Lange dagen.

on woensdag 14 juni 2017Woensdag, de dag waarop ik hulp heb. En Mirjam draait nergens haar hand voor om, ook niet voor zware kruiwagens met zand van het weiland halen om die ene hoek te egaliseren. Daar geeft ze niks om.

We spitten de hoek eerst wat om, wat takken wegknippen en wortels uitgraven. 

En dan ... zand halen.

Na een paar ritjes gaan we de tuin op. Tuinboontoppen afbreken, en aardappels nakijken op larven van de colorado kevers. Dat zijn van die oranje larven, en die moet je echt doodknijpen anders eten ze al het loof op.

Mega-vies werkje!! 😭😭

Maar het moet. Er zijn er nu nog niet veel maar als je er niks aan doet heb je zo een plaag.

Nee, dan de sla. Die is mooi fris en schoon. Geen beestjes te zien, geen rupsen of slakken of luis. Je kunt hem zo van het land eten.


Mirjam krijgt een emmer mee. We hebben natuurlijk weer teveel sla tegelijk.

Maar er zijn ook al veel andere dingen. De oogst wordt zo vanaf juni heel divers. Er zijn al spitskolen en bieten en uien, en veel sla en peultjes en natuurlijk die tuinboontoppen.

Grappig, zelfs op de tuinbonen zit haast helemaal geen luis. Normaal heb je die volop in juni. De luis zit wel op de goudsbloemen. Maar die groeit daar wel doorheen.

Goudsbloem is daarom een goeie plant als borderplant rondom je gewassen of bijvoorbeeld rondom de appelboom. De luis zal eerder op de bloemen gaan zitten dan op je gewassen.

Wat ook mooi is ... dat de korenbloem spontaan in de rogge groeit. Precies wat hij moet doen. Korenbloem in het koren. Het is mijn favoriete bloem.

Niet gezaaid .... uit zichzelf daar gekomen.

Even eten, en uitrusten, koffie, en 's avonds gaat het weer verder.

Ik ben niet de enige. Het is lang licht, en veel mensen hier in de omgeving zijn zo laat nog aan het werk. Met het vee, of op de trekker aan het rillen (hooi op stroken leggen). In de verte zie ik buurman Henk aan het bosmaaien. Nog een paar kruiwagens zand halen. Langzaam vordert het.

Maarre ... het is nu wel klaar. Morgen weer een dag!
1 reacties:

Wonen en leven in Roemenie zei

Leuk de foto's en buiten is er altijd genoeg te doen en ik zag dat Britt ook aan het helpen was :) . Hier gaat Ulica ook altijd mee als we de boomgaard in gaan vind ze prachtig en de katten komen al miauwend te voorschijn om je te vertellen dat ze er ook zijn .Fijne avond
Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro