Vrolijk en handig.

on donderdag 29 juni 2017
Vandaag was er veel vrolijkheid op de tuin. Ten eerste kwam wortelman weer langs. Je kent hem misschien nog wel van vorig jaar. Zo´n vrolijk baasje is het, met van dat oranje piekhaar.

Dat de wortels geoogst mogen worden!

De eerste rijen kunnen gegeten worden. Ik ben er heul blij mee want ik vind wortels opkweken een van de moeilijkste klussen. Zoveel werk als dat is, en alles moet zo precies, en je moet zooooooo lang wachten op die penen. En zoooooooveel wieden. Maar goed, de eersten zijn er!

En wat denk je .... Bert Boon heeft verkering! Met het overbuurmeisje! Kijk hoe stevig hij haar vastgrijpt! Daar komen kleine boontjes van denk je ook niet? 😊

En de konijnen hadden heel vrolijk-weg weer een diep hol gegraven. Jerry groef en Tom keek toe. Toen het hol klaar was zat Tom er meteen in.

Maar ik heb ze maar weer terug verhuisd naar het weiland. Want door die holen ontsnapten ze steeds en een ontsnapt konijn pakken dat is vrij lastig. Zo snel als die beesten zijn. En krabben kunnen ze ook.

In het weiland kwamen de geiten er meteen vrolijk omheen staan mekkeren. Altijd leuk, nieuwe buren. Maar mijn halve dag was weer om want het duurde wel een half uur om Tom uit dat hol te krijgen.

Jaja, dat advies van Tomatendokter .... om de tomaten toch op te binden. Ik wilde dat dit jaar een keer overslaan. Maar goed, niet dus. Rekjes bouwen. Mooi dat we die verbouwing hebben gehad waar je heel wat trucks afkijkt.

Als je zo'n latje moet vastmaken, boor eerst wat steunschroeven waar hij op kan liggen. Dan kan je hem heel rustig op z'n plek vastboren.

Handigheidjes ... ook bijvoorbeeld zo'n kast. Schroef de hele muur vol planken en wat is zo'n muur dan handig! Alles is kaarsrecht gemaakt, en elk hoekje benut.

Nou dat doe ik niet zomaar even na.

Als je een brood bakt heb je een gloeiend hete oven, daar kan je nog best een plaat koekjes in bakken. Net als velen van jullie ben ik ook aan het minderen met de suiker.

Geen suiker dus, wat dan wel? Een handvol vijgen?

Ik heb het deeg gemaakt met 250 gram volkorenmeel, zo'n 7 of 8 gedroogde vijgen, 100 gram boter, één eetlepel stroop, een snuf zout, een snuif kaneel, en wat melk toevoegen tot het deeg de gewenste dikte heeft.

Mixen, en dan balletjes maken en die wat plat duwen met een vork. Maar niet te plat. Twintig minuten bakken op 180 graden.En de volgende stap is dan om geen vijgen meer te gebruiken maar je eigen gedroogde fruit. Misschien gedroogde appels? Op de schouw staan gedroogde appelpartjes van 2 jaar geleden en die staan daar maar. Geen idee wat ermee te doen.

Die gaan volgende keer in de koekjes. Zijn we daar ook weer vanaf.

Als iemand nog iets weet, iets lokaals, om koekjes zoet mee te krijgen?

Ja, en vanavond ook nog vrolijkheid, in de mand van Brit.5 reacties:

Ineke zei

Hoi Clarien.
Lekker die nieuwe worteltjes. En wat zullen de konijnen en geiten blij zijn met het loof. Graven ze dan geen holen in het weiland?
Anders gaas aan de onderkant van de hok bevestigen?

En dan vervangers voor suiker: banaan, kokos, dadels. Maar zijn alledrie niet lokaal. Vr.grt. ineke

Anoniem zei

Van al je harde werken pluk je nu de vruchten, in dit geval groenten. Wat lijkt mij dat fijn om alles zo vers van eigen land te kunnen eten. De foto van het jeugdige tweetal in de mand vind ik enig, snoepjes beiden, geniet van alles.

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat schattig Brit en de kleine kat zo lief . Misschien een idee een konijnenren met gaas aan de onderkant die je kan verplaatsen je kent ze waarschijnlijk wel een beetje het idee van tent breed van onderen en smal toelopend van boven . Konijnen zijn enorme goede gravers vroeger thuis konden wij s'morgens met een oude wasmand konijnen vangen nou ze zijn super snel. Heerlijk alles vers uit eigen tuin.

Fijn weekend Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Clarien zei

Op het weiland graven ze niet zo snel want daar staan ze op dik gras. In de achtertuin stonden ze gedeeltelijk op zand en dat is graven geblazen natuurlijk. Gaas eronder is inderdaad beter. Maar het probleem is dat ze een hele grote ren hebben, want ik wil graag dat ze kunnen sprinten. Als daar gaas onder moet dan is dat een heel gedoe.

Dussss .. naja

M.A.C. zei

Ha daar is Brit weer,wat een hartverwarmend plaatje zo die twee,daar moet je toch echt wel van genieten