Juni.

on donderdag 1 juni 2017


Afbeeldingsresultaat voor juni


Licht licht licht!!

De zon staat nu twee derde deel van de dag boven de horizon en maar één derde deel is hij er onder. Hij is dus feitelijk maar heel eventjes weg. Precies andersom als in december.

Elke dag nu ..... héél veel uren licht ... van dat prachtige juni licht. De eerste klaprozen buigen hun hoofden omhoog en openen stralend rode gezichtjes.

En ik ben nog steeds aan het zaaien. Tja ... dat gaat gewoon door. Als je stopt met zaaien krijg je ergens in de zomer een gat in je aanvoer. Maar dat is ook niet erg want dan ben je misschien toch net op vakantie! 😊

Als er geoogst is, dan kan je zo´n bed rustig een tweede keer gebruiken. Hier is een rij radijs en een rij raapstelen gerooid. Daar gaat eerst weer compost op en dan volgende week weer zaaien.

Daarnaast, rechts ervan, zijn de raapstelen en de rucola doorgeschoten. Ze bloeien prachtig.

Als je de ruimte hebt laat dan vooral hier en daar groente in bloei schieten. Je kunt daar zaden van oogsten, maar ook .... het is heel belangrijk voor insecten dat er ook planten volwassen worden.

Daar kunnen ze honing halen, en eitjes leggen. Je krijgt zo dus veel meer soorten insecten op je tuin.
Als je wortelen laat doorschieten heb je kans dat de Koninginnepage langskomt.


       Afbeeldingsresultaat voor koninginnenpageMaar bij mij zijn de wortelen nog ieniemienie klein. Er staan rijen uien tussen die veel sneller groeien. Je ziet hierboven een paar uien die gaan doorschieten. Die uien hebben stress gehad, en hebben een bloemknop gevormd. Er komt dan geen dikke ui meer uit groeien, maar wel een prachtige bloem.

Die kun je dus gewoon laten staan. Of, oogst hem nu ... als bosuitje!

De oogst wordt steeds gevarieerder. Maar mijn recepten niet. Ook dit ging weer gewoon in de mixer, grof malen. Alleen dit keer geen mayonaise erdoor maar een blikje tonijn, scheutje sojasaus en scheut appelazijn.

Lunch van het land. En ook een beetje van de zee.

En vanmiddag ... daar kwamen Corrie en Joop aan op de fiets, uit Zuidwolde! En uit de fietstassen staken groene planten, ja hoor, kadootjes!!

Zo lief! Tomatenplantjes en een fles pompoen en basilicum!

We hebben een wandeling over het terrein gemaakt, en Joop (groot natuurkenner!) werd helemaal enthousiast van alle verschillende libellen en juffers (ook een soort libellen maar dan een andere stand van de vleugels) die we zagen. En van alle vlinders en grote verscheidenheid aan planten.

Ik werd er net zo blij van als hij. Er staan hier planten, zei Joop, die je zelfs in natuurgebieden zelden tegenkomt. Kijk .... dat is dus één van de gevolgen dat Henk en Hillie hier al 35 jaar biologisch tuinieren en het landschap beheren. Er staat hier ...... van alles!!

Ook minder zeldzaam, maar wel heel mooi, een vosje op de valeriaan.
.


En dit hier onder was een piepklein geel klavertje, waar je normaal gesproken op stapt  aan voorbij loopt. Maar dat is dus de plant waar het Icarusblauwtje zijn voeding haalt.

En die zagen we prompt vliegen! Mooi dat die is!! Maar hij is heel beweeglijk je krijgt hem niet op de foto. Het klavertje bleef wel mooi stil liggen gelukkig. Gerelateerde afbeelding


En daar heb je Henk zelf, hij komt even de schudder halen die we gezamenlijk hebben. Wij gebruiken die niet zo vaak natuurlijk. Nou ja nooit eigenlijk. Dus ik ga even goed kijken hoe hij hem aankoppelt.

Ja dat is nog weer wat anders dan met een aanhanger achteruit rijden.

Het mooie juni licht straalt helemaal over Henk heen!! 😊😊

Nou, de gekregen plantjes opruimen, en de laatste klussen op de tuin afmaken.

En dan, als allerlaatste ... de konijnen verzorgen. Het eerste en laatste werkje van elke dag. Het gaat goed met ze!

4 reacties:

Janine zei

Fijn dat je uitlegt dat uien bloemknoppen vormen door stress. Voor mij het eerste jaar dat ik uien heb staan en ik vroeg me al af waarom sommigen bloemknoppen hebben. Bij mij heeft ook een biet bloemknoppen gevormd en die zou toch echt volgend jaar pas moeten bloeien. Vast ook stress. Maar wat wil je ook met zo'n grillige lente. Is ze er nog?

Wonen en leven in Roemenie zei

Leuk de foto's en mooi wat jullie gezien hebben als je er oog voor hehbt is er zoveel moois ieder seizoen weer te zien . Ook hier staat een bak met gisteren uitgeplante zaailingen voor als er straks ruimte komt in de tuin.

Fijn weekend henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Anoniem zei

Mooi om te lezen hoe jullie (moes)tuinieren met oog voor milieu en natuur. Juni is een prachtige maand, genieten van alles wat groeit en bloeit en de heerlijke lange zomerdagen.

Anoniem zei

Fantastisch al die kijkjes op je mooie land met daarbij veel info. Geniet elke keer mee. Moet zelf mijn postzegel(8 vierkante meter) nog inzaaien.
Knoflook(afgelopen oktober gezet, doet het goed.
"Een geschenk uit de hemel": 7 spontaan opgekomen tomatenplanten, al groter dan de binnen gezaaide. Denk kerstomaten.
Ook nog een drietal plantjes snijsla. Vermoed witte dunsel, maar weet het niet zeker op de plek, waar vorig jaar de snijsla stond
Het gat van de vakantie(was me ook steeds te koud)ligt al achter me. Vandaag de beuk erin en alles(zaad van snijsla, bietjes, bonen, kervel en courgettes) de grond in. Lente heeft de aarde goed opgewarmd. Mocht je haar nog zien, bedank haar dank namens mij.
Groet MiekeR