Never a dull moment.

on maandag 5 juni 2017
'Wil jij appels uitdelen?' vroeg buurman Henk.

Want de jaarlijkse fietstocht op tweede Pinksterdag kwam dit keer over het terrein van De Zonnehorst. En Henk en Hillie deelden bekers sap uit, en appels, voor al die dorstige fietsers.

En dat waren er nogal wat! Een paar honderd fietsers kwamen langs. Allemaal over het erf, en ze mochten dwars de tuinderij over, weer terug naar de Puntweg. Wel even gas geven op de tuin, want het pad was erg rul!


Natuurlijk maken we ook reclame, de mensen mogen in de winkel kijken, we delen kaartjes uit, en er hangt een groot bord met info voor de Open Dag.

'Allemaal naar de Open Dag komen!' zegt Henk. Ja hoor dat gaan de meesten wel doen.

Voor sommigen is het de eerste keer dat ze op de tuinderij komen. Grappig is dat hoe je in eigen omgeving soms zomaar leuke nieuwe dingen tegenkomt!

En voor ons is het ook gezellig, al die buurtgenoten op visite!

Aan het eind zitten we met een prullebak vol gebruikte bekers. Hillie heeft gezorgd voor kartonnen bekers, en ook van die bekers die eruit zien als plastic, maar het is afbreekbaar. Gemaakt van maismeel.

Je kunt ze zonder schuldgevoel weggooien dus.

Maar kun je ze ook hergebruiken? Of smelten die dingen in een sopje? Proberen?

Lauwwarm sopje, snel omwassen, en goed afdrogen. Nou, er smelt er geen één. Die dingen zijn best sterk!

En daar staan tweehonderd bekers klaar om opnieuw gebruikt te worden. Schoon, en ze doen het nog prima!

En dan het tuinnieuws.

De luis is in aantocht. Juni is luizenmaand. Daar doe je weinig tegen. Ze komen door de lucht aanvliegen, en ze zitten zomaar pats boem in je tuinbonen.

Je kunt je oogst wat redden door de lekkerste delen, de toppen, uit de plant te breken.

En daar maak je dan natuurlijk soep van. Tuinbonentoppensoep. Of Toppenburgers.
Je kookt de toppen gaar in anderhalve liter kokend water, in 5 minuten, pureren, voeg bouillon en kruiden toe, 50 gram boter, en 50 gram bloem door een zeefje. Roeren roeren.

Dit keer is op het einde een handjevol jonge tuinbonen aan de soep toegevoegd en heel kort meegekookt. Ze zijn zo klein het zijn net embryo's ..... nou ja dat zijn het eigenlijk ook .... de boontjes zijn nog niet af. Maar wel heel lekker!

Een gifgroen soepje krijg je dan. Ja we heksen wat af .....

Paul noemt mij Eucalypta. Je weet wel die knappe heks met die leuke wrat. Gerelateerde afbeelding
Maar mooi dat de soep helemaal op ging!

En tot slot nog even een foto van een ander natuurwezen .... Berend Bokje! Herinner je je hem nog, 9 maart?


                                     Het is zo'n stoer jochie geworden! Alle bokjes knokken met elkaar maar Berend het allermeest! Wie had dat gedacht van dat hulpeloze vodje op dat stro, 3 maand geleden .....

.... een prachtige bok is het geworden!!
                                     3 reacties:

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat is dat toch altijd weer mooi om te zien de nederlandse klederdracht .Heel veel is verdwenen inmiddels of je ziet het alleen nog hoogtij dagen of in het museum. De bekertjes kan je als ze niet meer zijn voor gebruik nog gebruiken om in te zaaien een gaatje in de bodem zodat het water weg kan lopen en ze hebben nog eenfuntie.
gr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Petra1945 zei

Berend Bokje is schitterend... maar ik twijfel een beetje aan z'n voorland. Gaat-ie inderdaad varen naar Zuidlaren? En dan bedoel ik de Zuidlaardermarkt, deze herfst. Of zit hij al al eerder in de vrieskist? Dekhengst... dat kan ook nog.

Clarien zei

Haha naar Zuidlaren gaat Berend niet. Hij gaat naar Utrecht en krijgt (denk ik) een mooi leventje op een andere boerderij bij een andere familie. Zal wel binnenkort gebeuren want ze mogen met drie maanden bij de moeder weg .... :(