Rustig dinsdagje.

on dinsdag 13 juni 2017
Eigenlijk best leuk werk, zo'n keuken in orde maken. Toen wij hier kwamen in november hebben we alles lukraak in de kasten gestopt. Nu moet dat worden uitgezocht, en gaan we maar eens stoppen met van het kerstservies te eten. Dat kan naar zolder. En veel kan weg.

Wegens over de datum ... of wegens nepperij ... Neem nou zo'n verantwoord busje met Eikel Cacao ... dat klinkt heel authentiek en duurzaam. Je zou toch zweren dat er eikelmeel in zit!

(Wat overigens een superfood is .... in de eikel zit alles wat een mens nodig heeft) (alleen is hij niet zo makkelijk te verteren)

Maar lees je de ingrediƫnten, niks eikel, alleen de gewone dingen die in al die chocopoeders zitten. Nou dat kan in de bak 'weg ermee'.

Schiet lekker op! šŸ˜Š


Meteen ook maar de azijn bottelen. 'Bottelen' is een groot woord. Het wordt alleen maar gezeefd door een doek en dan gaat de heldere azijn in flessen.

Het heeft zo'n twee maanden gestaan. Dan is het voor mij zuur genoeg. Maar het is vrij weinig, er is veel van  het vocht verdampt en er is zo'n anderhalve liter over. Bij ons gaat azijn haast door alles, dus  meteen maar nieuwe maken.

Daarvoor gebruik je de droesem, het onderste uit de pot, die je niet zeeft maar apart houdt. Als je dat weer in de (schone) pot doet, samen met twee liter water en anderhalve kop suiker, kun je weer nieuwe azijn maken. De suiker wordt omgezet, en met zes weken heb je weer prachtige azijn.En mocht je er fruit aan toe willen voegen, dat kan natuurlijk. Gewoon resten die je hebt, zoals appelschillen of resten van een ananas of een meloen. Kan allemaal.

Zet het weer warm weg, met een doekje erover, en het gaat helemaal vanzelf!

Verder was ik bij Klaasje, even praatje maken, en om iets te iets vragen over de beregening hier op het terrein. We kregen het over de vliegenoverlast die wij hebben.

'Wij hadden haast geen vliegen.' zegt Klaasje.

Huh? Maar wij wel! Hoe dat kan? Nou ik denk dat het vooral komt omdat zij veel meer aparte vertrekken hadden die afgesloten waren. Wij hebben alles open, en de tuindeur gaat steeds open, en dan kunnen de vliegen meteen het hele huis door.

Dus, dat is een kwestie van organisatie. We gaan vanaf vandaag de bijkeuken deur als toegang gebruiken. Probleem opgelost! Hopelijk.
Wandelen over het terrein, en dat voelt nog steeds als een droom, wonen we hier echt?

De Phacelia op de Zonnehorst staat volop in bloei. Bijenbrood wordt het ook genoemd. Het zoemt daar volop, en ruikt naar honing.

Zelf heb ik nog niet veel bloemen op de tuin. Dat komt nog. Als het niet dit jaar is dan volgend jaar. Maar ook de groenten kunnen geweldig mooi zijn.


En elke avond ... het voeren van de geiten. Vanavond keek ik mee, ze zijn zo leuk, die beesten. Spelen spelen, en bokken met elkaar.

Ze groeien als kool en zijn prachtig!


3 reacties:

vlasje zei

Lees blog Griemmank ivm vliegen.!

marianne voetspijper zei

tegen de vliegen dit middel,
schoonmaakazijn met kruidnagel olie of gewone kruidnagels.
Va gelezen op een blog.
Ga het zelf ook proberen.

Clarien Cornelisse zei

Leuke tips! Ga er achteraan!