Zonnepanelen.

on maandag 12 februari 2018
Twee vrolijke jongens uit Almelo kwamen vanochtend in een busje aanrijden. Al heel snel zaten ze met zijn tweeën op het spekgladde dak

We krijgen zonnepanelen op het dak van de kapschuur. Dat dak ligt op het zuiden. Er staan wel wat bomen in de tuin dus er moest even goed gekeken hoe die panelen dan moesten komen te liggen, voor de meeste zon inval.

Eerst werd besloten dat de ramen in het dak naar onderen worden verplaatst. Dan kunnen de zonnepanelen wat hoger. En hoe hoger, hoe minder schaduw er op valt.

En daar komen de panelen aan. Het zijn alweer betere dan die wij in Bussum hadden

We hadden daar 18 zonnepanelen met een opbrengst van ongeveer 4 megawatt. Nu hebben we 16 panelen met een verwachtte opbrengst van rond de 5 tot 5,5 megawatt.

Dat is dus de nieuwe techniek. Met dezelfde hoeveelheid zon-inval krijg je meer stroom.

Eerst dachten we dat ze allemaal helemaal rechts moesten komen, in twéé rijen.. Daar is de meeste zon. Maar uiteindelijk werd besloten om ze in één lange lijn te leggen, wel zo veel mogelijk aan de rechterkant. Dat was dan weer gunstig voor de aansluitpunten.

Nou zo gezegd zo gedaan. Klokslag 16.00 waren ze klaar, en nu liggen ze daar op een rijtje. Ik zag op de meter vanavond dat er 500 Watt stroom is opgevangen. Nou. Eline's föhnen hebben we er al uit dus. 😊

En dan wilde ik je voorstellen aan mijn vaste maatje in de keuken. De rasp!

Die gebruikt helemaal geen stroom, en ik gebruik hem het meest van alles. Vanavond hadden we alles van de rasp!

Eigenlijk vind ik het een soort van extern gebit. Hij verwerkt die dikke knollen en bollen tot aantrekkelijke hapjes.

Wat aten we?

Er waren burgertjes van aardappelrasp, kaasrasp, uienrasp, gare geprakte bruine boontjes, een paar eitjes, een schepje verse bouillon, en gemberrasp en knoflookrasp.

Ik schil niks. De gember en de knoflook ook niet. Je bent dan echt heel snel klaar met zo'n beslagje.En als salade hadden we een supersnelle. Eén biet en één appel, beide gewassen en geraspt. Mengen. Klaar.

Een schep van de salade op elke burger scheppen en je hebt een complete maaltijd.


Er moet nog wel gekauwd worden maar niet meer zoveel.

4 reacties:

Anoniem zei

Wat een mooi gezicht, is toch prachtig dat je zelf thuis stroom kunt opwekken.

Adrianne zei

Wat heb je een leuke blog! Ik kende je nog niet, maar werd door een bloglezeres geattendeerd op een bericht over je rugtassen voor de schoenendozen. Gaaf initiatief zeg! Ik heb nog zooooveel stoffen over en kan ook weleens zoiets organiseren hier op de Veluwe. Heb jij een vast patroon dat je gebruikt? Anders ga ik gewoon op internet zoeken. M'n zusje zamelt ze met haar klas en school in, dus lekker makkelijk om ze daarheen te brengen :)... Pas in oktober/november ofzo moet het klaar zijn, dus dan heb ik nog even. Succes met je blog!

Wonen en leven in Roemenie zei

De rasp een onmisbaar iets in het huishouden ik heb zo'n zelfde en een platte ideaal. Hier zie je boilers om zonnepanelen bij sommige hotels en in bouwmarkten.

Gr henriette

www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Clarien Cornelisse zei

Adrianne ik heb ooit een tekeningetje gemaakt van het ontwerp met de maten. Ik zal hem weer even opzoeken en in het blog plaatsen. Maar ik stuur je ook met alle liefde een rugzakje op, die je dan kunt namaken. Mail me dan even je adres. :)