Eigenwijs.

on dinsdag 24 oktober 2017
Er kwamen twee stipjes aanlopen langs de weg. Het waren Liek en een vriendin, die hier de hele week komen logeren en studeren. En kaarten, dat ook. En op Brit passen, zodat ik een dagje eropuit kan. Lief!

Ahem, zei ik, maarre ..... we eten wel de hele week tuin. Deze week.

Oh prima, zei Liek, wij willen best elke dag gebakken aardappels eten hoor. En pompoensoep.

Ontbijt

Dat was hetzelfde als maandag. Appel, walnoten, pruimen, vers roggemeel, yoghurt. Dat kan ik de hele winter wel eten. Als het heel koud is wordt het pap. Roggepap. 😊


Lunch

Foto bijna vergeten, de soep was al op. Weer pompoensoep. En verder een bord kliekjes. Rode kool met appel, aardappel/pastinaak puree met oude kaas, en koolsla.

Het ziet er een beetje mwah uit misschien ... dat heb je met kliekjes. Maar het ging weer schoon op.

Avondeten

Wereldballetjes van hetzelfde 'gehakt' als gisteren, maar dit keer dus ballen in plaats van burgers.
Aardappels met gesnipperd knoflookblad.
Salade van geraspte rode biet/wortel met mozzarella, zoetzuur (courgette/ui) en olijfolie.
Spekbonen.


De groene spekbonen uit de weck vallen erg in de smaak. Veel lekkerder dan uit de vriezer! De meiden dachten dat het verse bonen waren. Wat natuurlijk niet kan, eind oktober. Maar dit is zeker een blijvertje! 

Verder was het een dag van komen en gaan. En grappig, elke bezoeker brengt altijd iets. Een leuke tip, een mooi verhaal, soms spullen, soms gewoon gezelligheid.

Jack en Trees kwamen vanochtend koffie drinken. Omdat wij zelf weg moesten bleven ze maar kort. Zomaar in het gesprek plopten er twee goeie tips omhoog. We hadden het over de rugzakjes. 

'Bel het Rode Kruis,' zei Trees. 'Die hebben ook veel vrijwilligers die spullen naaien en breien. Misschien zijn er groepjes die rugzakjes willen naaien.' Goed idee!! En Jack is coordinator bij een groep mensen die buiten de arbeidsmarkt zijn terecht gekomen, en die spullen maken van gerecycled materiaal. 

Die kunnen misschien ook wel rugzakken naaien. Dus ... Jack neemt een van Betty's rugzakjes mee als voorbeeld. Kijk, zo komen we er!!

En vanmiddag kwam onverwacht Mirjam langs! Met snoep! Heel fijn want de hele tafel zat vol en er was niks in huis. Nou ja, wel kolen enzo. 😐 Maar geen koek.

Dit was superlekker, een soort twix maar dan oke. Ik weet het niet meer precies, maar ongeveer .... de onderlaag is van havervlokken met kokosbloesemsuiker en kokosolie. De middelste is gemalen dadels, en de bovenste is pure chocola met room. Top timing!! 😋😋

Tuurlijk ging ze ook helpen klussen. Eerst hebben we het roggeveld bemest. Morgen wordt het gespit en nieuwe rogge ingezaaid. Dan is dat deel weer klaar voorlopig. Toen wilden we verder met de wintertuin. Inzaaien.

Maar wat?

In huis hangen die zakken nog. Met tuinbonen en capucijners. Die zijn bedoeld om op te eten maar we kunnen er ook een deel van zaaien. Voor kiemgroente. Dan heb je in de wintermaanden verse groente.

Zou dat lukken, nu nog, eind oktober?

Ach wie niet waagt die niet wint. Dus we zijn maar aan het zaaien gegaan.

Dat is zo raar .... om te zaaien in oktober. Want eigenlijk wil je je seizoen afsluiten. Andere dingen doen. Maar ja, we hadden het er over, je moet in de winter óók eten. En waarom moet dat dan allemaal uit Egypte enzo komen. Wie weet wat hier allemaal nog wil groeien?

Gewoon ... we proberen het!

Allemaal plantjes die je heel jong kan eten, en die de eenzijdige winterkost aanvullen.

Er kunnen ook platen overheen, als het te koud wordt. Ik had die plastic 'vlieger' van vorig jaar nog liggen. Die gaat alvast over de dille en de koriander, omdat die kwetsbaar zijn voor kou.

Ik ben héél benieuwd wat we krijgen aan kiemplantjes!!

Verder heb ik een groot deel van de dag achter de geiten aangelopen. Vanwege de inzaai van de rogge ligt een deel van de omheining plat. Dus ... minder stroom op het draad. Die beesten hebben dat direct in de gaten en gaan meteen aan de kuier.

Zeven geiten de wijde wereld in.

 Echte Moeskers Moestuin geiten zijn het. Zo eigenwijs als wat!

2 reacties:

Helena zei

Wat een fijn verslag weer!
Ik hou echt van geiten , maar je moet inderdaad je omheining goed in orde hebben.

Anoniem zei

Ik zou het eten ook lekker vinden, puur en onbewerkt voedsel. Misschien nog meer kruiden kweken in de zomer om daarna in te vriezen als smaakmaker in gerechten in de winter maanden. Mijn vader zei altijd dat ze vroeger in het dorp allemaal zelf een moestuin hadden en in de wintermaanden aten ze als groenten veel verschillende kool soorten die ze zelf teelden, boordevol vitamines en mineralen en er was ook praktisch niets anders in zijn jeugd. Diepvriezers waren er nog niet. Ik zou, net als jij nu doet, gewoon experimenteren. Van proberen kun je leren.