Gulle augustus.

on dinsdag 2 augustus 2016
Mooie mooie augustus .... met al die oogst, maar vooral ook met al die bloemen. Overal is het bonte kleuren. In de tuinen en in bermen en weides ... allemaal bloemen.

Op de terugreis uit het noorden reden we natúúrlijk eventjes langs Punthorst. Ik was benieuwd of de pompoenen al aan het bloeien waren. Maar nee, nog niet. Wat ze wél doen is stiekem naar de bieten en de wortels kruipen. Ha, nét op tijd erbij! Snel alle lange pompoenranken ... afknippen! Hup weg.

Ja want met pompoenen, net als met jonge puppies, moet je laten zien wie de baas is! JIJ!
Daar kunnen de pompoenen best tegen, een beetje snoei. Ze gaan dan gewoon weer uit dezelfde rank uitgroeien, via een andere oksel. Of ze gaan een pompoen maken aan één van de andere ranken. Ranken zat.

Hier vooraan heb ik nog een bedje met hele late courgette planten. Die courgettes die kwamen steeds maar niet op, dus ik telkens maar weer nieuwe zaadjes in de grond stoppen. En nu ..... komen ze ineens allemaal tegelijk op. En de pompoenen willen daar ook nog net wezen!

Dat wordt een beetje te krap, dus een paar courgettes zijn verplaatst. Iets verder naar voren staan ze nu.


 


Ja en bij de tomaten is een ziekte gekomen. De onderste bladeren zien er aangetast uit, alsof ze verschroeid zijn. Ook de onderste trossen zien er niet best uit.

Ik knip alle zieke delen af, ook die trossen, weg ermee, en dan maar hopen dat de tomaat genoeg power heeft om bovenaan weer uit te groeien en nieuwe vruchten te maken. We zullen het wel weer zien.

Verder was er nog een heel boeiend bezoekje. We mochten zomaar weer in een prachtige boerderij kijken in het oude deel van Staphorst. Waar opa en oma in het mooie voorhuis wonen, en de oudste zoon met zijn gezin daar achter. En wat daar ook zo mooi aan is .... als vader en moeder oud worden en het gaat allemaal niet meer zo goed ... dan kunnen ze toch in het oude vertrouwde huis blijven wonen. Bij hun kinderen en kleinkinderen, die voor ze zorgen, en die het huis gewoon aanpassen al naar gelang de klachten en problemen van de ouderen.

Verder laat ik daar nu nog niks van zien, misschien later wel een keer, als ik zeker weet dat ze dat goed vinden.
Terug in Bussum!

De eerste gang is altijd naar Moeskers Moestuin. Als je zelf een moestuin hebt herken je dat wel! want er is altijd weer wat te zien en wat te halen op je tuin.

Nou, op deze tuin is vooral goed te zien hoe de wilde natuur langzamerhand bezit neemt van alle bedden. Overal groeien en bloeien de inheemse planten over de groenten heen. Ik moet zoeken en graven voor wat snijbiet en voor wat venkel.
Alleen de vruchtgewassen zijn nu met hun groeispurt bezig en die komen nog makkelijk boven het onkruid uit. En de stambonen, die doen het ook goed. Er zit wel onkruid tussen maar de bonen geven daar niet veel om, die klimmen gewoon langs die kruiden omhoog.

Elk nadeel heb ze voordeel!


En de wilde roos maakt al bottels. Jaja de nazomer komt eraan! Maar nu nog niet hoor! Nog steeds midden zomer, met lekkere oogsten en blije zwaluwtjes in de lucht!

Over oogsten gesproken ... ik laat altijd de tomatenkas open staan als we er niet zijn, omdat het zomaar heel heet kan worden. Wat denk je? Zaten er vogels in de kas!

Zo slim als die zijn! Niet alleen de rijpe appels hebben ze allemaal aangevroten, en zelfs de krat met aardappels die ergens onder een doek en onder een afdakje staan, maar ook de rijpe tomaten in de kas zijn dus niet meer veilig.

Pfff nou in Punthorst gaan we ons daar wel druk over maken, over wat we aan de vogels kunnen doen. Vandaag eerst een maaltje maken met de dag oogst. Niet zo moeilijk.

Met de courgettes, de tomaten, de sla en basilicum pesto, en uit de winkel nog pasta, olijven en garnalen ...  een restje champignons ...


Lekker genieten van die gulle augustusmaand!!

Want voor je't weet ... is hij weer om!
0 reacties: