Sugar Snow.

on zaterdag 24 februari 2018
Al een paar weken ligt het op tafel. Een boekje, dat ik dubbel heb. Het is nog niet in de kringloopdoos verdwenen want ik dacht, misschien wil iemand hier het wel hebben?

Het is een engels prentenboekje, voor kinderen dus, gebaseerd op de serie 'Kleine Huis', en het gaat over Sugar Snow. En dat is heel toepasselijk, met het weer wat wij nu hebben.

 
Als aan het einde van de winter de temperatuur overdag bóven het vriespunt komt, in Noord Amerika, en 's nachts weer onder het vriespunt daalt, dan komen de sapstromen op gang in de grote Maple Trees (Esdoorns).

De pioniers die daar vroeger een bestaan opbouwden, die hadden geen suiker. Maar ze tapten die sappen af, van de Maple Trees, en kookten dat in tot dikke zoete siropen. Of, nog langer inkoken, tot brokken bruine suiker.

En dat kon dus alleen maar in die specifieke periode aan het einde van de winter. De sneeuw die in die periode viel noemden ze Sugar Snow (suiker sneeuw)


Nu in onze tijd is de Maple Syrup heel populair geworden, en  wordt veel gebruikt als vervanger voor de witte fabriekssuiker. Maar vroeger was het dus een armelui product.

In het boekje lees je er meer over.

Wil je het hebben? Reageer dan op dit blog. Of stuur me een mail. Als er meerdere gegadigden zijn hou ik maandag een loting. Dus wel snel reageren.

Wat deden we vandaag? Ik liep als suffe Marietje achter de heren aan in het bos van Wim. Paul en Wim waren een boom aan het kleinzagen. En ik mocht de takken naar huis sjouwen en het hout opruimen enzo.

Wel rolbevestigend weer. Tssss. Moet nodig met die zaag leren werken!


Maar het hout inruimen is ook een mooi werkje. Vooral als je verschillende soorten hout hebt, dan kun je mooi patronen leggen. Het is een heel behang geworden in de schuur. Het ziet er mooi uit. We moeten hier anderhalf jaar tegenaan kijken want dan pas kan je het gebruiken als brandhout.

Tja .... Sugar Snow .... koud koud. Wat kan je doen? Niks op de tuin. Maar eens kijken of de kwekelingen nog leven. De sla had al de grond in gemoeten. De prei ook. Maar ja.Op de hooizolder staan nog een paar bakken. Die vergeet je zo makkelijk. Ze moeten wel wat water hebben af en toe, want de zon kan hier fel schijnen door het dakraam.


En vanmiddag was ik bij de fietsenmaker in het dorp. Een fiets wegbrengen voor reparatie. Ik heb staan kijken naar die mooie werkplekken daar. Zo mooi opgeruimd en gerangschikt is alles

Maar even snel wat foto's gemaakt, want ik heb nog steeds geen idee hoe ik het gereedschap netjes op moet hangen aan de wand. Achter die nieuwe werkbank.

Wat gebruik je veel, wat minder. Wat moet vooraan en wat kan achteraan. Echt, géén idee.Nou misschien komen we nu op weg, met die foto's ernaast.

Van een buurvrouw vanmorgen hoorde ik dat je met deze straffe oostenwind géén houtkachel moet branden, als je een rieten kap hebt. Omdat dat riet erg droogt en schraal wordt, in die oostenwind.

Dat is nou ook wat. Hebben we alle bakken vol hout, is het ijs en ijskoud, mag die kachel niet aan! We doen het ook echt niet hoor. Eén vonkje, en hop. Weg mooi huis. Nee. Dan maar een kale koude kachel. Met kaarsen. Dan lijkt het nog wat.
Vorige week vertelde ik over die ene berg. Over een beslissing die genomen moet worden. Dat is inmiddels gebeurd, maar daarover volgende week meer.

Want ik ben nu zo moe als een hond.

Heeft zeker met die kou te maken. Tijd dus ... voor bankhangen. Met een boek. Ik zie je maandag! :D

17 reacties:

vrouw Hommel zei

Het boekje dubbel !!! Wat een rijkdom....ik wil graag mee loten want ik ben dol op het kleine huis. Lees nog steeds alle boeken 1 a 2 x per jaar....ik vind het altijd zo ontspannen....en ik heb ze al vanaf mijn jeugd...ben nu 51 maar ik schaam mij er niets voor. Fijn weekend

adelheid zei

Wat leuk, een prentenboekje van Het Kleine Huis, ik wist niet dat die er waren. Ik loot ook mee hoor! En wat zijn die gereedschapsborden netjes! Ik zal ze ter inspiratie even aan mijn man laten zien, het is bij ons na de verhuizing ook nog een zooitje. Fijn weekend!

Corrie zei

Mag ik ook mee loten? De Kleine huis-boeken vaak aan onze onze vier dochters voorgelezen en nu leest kleindochter ze weer. Prachtige boeken over een warm gezin , levend in eenvoud en harmonie.
Corrie V

missc50 zei

Waarom mag de kachel niet aan?

Clarien Cornelisse zei

Door de droge harde oostenwind droogt het riet erg uit. Dan kan elk vonkje er een teveel zijn. We hebben wel vonkenvanger etc maar toch maar geen risico nemen.

Anoniem zei

Graag loot ik ook mee voor het boekje. Ik lees elke dag met veel plezier uw blog.
Nancy T.

Wieneke zei

Ja, dat gevaar van vonken en rieten daken in deze ijswind is mij bekend. Als er sneeuw op ligt is het geen probleem, maar nu wel. Dus gooi er nog maar een kaarsje bij, want het wordt nog wat frisser, Clarien. :-)

Johan :) en Gerda zei

goedemrgen ,
heel graag loot ik ook mee met dat prachtige prentenboek .
ik ben een groot verzamelaar van prentenboeken in alle mogelijke talen uit heel veel verschillende landen en heb er inmiddels 93 .....mijn kinderen als echte globetrotters zijn daar ook debet aan .groeten gerda

jezebelle zei

jAAAH, ik wil graag meedoen voor dat boekje!! ik heb alle kleine huisopde...boekjes kunnen kopen in de bieb ze voerden ze af !en de kosten om ze op te sturen betaal ik zelf hoor ik woon niet in N.!
lieve groet en een WARME dikke knuffel Jezebelle bbbbrrr koud dat het is!!

kostwinnaar zei

Hoi, Ik reageer niet vaak ook al lees ik al weer een tijdje mee.
Maar ik doe ook graag mee aan de verloting van het boekje.
Leuke herinneringen aan de films. En dochterlief is net aan het leren lezen maar dol op Engels. (moet vaak Nederlandse boekjes in het Engels voorlezen)De tekst ziet er niet al te moeilijk uit om haar ook snel zelf te laten lezen.
groetjes,

Willem zei

Wat het overzichtelijk en ordelijk opbergen van gereedschap aangaat; probeer eens gewoon geperforeerd hardboard. Er is ook geperforeerd staalplaat te koop. Van een beetje stevig waslijndraad kun je zelf haakjes op de gewenste maat buigen en waarschijnlijk zijn die ook wel te koop. Nog vrij recent heb ik een vrijwel nieuwe bedbodem van 80x190, te klein voor mij of mijn gezinsleden, van geperforeerd hardboard naar het gemeentelijk stort gebracht. Je had het met alle liefde kunnen krijgen.
En wat het brandgevaar van rieten daken bij oostenwind aangaat; ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het een soort bangmakerij is van verzekeringsmaatschappijen. Ik ben geboren en opgegroeid in een kleine gemeenschap van ca. 20 boerderijen, op een enkele uitzondering na, allemaal voorzien van een rieten dak en zeker de helft al eeuwenoud. We waren niet aangesloten op welke nutsvoorziening ook maar en derhalve brandde zomer en winter minimaal de op hout of turf gestookte kookkachel de hele dag. 's Winters vaak ook nog een op hout of turf gestookte kachel in de woonkamer. En ik kan je verzekeren dat de verbrandingstechnieken en vonkenvangers, vergeleken bij nu, nog niet in de kinderschoenen stond. Bij mij thuis konden we vanuit de vuurplaats, de openhaard, via de schoorsteen zo naar buiten kijken. En toch kan ik me niet herinneren dat er een boerderij in de fik gevlogen is door de vonkenregen uit de schoorsteen. De enige branden die ik weet waren een gevolg van blikseminslag. En dat waren nog eens betrekkelijk nieuwe boerderijen.
Kortom, als het gevaar van brand en houtkachels bij rieten daken echt zo groot is als gesuggereerd wordt, waren er naar mijn mening een stuk minder eeuwenoude rietgedekte historische boerderijen geweest, want dan was, statistisch gezien, het grootse deel voortijdig in de fik gevlogen.

Clarien Cornelisse zei

Haha dank je wel weer voor deze schitterende bijdrage! :)

Ik wil dolgraag de kachel aan. En jou verhaal klinkt meer dan logisch. Maar ja je weet, vrouwen hebben een eigen logica he? Morgen gaat de kachel weer aan, maaaaaaar ik ga óók eerst met de tuinslang even op het riet spuiten. Midden op de dag als het niet vriest. Jammer dan van de net gelapte ramen.

Gewoon. Better safe than sorry :D

Willem zei

Dat bedenk ik net, maar toen ik een opleiding bouwkunde deed, eind jaren '50, eerste helft jaren '60, was er al sprake van het impregneren van rieten daken tegen brand. Het was destijds nog verre van algemeen, maar er werd al over gesproken. Ik heb begrepen dat het, jaren later, onder invloed van verzekeraars, een verplichting is geworden. Mijn gevoel zegt nog steeds dat het een voorbode is vanuit de verzekeringswereld om de premies voor rieten daken enorm te verhogen.
Eerlijk gezegd, ik ben vooral erg nieuwsgierig naar het werkelijke aantal branden dat ontstaan is door de combinatie 'oostenwind en houtkachels'. Op internet heb ik er in ieder geval geen cijfers van kunnen vinden, alleen maar geweeklaag van verzekeraars over de brandbaarheid van rieten daken.

missc50 zei

Dat wist ik niet. Weer wat geleerd!

Anoniem zei

Ik zou zelf de hele tijd schrik hebben als de kachel aan was met dit weer als ik een een rieten dak had, heb je geen of kun je nergens elektrische kacheltjes kopen of lenen. Kost wel wat aan elektriciteit maar wij stoken zelf nu ook overal de cv volop in alle vertrekken, ook in de nacht. Beter wat meer stookkosten dan bevroren leidingen.

Clarien Cornelisse zei

Anoniem we hebben gelukkig ook wel gewone verwarming hoor. :)

Anoniem zei

Oh, dat wist ik niet. Ik dacht dat jullie alleen maar het huis verwarmden dmv hout en geen cv hadden en nu zonder enige vorm van verwarming zaten. Gelukkig maar met dit weer.