Doe maar tweehonderd.

on vrijdag 27 oktober 2017




'Hoeveel kilo rogge moet ik zaaien per hectare?' vroeg een jonge knul mij vanochtend vroeg.
'Huh?' ik was net wakker. Het was het loonbedrijf dat kwam zaaien vandaag. Yesss! Daar zat ik op te wachten! Dat die kwamen.

'Ehhh ... hoe dicht zaai je meestal?'
'Zo'n 150 tot 200 kilo.'
'Nou doe maar 200 kilo dan.'

Jaja zo neem de je meest belangrijke beslissingen zomaar ... langs je neus weg. Met een slaperige kop.  Maar het zal wel goed zijn denk ik. Hoop ik.





Die rogge, die eten we nu elke dag.

Vanmorgen ook weer. Als

Ontbijt

.... was er pap! Mais en rogge pap. Een probeerseltje! Je neemt wat rogge meel en wat maismeel, en strooit dat in een pannetje met kokend water. Roeren roeren. Dan nog melk erbij en aan de kook brengen. Er gaat natuurlijk wat zout in de pap, en een geraspte appel, en wat kaneel, en een dikke kluit boter.

Geen beter begin van de dag denkbaar! ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š






En toen we later in het hondenbos liepen waren daar ineens alle bladeren mooi! Je wordt er hebberig van ... en neemt stapels mee van dat bladgoud.

Meestal blijven die in de auto liggen of ze verfrommelen in je zakken, maar dit keer heb ik ze mee naar binnen genomen. Zo jammer dat we geen kleuters hebben om mooie herfstdingen te maken.  Nu moet ik zelf wat verzinnen.

Voor we de grauwe novembermaand (mistmaand) (en ook mijn lievelingsmaand trouwens) ingaan, nog eventjes al die bonte kleuren!






Het zonnetje scheen zo mooi vandaag. Een weertje om op een bankje te zitten zonnen. Met de poes op schoot. Of bij gebrek aan poezen neem je een kip.

Lunch

Na een hele week twee keer per dag koken zit de koelkast vol met restjes. Dan eet je die op. Lekker makkelijk dagje. Dit was de bietensalade van eergisteren en de maistortilla's van gisteren met daarop de hummus van ... weet niet meer. Dinsdag geloof ik.

Wel allemaal onze eigen tuinvruchten! ๐Ÿ˜Š




  


Iets wat ik bijna vergat ... is de knoflook. Die poot je in het najaar. En dat vergeet je geheid.

Het kan nu nog hoor!

Ik kweek altijd veel meer knoflook dan we opeten, dan kan je met je eigen bollen verder kweken. Een jaar of drie gaat dat goed, dan worden ze kleiner en kleiner en moet je ze weer bij een kweker kopen.

Neem altijd de grootste bollen en tenen die je hebt. Knoflook kloont zichzelf, dus grote poot-tenen betekent ook grote(re) bollen.








Ik heb een deel gepoot. Vier rijen. De rest moet nog. Nog even nadenken waar die moet komen.

En dan is de dag alweer om. De schemering is zo kort in oktober. Let es op hoe snel het donker wordt als de zon net onder is. Net als in februari. Dan heb je dat ook.

We ruimen op en dat is het dan voor vandaag!





Avondeten.

Ook weer restjes. Bonenmix met rijst (rijst niet van de tuin ;-) en courgettesalade met blommetjes. Het was net zo lekker als mooi!


3 reacties:

Wieneke zei

Schitterend, die herfstbladeren en de pap ziet er ook uit om op te vreten. Ik las laatst iets interessants over knoflook. Omdat jij zoveel hebt is het wellicht wel leuk: je perst een heleboel uit en stopt dat in een fles water. Dat laat je gewoon staan. In het voorjaar doe je een beetje van dat knoflookwater in een gieter en vult het aan met water. Giet het rondom jonge planten. Het schijnt enorm te helpen tegen slakken en andere opvreters! Ik ga het zeker proberen.

Wieneke zei

Oh, ik was iets te snel. Ik vergat nog te zeggen dat je de geperste knoflook eerst tien minuten moet koken en dan de stukjes eruit moet zeven. Je gebruikt dus dat geconcentreerde gezeefde water. Kan ook in een spuit want het schijnt ook goed te zijn om slakkeneitjes te doden.

Anoniem zei

Ik heb ooit gelezen dat je ook knoflookteentjes rondom rozenstruiken kunt planten, dat zou preventief werken tegen luizen op rozen en de rozen beschermen tegen schimmels ed. Wellicht geldt dat ook nog voor andere planten. Wat is dat kippetje tam, schattig. Je ziet dat Bekje geniet van het op schoot zitten, ze knijpt haar oogjes dicht. Ziet er feestelijk en fleurig uit die bloemetjes over het eten. Fijn weekend!