Het gaat niet altijd goed! Ik lees de mails wel hoor! Ja, je azijn kan beschimmelen, je desembrood kan weigeren om te rijzen, je planten in de tuin kunnen worden opgevroten, of zoals bij mij, bevriezen!
Het is allemaal levend spul, en dat is kwetsbaar, en onvoorspelbaar soms. Het zijn geen machines die we precies kunnen aansturen en die precies doen wat je verwacht. Het is allemaal natuur en allemaal levend en alles gaat z´n eigen gang.
Laat het los, gooi de prut op de compost, en begin opnieuw.
Vandaag was ik aan het werk op het kolenvak. De jonge koolrabi uitplanten, en de kooltjes uit het wachtbed verplaatsen naar een ruimere plek.
Het was geweldig om daar te werken!! Het was één en al leven in de brouwerij, één en al groeikracht en zonlicht en warmte, en veelbelovende bedden.
Maar ik weet uit ervaring .... dit kan nog alle kanten op. Als de koolwitjes komen kan het zomaar weer finito zijn met de kolen. Of als het te nat wordt, of te droog.
Met een bak oogst wilde ik naar huis, toen er iets uit de lucht omlaag dwarrelde. Een briesje, een groene flits .... en daar was Lente!
´Heeee ben je er weer?'
'Jaja .... en hoe vind je deze stralende dag? Dat was precies wat je wilde toch? Warmte?'
Kijk en dan moet ik even zeuren. Even klagen. Tja ... ik ben ook maar een mens.
'Ja hoor Lente, prachtig vandaag. Maar wel doodzonde van die nachtvorst laatst. Al mijn boontjes zijn bevroren. En de aardappels die zo mooi vroeg opkwamen ..... die zijn óók bevroren. Alles voor niks. Waarvoor was dat nou weer nodig?'
Lente lacht dan wat. Ze geeft nooit antwoord op waarom vragen. Ze doet dat gewoon. Vorst. In mei. Gewoon, omdat zij wél van vorst houdt, soms. Omdat zij vindt dat dat moet. Omdat het soms goed is als jonge planten bevriezen.
'
Ik kan dus weer opnieuw beginnen. Net als sommigen van jullie waarbij het brood mislukte of waarbij de azijn bedierf of het paardenbloembier ging stinken of de fles uit spoot.
Planten kunnen bevriezen. Projecten kunnen mislukken. Laat het je niet ontmoedigen want dan wordt je nooit een goeie tuinder. Niet klagen. Gewoon loslaten ---- en opnieuw beginnen.
Liedje?
(even iets heel anders)
6 reacties:
Hoi clarien, ik ben iets later begonnen met het zuurdesem en zou morgen mogen beginnen met een deeg maken. Mijn desem heeft wel bubbels maar ruikt niet echt zuur en verdubbelt ook niet. Nu zag ik dat m'n molen-volkoren-meel waarmee ik het voed al zout bevat. Werkt dat het desem proces tegen? Omdat zout bij broodbakken mrt gist het rijzen ook tegen werkt? Ik heb al gezocht op internet maar kom er niet achter. Groetjes iris
Je desem in de pot hoeft niet te verdubbelen. Als het bubbelt zal het waarschijnlijk al gisten bevatten. Gewoon proberen dus!
(wat betreft het zout, ik doe ook iets zout door het deeg en dat heeft bij mij geen invloed op het rijzen)
Waarom leg je geen koperen draden langs de kolen? Slakken krijgen dan elektrische stootjes en gaan niet meer verder richting je koolplantjes.
Zout in desemstarter is af te raden. Ik heb juist altijd begrepen dat je zuurdesemstarter wel hoort te verdubbelen. Juist dan weet je dat het een gezonde starter is, met belletjes enz. En het hoort friszurig te ruiken.
Dankjewel voor de tips anoniem. Of hier veel slakken komen weet ik niet. Er zitten veel kikkers in de sloot dus misschien valt het mee.
Ook hier gaan dingen in de tuin weleens anders dan je denkt , maar dat hoort er toch bij in de natuur. Vorig jaar had ik knolselderij gezet al wat het was geworden geen knol :). Maar dit jaar gewoon weer opnieuw proberen en anders aanpakken . Had al gelezen dat je de grond goed los moet maken en evt nog wat mest moet toevoegen voor het planten en water geven . Nou zorgt in deze tijd van het jaar de natuur daar nog voor , maar evengoed is het al gieten bij de gepote tomatenplanten etc. Het is altijd weer een '' avontuur'' vind ik wat en hoe het gaat in de moestuin
gr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro
Klopt, moestuinieren is EEN groot avontuur! :D:D
Een reactie posten