Omweg.

on vrijdag 12 mei 2017
Bert Boon wil dus omhoog. Maar ja hij is geen goeie paalklimmer. Hij heeft wat hulp nodig. Dus moet er draad komen. Van dat hele stevige ijzerdraad, maar wat je nog wel met je handen kan ombuigen.

Nou, eerst maar es naar Zwolle, naar Intratuin. Daar was ik al snel dat draad vergeten.Want oja, niet-rankende Oost-Indische Kers moeten we ook nog hebben. En kruiden!! Heel veel kruiden!

En wat ontzettend leuk al die eetbare bloemen. En ik maar denken dat ik de enige was die sla versiert met bloemen, maar het is een hele trend! Hele rekken vól met allemaal bloemen die je kan eten. Echt prachtig!


Het heeft zelfs een leuke naam ...... Bloom Bites!!

En andere leuke dingen zoals een kruising van de tomaat en de aardappel. Aan die plant groeit als vrucht de tomaat, en aan de wortelen hangen aardappels. Twee in één. Dat kan je ook zelf kweken trouwens, als je een beetje handig bent met enten. Tomaatplantje enten op een aardappel onderstam.

Leuke dingen! Leuke naam ook weer......  Potatom!!

En een cocktail boek. Leuke recepten!Mooie naturel tuinstoelen, en ook hier weer kippen, en leuke kippenschorten.

Maar goed. Draad dus. Nou er wás wel draad, maar alleen maar kleine beetjes, en veel te slap.

Uiteindelijk ..... gewoon ijzerdraad gehaald hier bij Bisschop in het dorp. Een van de drie winkels die we hebben in Punthorst. Landbouwmachines enzo verkopen ze, maar verder ook eigenlijk alles op technisch gebied en alle soorten gereedschap. Superhandig! Wat ze niet hebben bestellen ze en dan is het er morgen.

Nou, een hele omweg gemaakt, maar het draad hebben we. Hoeveel ik wil? Honderdtwintig meter. Oh zo'n vier kilo dus. Ergens achter van een zolder komt hij met precies het goeie draad.

Ik probeer even uit of het te buigen is. Ja dat lukt net.
Ja en dan een beetje technisch verhaal. Heb je wel es zo'n draad uitgerold? Dat gaat meestal fout. Zodra je het uitrolt springt het alle kanten op en zit het in de war.  

Nou lag hier nog zo'n ijzerdraadmolen die gebruikt is voor het draad van de omheining. En daar kun je zo'n rol omheen leggen en dan gaat het wel goed. Je legt het draad eromheen, knipt het los, zet de klemmen vast en loop voorzichtig achteruit (niet te snel anders slaat die molen op hol) en je haalt een stuk draad eraf. 

Zolang als je bonenbed is. Nou iets langer.Ik had van die haakjes in de palen geslagen. Waar dat draad doorheen kan. Eén draad komt op enkelhoogte, ééntje op heuphoogte en één gaat over de top van de palen heen.

Zit allemaal weer lekker recht. 😒😒  not.


Ik moet eerlijk zeggen dat spannen van dat draad was erg moeilijk. Het was toch stugger dan ik dacht en het omvouwen ging eigenlijk niet goed. Dan kan je het ook niet goed aantrekken.

Maar je snapt de bedoeling, je hebt dus drie sterke spandraden, en daartussen hang je touwtjes op waar de bonen langs kunnen klimmen. Dat laat ik morgen zien.

Waarom van dat stugge ijzerdraad? Vergis je niet, die bonenplanten met die dikke bonen eraan, dat vormt straks een heel gewicht! En hier op het open land kan het flink waaien. Zonde als je bonenoogst tegen de vlakte slaat bij een zomer-stormpje...
Nou, morgen verder.

Er was ook nog een tweede omweg!

Op een ander bed wilde ik kruiden zaaien. Veel dille en venkel en kamille. Vooral kamille. Dat heb je nooit teveel. Dus .... ik ging dat bed schoffelen, man, wat stond er alweer veel onkruid, allemaal van diezelfde groene plantjes ..... met geveerde blaadjes.Geveerde blaadjes?? Kun je zien wat ik daar aan het weghalen was???

Het hele bed en de paden eromheen staat vol met  ..... kamille!!! Kamille schoffelen om kamille te zaaien. Hoezo omweg?Gewoon laten staan. Scheelt weer een klus! 😊😊
4 reacties:

Wonen en leven in Roemenie zei

Een tuincentrum is altijd leuk en verleidelijk . De combinatie van aardappel en tomaat nooit gezien , maar misschien handig om in speciale kweekzakken te kweken als je geen tuin hebt of een kleine tuin of een balkon. Ik zag dat je dille zaad had liggen , hier is het inmiddels gezaaid , van de dille van vorig jaar zaad overgehouden en de kamille ligt hier op de markt momenteel volop . Je moet ervan houden eerlijk gezegd. Waarom gebruik je geen bamboestokken of dikke takken voor je bonen en maak zo een bonen rek of zoals zoonlief zei betongaas wat je steunt. Hij heeft voor mij betongaas dubbel gevouwen voor de tuinbonen . Had van de week een leuk mazzeltje spinaziezaad dat je in april/mei nog buiten kan zaaien en niet snel doorschiet want tegen de tijd dat het oogst klaar is is het hier al warm. Mijn vader zei al nieuw zeelandse spinazie zaaien maar dat kennen ze hier niet.

Goed weekend Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Clarien Cornelisse zei

Leuk verhaal weer van onze correspondent uit Roemenië! Ik zie precies voor me hoe jou tuin eruit ziet Henriette!!

Ik gebruik geen bamboe want dat is me niet stevig genoeg. Mijn bedden zijn tien meter en daar hangen nogal wat bonen aan. Ook wilde ik de rekken rechtop, dus niet in van die tipi vorm zoals je vaak ziet bij bamboestokken. Want dan kan de zon er beter bij. Ach je probeert es wat he?

Kamille gebruiken wij alleen als thee. In het eten eigenlijk niet.

Clarien Cornelisse zei

Oh ja en nieuw zeelandse spinazie zaai ik van de week. Ik kan je wel wat zaden sturen als je wil. Daar kan je de hele zomer van oogsten

Wonen en leven in Roemenie zei

O dat is hartstikke lief zal je een email sturen .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...