Groeikracht.

on maandag 8 augustus 2016Bij kleinfruit dat in trossen rijpt zoals de braam en de cherry tomaat, oogst ik zo om de twee a drie dagen. Beetje afhankelijk van het weer. Nu het wat koeler is kan het ook wel om de vier dagen.

Oogsten aan het einde van de dag, als de dauw weg is en alles lekker droog en warm gerijpt. Enne dan kan het meteen in de pannen, of in het toetje of in de taart.

Maar we begonnen vanochtend met het schoonmaken van de knoflookoogst. Die is nu ingedroogd, en de stengels konden eraf. Ik vlecht ze niet in dit jaar want daar zijn ze te klein voor. Maar toch was er meer dan ik dacht. Zo´n 120 kleine bolletjes, sommige echt klein, en we eten ze dan ook allemaal op dit jaar. Ze zijn te klein om voor pootgoed te gebruiken.


Als je al een tijdje dit blog volgt heb je het al wel es gezien hoe ik ze bewaar. Ooit ergens op internet gelezen, en het bevalt heel goed. De droge bollen bewaren in papieren zakken waarin je wat gaatjes hebt geperforeerd.

Die zakken gaan dan in een mandje op het toilet. Daar is het koel en vrij donker. En daar blijven ze wel driekwart jaar goed. Tot in het vroege voorjaar, want dan gaan ze weer uitlopen. Zo slim zijn die bollen, dat ze dat zelfs op het toilet weten ..... dat het voorjaar eraan komt!!

O enne je ruikt er niks van hoor. Maar ja als je een kelder hebt kun je ze daar beter leggen.

In de tuin zijn al een aantal bloemen uitgebloeid. De Zinnia (boven) nog niet. Maar een aantal anderen wel. Bij mij gaat dat altijd even snel tussendoor, bloemenzaad oogsten. Meestal gooi ik in elk bakje zaad ook een bloem, dan weet ik later wat wat is.

Want sommige zaden lijken op elkaar, en met zo'n gedroogd bloemetje herken je dat dan veel beter.

Er zijn weer bossen kruiden gesnoeid. Die kun je gewoon uitspreiden op kranten of doeken en wegleggen. Het droogt vanzelf mooi in, en dan kan je ze verkruimelen boven een krant en zó in een potje gieten.

Ja het kan ook heel mooi natuurlijk, in bosjes ophangen met mooie touwtjes, als je daar allemaal tijd voor hebt.

Vanmiddag was ik in Moeskers Moestuin. Veel is daar niet te doen, sinds ik gestopt ben met wieden en bemesten. Alles mag zijn gang gaan hier. De druif bijvoorbeeld schiet als een razende over het schuurtje.


En ook de tomaten ranken alle kanten op. Heb jij dat ook, dat je in het begin die tomaten netjes verzorgt, dieft, alles mooi snoeien en opbinden, maar dat je daar op een gegeven moment ineens zát van bent?

Die tomaten gaan na juli ineens zo hard, buiten én binnen, dat ik ze maar lekker laat gaan. Uit alle oksels groeien enorme lange ranken en die hangen ook alweer vol met vruchtjes.

Bij de kleinere soorten is dat niet zo'n probleem, de vruchtjes gaan wel door met rijpen. Maar bij de grotere tomaten remt dat wél de groei en de rijping. Dus die moet je wel blijven dieven. Zelf had ik vooral kleintjes dit jaar. Komt dat even mooi uit! Lekker woekeren maar!!

Er hangt ook nog ergens een flespompoen tussen. Hij hangt in een tomatenplant en zakt steeds verder omlaag. Nu staat hij al met z'n bibs op de grond.

Mij benieuwen of hij er nog bij gaat liggen ook!

O en kijk ... we hebben méé-eters bij de courgettes. Wat zouden het zijn? Muizen? Of is het een groter beest? Jan Rap het konijn misschien, al heb ik hem al een tijdje niet gezien ....Oogst oogst ... wat een fijne maand is het toch ... augustus.

Nog even over die tomaten. Want ik laat ook maar even de jungle in de tomatenkas hier thuis zien ... die doet denken aan vorig jaar! 

Het gevoel alsof die planten klaarstaan om je te wurgen als je naar binnen gaat! :D

Dat vind ik altijd zo leuk. Het begint als teer kwetsbaar piepklein zaailingetje ..... in februari ... en in de zomer ... groeien ze links en rechts de kas uit en nemen ze de macht over! Die groeikracht van sommige planten .... echt iets om respect voor te hebben!

... en ook om veel van te eten natuurlijk!


4 reacties:

Anoniem zei

Heb in juli 2015 8 bolletjes knoflook geoogst van tenen uit de super. Zijn geen grote knoflooketers en heb nog 2 bolletjes. Kocht vroeger de bolletjes, die na enige tijd weggegooid moesten worden, maar deze bolletjes zijn nog steeds goed. Bewaar ze in de keuken, waar het smorgens warm is in een terracotta pot met gaatjes. Ga in september nieuwe teentjes poten.
Heb alleen buitentomaten in emmers, waarvan de eerste nu geel kleuren(zijn ook gele tomaten) Onze vakantie wordt naast foto's, uitgedrukt in tomatensoorten. Zaad van een tomaat uit Houlgate 2014, Roma tomaat uit eigen super, picadilly tomaatjes uit Puglia 2015. De laatste doen het, ondanks het klimaatverschil met Nederland uitstekend. Dan heb ik nog gekocht zaad van de Red Robin, een supertrostomaatje voor de buitenteelt met een goede opbrengst.
Dit jaar nam ik tomaatjes mee uit Frankrijk uit een restaurant verschillende uit een super, waaronder oranje en oranje/bruine en zaad van een tomaatje uit het reataurant van museum Het Schip in Amsterdam. Allemaal spannend.
In mijn postzegeltuin groeit alles goed. Er wordt wel eens wat opgevreten door de slakken, maar zojuist moest ik toch nog even buiten zijn en betrapte 14 slakken in de tuin in het volle licht. Jammer voor de slakken.
Veel succes met beide tuinen en volg je graag.
MiekeR

grandma zei

oh zo herkenbaar met die tomaten ! Er wordt hier ook niet meer gediefd, de tomaten groeien uit het dak van de kas !
Handig om een bloemetje bij de zaadjes te doen . Is er niemand die Moeskers Moestuin overneemt ?

Unknown zei

Hier van de week de eerste 5 kg tomaten ingemaakt ( in stukken gesneden,kapot laten koken , toen door de roerzeef en het sap in laten dikken en toen het voldoende was ingedikt wam in potten gedaan), zo luxe zomaar dingen uit de tuin kunnen pakken .

Clarien zei

Mieke wat een leuk verslag. Mooi dat die tomaten in emmers het zo goed doen, goeie tip ook voor anderen met een postzegeltuintje of balkon. Je hebt ze zeker tegen een warme muur ofzoiets staan?

Grandma nee er is (nog) geen opvolger voor MM. Het is ook nogal ingewikkeld want de tuin ligt op het terrein van de sportschool, je moet dan wel kunnen 'meebewegen' zeg maar ...

Henriette wat een oogst! Zeker warm geweest bij jullie!