Gesprekken.

on maandag 22 mei 2017




Een ontzettend aardig echtpaar uit een klein Gronings dorp zat vanmorgen bij mij aan de keukentafel. Ze hebben een melkveehouderij, zeven volwassen kinderen, flink wat kleinkinderen, een moestuin, veel boeken gelezen, veel te vertellen, en de ochtend vloog om.

Het is dat we allemaal een volgende afspraak hadden want anders waren we zeker weten de hele dag blijven praten!

We hebben plantgoed uitgewisseld, en ik kreeg een grote cake, gebakken in de wonderpan. Dus op het fornuis en niet in de oven.

We hadden het ook over duurzaamheid. Over hoe zij als boeren hun hele leven al duurzaam leven, ook toen het nog niet ´hip´ was. Uit financiële noodzaak, en ook .... uit respect voor de aarde.






Eerlijk gezegd kreeg ik veel meer plantjes dan dat ik weggaf. Gelukkig gingen ze ook nog een dochter in de buurt opzoeken, anders was het maar een magere oogst geweest voor zo´n rit naar Overijssel! ;)

Voor Paul is de werkweek ook weer begonnen. Fijn dat hij nu een mooi kantoor heeft, ook om met collega's te vergaderen. En geluncht wordt er dan gewoon bij ons aan tafel natuurlijk!

Ja, dat zijn dan weer hele andere gesprekken. Want de schoorsteen moet ook roken!  😊😊

(maar niet met dit mooie weer)







De meirapen worden geoogst. Ik heb ze tegelijk gezaaid (dom dom) en heb nu wel veertig van die rapen tegelijk. Erg lekker hoor maar veertig krijgen we niet op.

Net als de bladgroente. Alles tegelijk. In elke maaltijd gaat een berg groenvoer.

En ik praat tegen de planten. 'Niet zo snel jongens. Een beetje na elkaar graag.' Het helpt niet. De raapstelen krijgen al bloemen.





Nou ja de insecten eten ook mee, en de muizen.





Als ik langs de oude moestuin loop hoor ik steeds iets .....

..... wat is dat toch? Luisteren, wat dichterbij, help help, het klink als iemand die bijna stikt!! En dan zie ik het wel het is de knoflook. Hij is helemaal overwoekerd door de postelein die daar spontaan groeit.

Arme knoflook hij stikt bijna. Krijgt haast geen lucht en licht meer.

Het is makkelijk op te lossen, postelein trek je er zó uit, en kun je gewoon laten liggen. Het is zo'n vochtrijk gewas, dat verteert in een wip en is dan mooie compost.





De knoflooksprieten staan er meteen weer veel vrolijker bij. Volop licht en lucht en volop te eten. Al snel klinkt er een gezellig knoflooklied!

Achter de knoflook hebben we de twee konijnen neergezet. Op het weiland werd het wat te heet voor ze. Brit is er als de kippen bij dus er komt een draadje voor langs. Zij denkt dat daar stroom op staat.

'Waarom mag ik niet naar de konijnen? Het zijn mijn allerbeste vrienden!'
'Ja het zijn wel jouw vrienden maar jij bent niet hun vriend.' (konijn in de bek nemen en er hard mee schudden daar kunnen ze niet zo goed tegen.)





'Pfffff. Flauw!'

Afgelopen weekend met de fietsmannen hadden we ook vele gesprekken. Er zaten tig dingen bij warvan ik dacht .... o daar ga ik een blog over schrijven. Over wijn bijvoorbeeld. Wat wij veel en graag drinken. Iemand vertelde hoe dat gaat, wijn produceren.

Eigenlijk wil je dat allemaal niet weten, van die wijn. Maar het moet wel. Ik kom er nog wel op terug. Voor mij was de conclusie .... we moesten ook maar wijnranken gaan planten op Moeskers Moestuin. Dan weet je tenminste zeker dat je gegist druivensap drinkt! En verder niks!





En dan nog iets heel anders. Een gesprekje dat ik vanmorgen op de radio hoorde ... over een opleiding voor fietsenmaker, speciaal bedoeld voor langdurig werklozen. Waar wij er wel een paar van kennen. Dus ik plaats het eventjes hier. Misschien een idee voor iemand? Het is een gesponsorde opleiding, waarna je meteen als ZZP-er aan de slag kan, of bij een bestaande fietsenzaak, of bijvoorbeeld .... als rijdende fietsenmaker?

EMMEN - Negen enthousiaste mannen beginnen vandaag aan de opleiding tot fietsenmaker in Emmen.
Fietsenhandelaar Theo Brüning en commercieel manager van FC Emmen Henk Eising namen het initiatief voor de opleiding, want die was er nog niet in het Noorden. "Er is behoefte aan en vooral in het Noorden. Het UWV ziet het ook als een kans", aldus Theo Brüning. 

Brüning was zelf ook fietsenmaker en is blij dat er nu een opleiding in Emmen is. "Het fietsenmakersbloed kruipt toch waar het niet gaan kan." De negen fietsenmakers in spé starten vanmiddag met de opleiding. De studie duurt drie tot vier maanden, daarna doen de deelnemers examen. Ook lopen de studenten stage bij negen fietsenmakers in de regio.


Er was nog geen opleiding tot fietsenmaker in het Noorden (foto: ANP PHOTO XTRA/Koen Suyk)

3 reacties:

Anoniem zei

Ben benieuwd naar je blog over wijn, wij kopen altijd biologische wijn met vegan keurmerk in Duitsland, bij de R.eal en bij de N.orma, zijn lekker en niet duur.

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat leuk de groentenplanten en zo'n gesprek met een oude boer leer je toch altijd weer van .Wist je dat je raapstelen in kan vriezen ? Ik als het pas ergens op facebook in een groep. Goed wassen , end an goed drogen in bv een slacentrifuge en dan rauw invriezen vertelde die dame. Ik had er nog nooit van gehoord. Ook hier weet het onkruid om bezig te houden vooral een wingerd achtige is erg actief, dus weghalen en nogeens weghalen. Wat is Britt en schat om te zien en jah konijnen zijn super intressant voor honden en katten . Hier staan ook druiven witte en blauwe en voor wijn zijn er genoeg wijngaarden hier in de buurt waar je heerlijke wijn kunt kopen. Ik heb trouwens een vraag wij hebben zure staan de zgn krieken , weet jij of iemand anders of je hier siroop mee kan maken ???? Jam kan ook dat weer ik ,maar siroop kom ik niet achter.
Fijne dag en groetjes uit zonnig Ghioroc
henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Corrie Jasperse zei

Wijn kun je ook maken van bv zwarte, rode bessen, bramen, pruimen en ander fruit uit eigen tuin.
Het beste kun je het fruit invriezen.
Doe ik sinds vorig jaar, smaakt lekker, iets andere smaak dan van de winkel.