was me nu, heel retro, met een washandje bij de wastafel of even kort onder een koude douche. Klinkt barbaars, maar bevalt prima....