Een flinke opkikker!

on woensdag 25 oktober 2017





De hele week eten we zelf verbouwd voedsel. Ook vandaag weer. Wat een rijkdom.

Maar we doen het even anders. Ik geef geen droge opsomming van menu's maar loop de dag door en de maaltijden komen dan vanzelf langs.

Het ontbijt was hetzelfde als gisteren. Alles tuin, behalve de yoghurt.

En na het ontbijt had ik een paar bakken met droogbonen op tafel gezet. Er zijn twee loge's die af en toe hier aan tafel zitten te giebelen en dan staan daar die bakken ..... heel toevallig ....




Yes. Gelukt. Na de koffie waren de eerste kilootjes bonen gedopt! Wel kreeg ik het verzoek om deze week een keer bonentortilla's te maken. Komt voor de bakker! 😊

Als ik met Brit om het weiland loop, en langs de tuin van de Zonnehorst, dan valt op hoe kruidenrijk die paden zijn. Overal staan tientallen mooie frisse kruiden. Hondsdraf, klaver, paardenbloem, duizendblad, smalle en brede weegbree, muur, postelein, zuring. 

Een hele salad bar daar!! Een dressing erover en klaar ben je! 😊





Als je daarvan elke dag een handje door je eten doet gaat je vitaliteit met sprongen vooruit. Ik vergeet het meestal, maar vandaag niet. Het gaat mee voor in de lunch.

In de groentensoep!

Lunch

Groentensoep (wortel, witte kool, prei, ui, doperwten, pompoen, maggiblad, dille, groene kruiden, soepballetjes, schep bouillon)
Speltbrood met hummus.





De gehakt was gekocht, het broodje ook. De rest ... eigen teelt.







Verder waren er veel dingen op vandaag. De bouillon bijvoorbeeld. Het laatste beetje ging in de soep. Dus die moest ik opnieuw maken. Op jacht naar een pastinaak kwam ik buurman Wim tegen.

Hij kende ze niet, pastinaken. Dus we hebben samen een stuk of wat opgegraven en mij benieuwen wat zij met die pastinaken gaan doen. Vast iets heel culinairs. Jacky kan namelijk erg goed koken.




Hoe maak je bouillon?

Door een foutje kwam ik per ongeluk op een nieuw recept, een half jaar geleden. Namelijk verse bouillon. In plaats van gedroogd. Veel sneller te maken en nog gezond ook, want de groenten blijven rauw.

Je neemt een kilo pittig smakende groenten en kruiden. Ik nam wortel, pastinaak, prei, witte kool, 1 bol knoflook, een flink stuk gember, rozemarijn, tijm en salie. En je neemt een kilo zout.

Mixen maar! Klaar!







Het wordt een smeuïge prut, die je in schone potten doet en wel een half jaar in de koelkast kan bewaren. Het enige 'gevaar' is dat het gaat fermenteren. Dan is het nog wel te eten maar wel wat zuurder. Bij mij is het nog nooit gefermenteerd.

Je hebt nu een perfecte bouillon. Een half theelepeltje in een glas kokend water en je hebt een flinke opkikker! Maar ook in saus en jus en pasta en pizzasaus en sladressing en eigenlijk alles waar zout in gaat.




Over sla dressing gesproken ... die was óók op!

Ik had dit keer een makkie. Want er was nog een restant van dat zoetzuur, en dan heb je al een basis. De dressing: een kwart liter zoetzuur (alleen de vloeistof dus), een kwart liter appelazijn en een halve liter olijfolie. Verder nog wat kruiden, knoflook, verse bouillon, peper, dat soort zaken.

Oja en een goudsbloem.

Dan schudden, wegzetten in de koelkast, en na een dag of wat is het klaar. Eigenlijk is het meteen al klaar. Maar het wordt elke dag lekkerder. Der.






Ja zo heb je weer wat gemaakt wat je niet meer hoeft te kopen.

En, net als gisteren, inééns brak de zon door hier. En wat is het dan meteen schitterend mooi buiten. Oktoberblauwe lucht, die is veel blauwer dan andere luchten! En de kleuren zijn zo helder in de namiddag.









Met dank aan Klaasje voor alle mooie bloemen in deze tuin!

Vanavond hadden we ook bezoek. Nicht én broer kwamen langs. En broer was ook nog jarig vandaag dus dat werden pannenkoeken. Ook voor het gemak.

Avondeten.

Pannenkoek (roggemeel, tarwebloem, eieren, volle melk, olie, 2 tl verse bouillon) met appels, pruimensiroop en kaas

Roomijs met stoofperen en nectarines uit de weck.





Haha je ziet het he. Mijn familie neemt het niet zo nauw met dat 'eten van de tuin'. Hagelslag, stroop, poedersuiker, pindakaas, je kunt eigenlijk alles wel op een pannenkoek smeren.

Grappig, of je nu 5 wordt of 51, van pannenkoeken wordt je blij. En van ijs ook!





Vandaag veel binnenwerk gehad en ik verheug me op morgen, als er weer buiten geklust moet worden. Zoals de knoflook poten, die was ik straal vergeten.

Zouden we de zon ook weer te zien krijgen?





3 reacties:

Anoniem zei

Volgens mij heb je nu veel plezier van het wecken in de zomer. Raar hoe sommige groenten in de vergetelheid zijn geraakt, vroeger werd pastinaak veel gegeten, oa als vervanger van aardappelen in een stamppot met wortels. Wij aten vroeger thuis ook vaker schorseneren met een sausje erover, deze groente zie je ook niet meer in de winkels liggen. Wat leuk dat er nog zoveel bloemen in de tuin bloeien, voedsel voor de ziel.

Marie zei

Ik maak altijd bouillonpoeder. 1000 gram groente en kruiden op ongeveer 200 gram zout. Blenden en drogen in de oven op net geen 100 graden. Maar zo als jij doet zal ik ook eens proberen.

Clarien zei

Marie als je het vers maakt heb je dus wel meer zout nodig. Voor de houdbaarheid. Ik denk dat ik ook nog wat gedroogde maak, net zoals jij dat doet, met minder zout dus. Beiden zijn handig!

Anoniem, mooi gezegd! Bloemen raken inderdaad aan je ziel.