Waar laat je 700 uien?

on maandag 1 augustus 2016
Het was weer een feest, het oogsten van de uien op Moeskers Moestuin! Zo leuk altijd die uien trekken!

Ze doen het altijd goed, want al heb je soms (zoals dit jaar dus) de ene ramp na de andere gehad op de tuin ... de meeste van die ziektes en plagen gaan aan de uien voorbij. En de meeste beestjes blijven ook wel van de uien af ... of ze nemen hooguit een hapje van het loof.

Of neemt het loof nou ............ een hapje van de slak?


Hoe dan ook, de uien groeiden goed en zijn geoogst. Alles is getrokken en het waren vele kratten vol, die vervolgens ergens bewaard moeten worden.

Op een droge luchtige plek, zodat het loof mooi kan indrogen, en zijn laatste krachten aan de bol kan geven. Die bol, dat is eigenlijk verdikt blad, de uiteinden van het loof hebben zich verdikt tot die ui.

Als je de ui vers eet is hij op z'n lekkerst. Maar je kunt hem ook gedroogd eten, zoals je hem dus in de winkel koopt. Het loof en de buitenste schillen zijn ingedroogd en gepeld, en je eet de binnenste bol, die nog knapperig en stevig is, en zo typisch lekker scherp smaakt. Kijk maar goed naar een ui, het zijn eigenlijk dikke witte bladeren.

Alles is lekkerder met ui. Het wordt ook steeds meer in zoete gerechten gebruikt.

En de ui is ook nog heel gezond. En als hij per ongeluk doorschiet en gaat bloeien, is het een goudmijntje voor de insecten.

Ik geloof dat hij in ons land de meest gegeten groente is. En makkelijk te kweken. Waarom heeft niet iedere Nederlander eigenlijk wat uien in zijn tuintje??

Nou ja. Ik had er dus heel wat, en zocht een plek waar ze konden liggen te drogen. De kas op MM is veel te klein. Hee maar wacht even! We hebben een kapschuur .... in Punthorst!!

Hup in de auto met die uien, mee naar de boerderij!

Een week of twee geleden hebben we twee picknicktafels gekocht, om her en der rond de boerderij te zetten. Want we gaan natuurlijk alsmaar buiten eten hier! :D

Maar voorlopig nog even niet, want die tafels zijn, aan mekaar geschoven, de perfecte uien-droog-plek!

In de kapschuur, met de deur aan de achterzijde open, zodat het goed kan luchten.Handig hoor, een boerderij. Om bijvoorbeeld je uien te bewaren! :D:D
In verband met de verbouwing gaan we dit jaar niet op vakantie. Maar toch moet je soms de zee even zien. De meeuwen horen en de branding, en die zoute lucht ruiken ...

Dus vandaag ... een dagje Schier. Voor een instant vakantiegevoel!
Voor wie al op vakantie is, of nog gaat .... geniet ervan!!! 

En voor wie gewoon lekker thuis blijft ... Nederland is ook heul mooi!!!
5 reacties:

Es zei

En of Nederland mooi is! Tof opgelost die uien de onderste foto met de machines erbij lijkt wel een ansichtkaart, mooi!
X Es

Unknown zei

700 uien... Joh! Ik dacht dat je gezin het huis al uit was! :-)

Clarien zei

ach t is maar 2 uien per dag he?

Mijmeringen zei

Ha Clarien lees mijn mijmering 89 en zie waar de uien heel decoratief opgeborgen kunnen worden. UIEN VLECHTEN

Veel succes met de boerderij........

Unknown zei

Wat Annemiek schrijft daar dacht ik ook al aan. Heb je weleens gehoord van Egyptische uien kwam die onlangs tegen in Vreekens zadengids online. Wat een leuke foto's wederom .En wat je schrijft Nederland is ook heel mooi al genieten wij hier ook volop .