Elk kind een rugzak?

on vrijdag 20 oktober 2017



Afbeeldingsresultaat voor edukans doos


Dat geweldig leuke idee van Ineke en Plony, uit Diever, om van die rugzakjes te maken voor in de Edukans schoenendozen, dat hebben we met het Tassenteam Bussum met twee handen aangegrepen!

Wat zeg ik? Met veertien handen! 😊😊

Maar er zijn veel meer handen nodig. Er gaan elk jaar tienduizenden schoenendozen naar kinderen in derde wereld landen. Dat betekent héééél veel rugzakjes!

Zin om te helpen?

Kijk even mee, in Bussum, daar was ik vanochtend.








Neeltje en Betty hebben een zo simpel mogelijk rugzakje ontworpen. Het enige materiaal wat je nodig hebt is een vrolijk lapje katoen. Liefst kringloop natuurlijk. En garen. Daar kan je alle onderdelen van maken.

Kijk even mee hoe zij ze maken. Natuurlijk kun je ook je eigen ontwerp bedenken. Ga er wel vanuit dat ze zo weinig mogelijk ruimte in de doos mogen innemen. En liefst geen synthetische materialen zoals nylon, polyester en acryl.

Alles met een 'y' is eigenlijk foute boel. (het nylon koordje op de foto's hieronder is in andere tassen vervangen door een stoffen bandje)





Zie je zo'n beetje wat de bedoeling is?

Je maakt een plat tasje van ongeveer 40 bij 45 centimeter. Met een grote bovenzoom, die fungeert als tunnel, voor een koordje of bandje. Om de rugzak dicht te kunnen trekken.

Je maakt één lange dubbele band van zo'n 132 cm lang, die fungeert als handvat en als rugbanden tegelijk. Het handvat is 25 centimeter lang. De rest is voor de rugbanden. Stik de uiteinden vast onderaan de hoekjes van de tas.





Het koord dat door de tunnel gaat is 100 cm lang.

Kijk hieronder even hoe Betty zo'n koord in elkaar stikt.

Niks strijkijzer. Niet nodig. Niet duurzaam ook, zo'n dikke 1200 volt die de hele tijd stoom staat te blazen!

Je neemt een strook stof van 100 cm lang en 3 a 4 cm breed, vouwt de randen naar binnen, dubbel vouwen, strak vasthouden, en eroverheen zigzaggen of stikken.







Het lastigst vonden wij om dat gat te maken in de tunnel, waar je dat koordje doorheen rijgt.

Misschien heb je zelf een idee? Wij deden het als volgt.





In de zijnaad van de tas hou je bovenaan, zeg vier centimeter onder de bovenrand, een gat vrij van zo'n drie centimeter. Daar zigzag je omheen. Dan wordt het gat stevig en zal niet snel openscheuren.






Dan maak je de tunnel, eerst halve centimeter omvouwen en dan een grote tunnel van 4 centimeter vouwen. Boven en onder dichtstikken. Klaar. Gaatje zit aan de buitenkant. Rijg het koord er met een veiligheidsspeld doorheen.

Snap je er niks van? Nee, het is ook erg moeilijk uit te leggen. En dat is ook niet zo mijn ding. Als je handig bent en een blog hebt kun je het misschien zelf laten zien?

Wij zullen het ook nog vaker laten zien met foto's en tekeningetjes. Of zoek een patroontje op internet. Probeer alvast maar wat. Ervaren naaisters komen er wel uit.





Betty had al een hele stapel rugzakjes klaar liggen. Ze verzamelt ook veters en bandjes en allerlei gerecycled spul waar je een koordje van kan maken.




Wij gaan allemaal aan de gang met die rugzakjes. Het is superleuk werk!!

Natuurlijk zijn ze ook leuk voor Hollandse kinderen, maar de bedoeling is dat we er een heleboel gaan maken voor de Schoenmaatjes van Edukans, en zoveel mogelijk dozen van een rugzakje gaan voorzien. Zodat de kinderen die de spullen krijgen, meteen een plek hebben om hun spullen in te bewaren en te vervoeren.

Ook in die landen is er een plastic probleem. Vandaar katoen. En ook in die landen willen kinderen graag hun handen vrij hebben bij het rennen en spelen. Vandaar rugzakjes.







TIENDUIZENDEN dozen gaan per november weer de wijde wereld in. Om te zorgen dat alle kinderen ter wereld naar school kunnen.

Geweldig is dat!!

Maar nu dus die rugzakjes. Doe je mee? Lever ze via mij in, of rechtstreeks via Edukans in Kampen, of breng ze naar een basisschool in je buurt. Veel scholen doen mee met de schoenmaatjes.

Tassenteam Bussum wil er alvast 100 maken, voor dit jaar nog!





Tassenteam Reestdal ... wij blijven niet achter he?
Maar we hebben nog wel wat leden nodig! 😉


6 reacties:

DagelijkseOnzinDingen zei

Wat een mooi initiatief, maar ik kan helaas niet naaien en heb geen naaimachine.

Barbara zei

Haha, mooie zin: "Alles met een 'y' is eigenlijk foute boel".

Helena zei

Geweldig die rugzakjes!!! Ik ben geen ervaren naaister , maar ga eens kijken wat ik kan maken. Vraagje, is de knoopgat stand van de naaimachine niet iets om een stevige opening te maken voor het koord? Helena

Joke zei

Ha Clarien, wat zijn jullie goed bezig! Mooie rugzakjes waar de kinderen in Sri Lanka, Ghana, Albanië, Moldavië en Irak heel blij zullen zijn. Voor wie wil kijken of helpen bij schoenmaatjes Kampen, het adres is: Dieselstraat 3. Iedereen die meedoet en vooral jij, Carolien, heel hartelijk bedankt alvast. Groeten van Joke

Joke zei

Ik bedoel Clarien, natuurlijk
😂

Joke zei

Ha Clarien,
Ik heb zoals beloofd drie rugzakjes extra meegenomen om daarmee een kind in Albanië op de foto te zetten. Elke dag had ik ze bij me. Maar het uitdelen van de schoenendozen is zo,n hectisch en prachtig gebeuren dat ik het helemaal vergat. De.laatste dag heb ik een paar Albanese kinderboeken gekocht, deze in een rugzakje gedaan en met nog wat andere dingen van onze groep aan de organisatie SFI gefeven. Bij hun gebouw is ook een kinderopvang en daar gaan ze naar toe. Dus het komt goed. Ik heb alleen geen foto gemaakt. Maar aan de andere foto's op de website Schoenmaatjes Kampen kun je zien dat alle kinderen superblij waren met alles.in de schoenendoos.het was onvergetelijk. Ga dus alsjeblieft door met de rugzakjes, zodat we volgend jaar weer veel kinderen blij kunnen maken. De.meeste rugzakjes zijn volgens mij naar Sri Lanka gegaan. Groetjes van Joke en hopelijk tot ziens.