Maandag perikelen.

on dinsdag 6 februari 2018




Vanochtend toen ik boven bezig was en uit het raam keek, naar de kippen in de verte, zag ik een grote wolk veren met daar midden in twee rode hanen.

Onee. Vechten?

Ja hoor. Er wordt gevochten. De ene haan heeft een bloedende kam, en als hij zich uitschudt om te gaan kraaien vliegt het bloed alle kanten op. Het lijkt wel een thriller.

Wie heeft het gedaan??





Nou, die andere haan dus. We besluiten om de nieuwe haan terug te brengen naar zijn oude adres. Maar ja dan moet je hem eerst vangen. Overbuurvrouw kwam langs voor een maandags bakkie koffie en zag mij hannesen om die haan te vangen. Gelukkig zei ze niks. Wijze vrouw. Geen goedbedoelde adviezen. Dat kan je dan echt niet hebben.

Na een half uurtje zat de haan in een krat, hadden we de koffie op, en brachten we de haan weg. De rust is weergekeerd bij de kippen. Voorlopig dan, want er zijn nu nog steeds twee hanen.

Dochterlief is gelukkig al wat opgeknapt. Ze is op, en begonnen met de studie achterstand in te halen. Het valt niet mee. Je denkt dan dat je beter bent maar bent nog zo gaar als boter. Duizelig. Slap. Toch apart hoe je achterop kunt raken van een paar dagen griep.





Ik werk het huis door en maak de kachel schoon. Met as en met kranten en water. Het valt niet mee dit keer. De ramen zijn behoorlijk zwart ingeprint. Maar de as heeft zoveel schuimkracht dat je alles uiteindelijk wel weg krijgt.

Met een droge krantenprop de ramen na wrijven en ze glanzen weer als spiegels.





Het doet me eraan denken, dat ik dit jaar graag weer zeep wil maken van houtas en vet. Net als een paar jaar geleden. Toen hebben we uiteindelijk van een paar emmers as en van varkensvet echte blokken zeep gemaakt.

Waar die zeep gebleven is .... geen idee. Kwijt geraakt in de verhuizing.

Maar, moet je horen. Boven naast het bed van Anke staat een mand die eigenlijk niet meer wordt gebruikt. Die staat als nachtkastje naast het bed, te staan. Nu, na het ziekbed, moest dat worden schoongemaakt, met al die beschuitkruimels enzo, en ging hij voor het eerst na de verhuizing weer es open.

Wat zat erin?







Die blokken zeep, van een paar jaar geleden! Die zaten erin!!

Keihard geworden, dat wel, maar je kunt er nog wel wasmiddel van maken. Of gewoon gebruiken voor handen wassen. Leuk! Echte zeep, zelf gemaakt, van dingen die je hebt. Niks met gootsteen-ontstopper-korrels enzo.

Eerst, komend voorjaar, moet een deel van de as gebruikt worden voor op het land. De kalium in de as is heel goed voor planten. Maar wat er overblijft, daar gaan we weer zeep mee maken. Om mee te wassen.





En terwijl de maandag als gewoonlijk weer druk en rommelig is, komt de jonge prei heel mooi op. Heel langzaam, in het licht van het dakraam.

Piepkleine preitjes ....






Vanavond was ik in IJhorst, een dorp iets verderop. Daar was de ledenvergadering van de Natuurbeschermingsvereniging. Wij zijn daar lid van geworden vorig jaar maar hadden nog nooit van ons laten horen.

Dus nu maar eens naar zo'n vergadering. Het ging vooral over het werk van allerlei werkgroepjes die op bepaalde dagen het bos en de hei schoonmaken, met kinderen nestkasten controleren, werken aan weide- en bermbeheer, plantenwerkgroep, vogelbescherming, bijenwerkgroep.

Er gebeurt heel veel hier.





Natuurbescherming.

Misschien toch maar een beetje actiever worden als lid!

 

6 reacties:

Dufraing Marc zei

Wat denk je van een lekker gebraden haantje als oplossing voor het 'hanenprobleem'? Je kiest hiervoor dan de jongste haan natuurlijk! Een andere oplossing is kipperagout - hier kun je dan de oudste haan voor gebruiken ... TErug naar de natuur - zelfvoorzienend - ook op vlak van vleesgebruik. Als jullie vleeseters zijn tenminste ......

Clarien zei

Marc ik zal je zeggen ik heb gegoogeld op ´kip slachten´ maar vond het veel te ingewikkeld. Dat durf ik nog niet. Je mag de alvleesklier niet raken, en het water moet precies zo en zoveel graden zijn om de veren los te krijgen.

Bij het volgende hanenprobleem zoek ik iemand die ons dat kan leren!

Willem zei

IJhorst, of zoals de lokale bevolking zegt "De Rieverst" roept bij mij herinneringen op aan eind jaren '80 toen ik er in een vakantiepark, geen idee meer welk, een weekend lang onderwezen ben in de Drentse spelling en grammatica. Daarvan heb ik nog steeds profijt. Hoewel een geboren en getogen Midden-Drent, had ik voor die tijd nooit echt en mijn moerstaal geschreven. Simpelweg omdat ik niet op de hoogte was van de spellingsregels en wat ik tot dan toe gezien had aan 'Drentse teksten' vond ik slecht leesbaar.
Goedbeschouwd is het belangrijkste wat ik op die cursus geleerd heb dat je niet krampachtig moet proberen om alles fonetisch op te schrijven. In alle talen is er verschil tussen uitspraak en schrijfwijze.

Dufraing Marc zei

Clarien, een kip "pluimen" is inderdaad wat complexer. Je kunt echter de huid met pluimen en al gewoon "uittrekken" mits hier en daar wat kleinere sneetjes te maken. Net zoals een ja uittrekken .... wordt het dan. De ingewanden eruit halen is niet zo moeilijk - aan de cloaca een sneetje maken en dan kun je eigenlijk met 1 hand erin en let een draai alle ingewanden ineens eruit halen. Nakijken en goed spoelen. Is er geen "ouder" boertje bij jullie die je dat kan leren??? T is wat ver om het te komen tonen...

Martine Bakx zei

Hoi Clarien, ik heb je foto's van de kachelruitjes "gepikt"... Ik had geen idee dat houtas schuimt en dat je er zeep van kunt maken. Ik heb nog even gekeken in mijn oude boeken maar kon er niets over vinden. Oudste boek is uit 1938, maar ja, van Haka dat huishoudartikelen waaronder zeep verkocht.

Clarien zei

Hoi Martine, ik had het gezien. Vereerd hoor! :D

Ja het schuimt echt, als je gaat poetsen, vooral met witte as (van hardhout zoals eiken).