Walden.

on zaterdag 6 augustus 2016

Van ons huis is het een half uurtje wandelen naar de Gamma.

Soms lopen we daar heen voor iets heel pietluttigs, gewoon omdat het zo´n mooie wandeling is. Eerst kom je langs Moeskers Moestuin, dan over de hei, dan door het bos, en dan nog een stuk langs de Franse Kampweg.

En daar, langs die weg, daar zat ruim honderd jaar geleden de kolonie ´Walden´, van Frederik van Eeden. Die schrijver, je weet wel, van De Kleine Johannes enzo. Van Eeden had bedacht om daar met een groep vrienden zelfvoorzienend te gaan wonen. Ze woonden en leefden daar in kleine huisjes, achter het landgoed ´Cruysbergen´.


Alle bezittingen in Walden waren gemeenschappelijk. Niemand had dus een eigen lapje grond, maar alles werd gedeeld. Heel idealistisch. Er waren moestuinen en kleine houten huizen, en de kolonie was omringd door een grote aarden wal.

Hierboven zie je achter dat hek het pad nog, wat naar de kolonie toe liep. Ik ben daar al eens ingelopen toen het een keer openstond. De oude huisjes staan er nog, sommigen zijn in goede staat, worden nog bewoond. Nou ja zo was het een paar jaar geleden tenminste.

Maar de kolonie Walden is in 1907 helaas failliet gegaan. Het lukte de mensen toch niet zo goed om alles te delen .... hahaha ja want mensen blijven mensen, en we willen toch altijd wel graag iets voor ons zelf alléén hebben.

Helaas is dat hek verder altijd dicht. Maar ..... náást dat hek is wel iets anders te zien. Tot nu toe ben ik daar altijd voorbij gelopen, maar omdat jullie nu gezellig meelopen gaan we daar maar eens kijken!

Kijk nou eens! Je loopt hier zomaar het terrein van Frederik van Eeden op, maar dan via de andere kant. Hier is nu een Antiek en Curiosa tuin, en het heet ´Walden Woods´. Het is denk ik van een of andere beeldenverzamelaar.

Leuk om wat van die beelden te bekijken, maar vooral leuk om op dat oude terrein van Walden rond te mogen lopen. Want hier woonden die mensen dus toen. Op deze plek!

Je moet goed uitkijken waar je loopt, want je stapt zomaar op een engel.


Ooit heb ik gehoord van een groot tuinliefhebber, die zei ... als je alleen maar natuur in je tuin hebt .... dan zie je dat op den duur haast niet meer. De natuur wordt pas echt goed zichtbaar als je óók iets in je tuin hebt wat door mensenhanden gemaakt is. Een oud muurtje, of een beeld, of zo´n mooie zonnewijzer.

Ja dat geloof ik ook wel, dat zo´n oud beeld in een schaduwhoekje van je tuin een heel mooi contrast kan zijn.

Ho! Ik zie daar een goeie!! ... voor in Punthorst!!


Er zijn ook wat kleine houten huisjes hier. Maar dat zijn vast niet de oorspronkelijke, van de koloniebewoners. Toch leuk gedaan. Kitsch, en iets minder kitsch .... door elkaar.


Die vier schreiende zusters .....  die wil je echt niet tussen de seringen ... je gaat spontaan mee wenen!!

Nee dan liever iets vrolijks!!

Of een soepterrine op een bankje. Ook leuk bedacht. Maar dan wel echt om soep in op te dienen natuurlijk!

Zelf ben ik meer van het praktische. Zo zie ik hier bijvoorbeeld een hele handige zeef ....


Misschien denk je wat moet je dáár nou mee, met zo´n grote zeef. Maar die dingen zijn ontzettend handig als je zelf zaait. Als je een bak kruidenzaad of bloemenzaad hebt gezaaid, moet je daar aarde overheen zeven. Dan komt het zaad veel makkelijker op.

En zo´n grote zeef als die hierboven is daar prima geschikt voor.

Nou na al die bosplaatjes in Walden, nog even wat vrolijke zonnige bijtjes, in onze achtertuin. Blijft mooi, al maak je honderden van die plaatjes. Ook meteen weer een pleidooi voor de open bloemen! Koop en zaai vooral altijd de bloemen met open harten, en niet van die dubbele gevulde, want daar kunnen de insecten niet zo goed bij.


Dit hier boven is het gewone enkele Afrikaantje. Je ziet hier veel meer insecten op dan in die dubbele, die zeg maar meer zo´n bolvorm hebben, zoals je hier onder ziet.

Mocht je wat zaden willen van mijn Afrikaantjes stuur een email.Hoe simpeler de bloem, hoe blijer de bij!

Fijn weekend allemaal weer!


2 reacties:

Es zei

Wat mooi die enkele afrikaantjes!
X Es

Mirjam zei

Leuk om even met je mee te mogen wandelen! Mooi huis, Cruysbergen. Leuk dat je via de brocante toch eens het terrein op kon van Walden. Bij de bereikbaarheid van bloemen voor insecten had ik nog niet stil gestaan maar ik zal er voortaan beter op letten!