Chaos. En de loterij.

on maandag 26 februari 2018
Bekje mag niet meer op mijn toetsenbord liggen. Want dan krijg je teksten als ppppppppppp oiuiuuyuiyuy [[[[[[[ppooooooooooooooooo00. Dat snapt geen mens.

Nou. Dan gaat ze dus maar vlak náást het toetsenbord liggen. Met de pootjes uitdagend nog nét op de toetsen. Of tegen het scherm. 

Misschien begint ze zelf nog wel een keer een blog. Bekje's bekje. Met hele verhalen. ppppppppppp oiuiuuyuiyuy [[[[[[[ppooooooooooooooooo00

Het was echt maandag vandaag. Chaos.

Er waren heel wat kleine dingetjes die moesten gebeuren. De oesterzwam kwekerij moest worden aangevuld en nieuwe emmers gemaakt. De appelazijn moest worden gezeefd. En gebotteld. En er lagen overal pitten en zaden die moesten worden geschoond en opgeruimd.


Het valt niet altijd mee hoor. Ik denk wel eens terug aan ons leven in Bussum. Toen alles nog overzichtelijk was. Gewoon. Een huis. Een gezin. Een tuin, en een moestuin. En de sportlessen, een stuk of wat per week.

Maar hier ....

... zoals van 't weekend bijvoorbeeld. Paul en ik hebben er ineens een soort van Gekke Gerritje Klusbedrijf bij. Omdat ik graag houtsnippers wil, halen we met z'n tweeën overal takken vandaan. We rijden daar in mijn (hoge) autootje naar toe, allebei met een muts op.

We zijn net Buurman en Buurman.

Dat komt ook, omdat we allebei wel heel ijverig zijn, maar niet zo handig. Er gaat heel vaak wat mis. Zo´n aanhanger volladen, wat een handig iemand in drie tellen doet, daar zijn wij heel lang mee bezig. Zo´n band aansjorren. En dan met die mutsen op. Het is echt hilarisch.

Maar goed.

Chaos vandaag. Na die ochtendklusjes kwam om 9.00 onverwachte hulp opdagen, om die bulten op de paardenbak te helpen uitspreiden. En daar zeg ik nooit ´nee´ tegen, tegen onverwachte hulp. Al is maandag eigenlijk huishoud-dag.

Maar dit ging voor.

Met de trekker gaat dat heel snel. De bergen worden afgegraven, en Karin en ik trekken die kleine bulten dan vervolgens uit elkaar. Wat niet makkelijk is. Het is taai riet. En het is ook nog bevroren.

Maar moet je nou toch eens kijken, om half drie vanmiddag ... die hele bak is bedekt met een laag compost van een halve meter dik!

Wow .... met de kruiwagens had ik daar een week over gedaan. Twéé weken!

Tussendoor even snel wat wassen ophangen. Want het vriesdroogt vandaag. Dan heb je meteen al je kussen en je dikke spreien en je dekens brandschoon! Van de week ook nog even de winterjassen en de kussens van de bank naar buiten. Alles wordt gesteriliseerd met die vorst!
Ook het laatste deel van de schuur wordt opgeruimd. Er lagen nog zakken wol, die krijgen een mooie plek boven de nieuwe bakken.

Ook die wol wordt door de vorst gereinigd. Echt heel erg handig, die lage temperaturen. Je kunt er veel mee schoon krijgen.

Heb je ook wel eens zo'n sport shirt, waar de geur van zweet niet uit te krijgen is? Ook niet met wassen?  Leg het dan nu een paar nachtjes in de vorst. Dan is die geur helemaal weg.


Omdat het vandaag ook overdag onder nul was, en onze dieren (ook hond en kat) eigenlijk altijd buiten zijn, ben je ook druk met die waterbakken. Elke drie uur loop ik ze na en vervang blokken ijs door water.

Dieren hebben snel dorst met die droge oostenwind.

Het bijzondere vind ik hoe actief de dieren zijn met deze kou. Brit is niet naar binnen te krijgen. Ik leg dan maar een wollen deken buiten in de zon. Want je wil je dier graag warm hebben. Maar ze hebben zo'n dikke pels, en zijn super alert buiten in de winterkou.

Binnen zijn ze slaperig en hangerig. Terwijl het bij ons binnen maar 18 graden is overdag. Toch staan ze steeds weer voor de deur of ze naar buiten mogen.

Er was nog veel meer vandaag. Ik zag een rijtje van zeven ratten lopen, bij de kippen, rond zes uur. Maar daar zijn we iets tegen aan het doen. Dat laat ik nog wel zien.

Maar eerst ..... die loterij! Er waren maar liefst tien gegadigden voor het prentenboekje 'Sugar Snow'. Het moest op de valreep nog even vanavond. Maar gelukkig wilde buurman Henk wel even een lootje trekken.Kostwinnaar!!!! Jij krijgt het boekje!

Stuur me per email je adres dan kan ik het posten.

Mocht je het dit keer niet hebben gekregen, niet erg, want ik heb nog twee andere prentenboekjes dubbel, in dezelfde serie, dus heb maar even geduld. En wat een leuke reacties hadden jullie. Ik had gewild dat ik tien boekjes had!! Voor iedereen eentje!
De dag is alweer om. En mijn rug ligt in 24 stukjes van dat riet trekken.

Ik hoop op een iets rustiger dag morgen! 😊


11 reacties:

kostwinnaar zei

Wat leuk dat ik heb gewonnen.
Het is dat ik met de griep op de bank hing en toch even wat wilde doen anders had ik het niet eens gezien.
Voorlopig even de tijd om weer wat blogs bij te lezen tot ik weer fit ben ;)

Heb je ondertussen een mailtje gestuurd

Dufraing Marc zei

Waar jij de energie blijft halen om dit allemaal te doen is me soms een raadsel - en dan nog de tijd om er een verhaald rond te schrijven zodat we kunnen volgen ... Goe bezig Clarien!
PS me baserend op de foto's blijkt er orde te komen in de chaos in de schuur - netjes!

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat een klus he omdat riet uit te spreiden maar wat fijn iemand met een tractor. En bekje op de laptop hier precies het zelfde zozelfs dat het beeldscherm totaal op zn kop staat.Oei hoe lossen we dan op katten kind :) Nou die is zich van kwaad bewust.Inmiddels hier koning winter met -4 en sneeuw .Terwijl dit normaal in januari komt dus voor de tuin is dit fijn even wat vorst.

Gr henriette in Roemenie

Clarien Cornelisse zei

Grappig Marc, waar ik de energie vandaag haal. Daar wil ik wel even op inhaken. Want die energie, die haal ik dus bijvoorbeeld uit zo´n berg compost.

Klinkt gek, maar die compost, dat wordt straks aarde. Vol met mineralen. Ook magnesium en kalium en fosfor en calcium en vele vele dingen die we in onze ´normale´ voeding tekort komen. Wegens verarmde bodems. En dus verarmd voedsel.

En daarom hamer ik zo op ´zelf groente kweken´ en ´zelf je bodem verrijken´ want dan weet je dat je die mineralen en anti stoffen en de hele mik dus weer voldoende naar binnenn krigt.

En je energie en je weerstand (en je humeur) gaan als een raket om hoog. Echt waar.

Anoniem zei

In Nederland is er nog eens extra verarming van gewone landbouwgrond tov een land als Duitsland door de gevolgde bemesting methode. Denk dat jullie dit veel beter weten dan ik met het huidige leven op de boerderij maar sluiten jullie ook iedere avond de buitenkranen af en laat je ze leeg lopen ivm bevriezen en uitzetten van de waterleidingen.

Crafts 'n' Skills zei

Wat een heerlijke post met prachtige sfeervolle foto's! Genieten gewoon. En een hartelijke felicitatie aan Kostwinner natuurlijk. Ik heb de loterij gemist, maar hou het voor de toekomst zeker in de gaten ;o)

Goede week!

Jan Steenweg zei

Ik ben benieuwd wat je tegen de ratten gaat doen, wij hebben ze ook.
We hebben een Hermelijn in de tuin, of die ze vangt weet ik niet.
Gr Jan(Wilde een Tuin)

Clarien Cornelisse zei

Anoniem wij weten nog helemaal niet zoveel hoor. Veel van wat ik hier doe is ... uitproberen. :)) En goed de reacties van bloglezers lezen want daar staan zoveel handige tips en weetjes tussen!

Wat de buitenkraan betreft, de loodgieter vertelde bij installatie dat dit een speciaal type is dat niet bevriest. We doen er dus niks aan. Tot nu toe gaat het goed.

Maar bij een gewone buitenkraan moet je hem dacht ik met stro of kranten omwikkelen tot de vorst voorbij is.

vrouw Hommel zei

Ik heb geen handige tips voor je maar lees altijd met veel plezier je verhalen....vooral over bekje en britt.....

Anoniem zei

Dag Clarien,
Ook ik geniet volop van je verhalen en foto's .
Ik hoop dat je de ratten gauw zult uitroeien, want zodra ze een klein gaatje zien om bij je kippen te komen heb je binnen de kortste keren geen eieren, maar ook geen kippen meer !!!!
Dan zou toch zonde en zielig zijn ! Succes ermee !
Groetjes, Clazien.

Moestuin hippie zei

Hoi Clarien,

Ik sluit me aan bij anoniem Clazien, ratten zijn gek op eieren dus hou ze goed in de gaten. Ze komen ook af op kippenvoer dat niet wordt opgegeten.

Groetjes Jacqueline