DIY dinsdag.

on dinsdag 9 mei 2017



Het begon vandaag met de stoep. Of eigenlijk, met de troep op de stoep. De plantjes die allemaal tussen de klinkers groeien, over het hele erf. Wegschrapen? Net als vorig jaar? Man, wat een werk was dat. Kapotte mesjes, kapotte knieën ...

Ik wil dat nu toch anders doen.

Maar eerst gaan we brood bakken. Het brood heeft de hele nacht in de koelkast gerezen, en is er vanmiddag uitgehaald. Als het opwarmt rijst het nog door. Uiteindelijk ruim twee keer in volume verdubbeld. Maar dan komt het ... in de pan kieperen.





Ik had de oven op 240, met de gietijzeren pan erin. Die is nu dus gloeiend heet. Daar stort je je gerezen brood in .... voorzichtig. Maar het zakt toch altijd wat in. Bij mij ook zoals je ziet.

Het deksel erop en de pan in de oven. Laat een dik kwartier staan. Dan mag het deksel er weer af en gaat de oven op 200 graden, nog een klein half uurtje, tot het brood mooi bruin is.





En dan kun je het zo uit de pan wippen. En mooi rond brood met een knappende korst! Van je eigen desem, gerezen met gist uit je eigen keuken! Wonderlijk toch?





Vervolgens ga ik op zoek naar azijn. Want daar wil ik het erf mee schrobben. Met verdunde zelfgemaakt appelazijn. En omdat de hele voorraad dan meteen op is gaan we vandaag ook weer nieuwe azijn maken. En appeltaart. Als DIY project voor vandaag!

De laatste azijn die er staat is nog van 2014. Er zijn nog een paar flessen. Azijn blijft altijd goed, het wordt zelfs sterker als het ouder wordt.





Ik heb het verdund, zo 1 op 5, en daarmee een deel van het straatje geschrobd. Geen idee hoor of dat genoeg is om dat onkruid weg te krijgen. Dat moeten we dus afwachten.

Maar het is redelijk mild voor de bodem dacht ik, omdat zelfgemaakte azijn puur natuur is, en niet zo scherp. En óók weer, gemaakt met bacteriën uit je eigen keuken.






En hoe maak je dat?

Je begint met appels schillen voor een taart. Een stuk of acht. Liefst biologische appels. De schillen doe je apart in een kom, en met de appels bak je een taart. Kwam goed uit bij ons. We hebben een jarige morgen! :D

Nou eerst even die taart.





Ja, je appeltaart recept. Iedereen heeft zijn eigen versie. Zelf heb ik eigenlijk geen idee van de exacte hoeveelheden. Een ruim half pak bloem ongeveer, met drie of vier handjes suiker, een pakje boter, een ei,  wat zout en wat baksoda, en dan kneden.

Door de structuur van het deeg, en door véél proeven, merk je dan wel of er nog wat suiker bij moet, of wat meel.





Met de helft van het deeg een ingevet bakblik bekleden. Dan de appels erop, die in stukjes zijn gesneden en vermengd met stukjes rabarber, wat suiker en wat kaneel.

En daar gaat dan de rest van het deeg op. Ik rol meestal balletjes en druk die uit tot rondjes, de appels ermee bedekken, en het kan de oven in. Als het brood eruit is. De oven omlaag naar 190 en zo'n 40 minuten bakken.






Terwijl die bakt maak je het azijn.

Aan de appelschillen voeg je 250 gram suiker toe, en anderhalf liter water. Roeren, klaar.

Nou ja .... als je hebt kan er wat natuurazijn bij, als starter. Maar hoeft niet. Dan een doekje erover met een elastiek, en zet het maar ergens in de keuken. Je moet wel geduld hebben want het duurt nog wel zes weken tot je azijn hebt. Hangt ook weer van de temperatuur af.







Een taart en een pot azijn-in-wording! Hoe veelzijdig is die appel!

(Ook Annemiek schreef trouwens iets over je straat onkruidvrij maken.)





4 reacties:

Wonen en leven in Roemenie zei

Waarom gebruik je geen voegenkrabber ? Je heb ze zelfs die op zo'n gardenasteel passen ,spaart je rug en je knieen.Zout strooien schijnt ook te helpen en het warme water van de aardappels koken. Maar zo zullen er vast nog wel meer huismiddeltjes zijn.

Gr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

tientonnerelf zei

Ik doe geen suiker bij de appelazijn, alleen appel en water. Bij mij is het met 14 dagen klaar. Heerlijk geurend 😊

Anoniem zei

Hier staat de appelazijn in wording sinds vanochtend ook op het aanrecht. Maar hoe gaat het verder na 6 weken, hoe weet je dat het klaar is? Groet, Janneke

Clarien zei

Ja Henriette een voegenkrabber heb ik wel .. maar vastzittende grasjes enzo krijg ik daar niet goed mee weg. Met een mesje kun je de plant goed wegsnijden met een groot deel van de wortel.

Tte dat doe je sneller dan ik! :)

Janneke dat is een beetje de ervaring. Na drie weken de appels eruit zeven, en na zes weken is de zuurgraad meestal wel sterk genoeg. Dan zit er zo'n vlies op wat je eraf zeeft en dan heb je echte sterke azijn. Dat kun je dan wel proeven.