Visite.

on donderdag 18 augustus 2016
Al ruim voor zeven uur vanochtend begon ik aan de bramentaart, want het zou een drukke dag worden vandaag. Zo´n korstdeeg, voor een taart, dat is eigenlijk makkelijk zelf te maken. Als je geen bladerdeeg in de vriezer hebt liggen dan maak je dat net zo snel zelf met wat bloem en boter.

Er zijn twéé gouden regels .... de één is dat alle ingrediënten ijskoud moeten zijn, en twéé is dat je twéé keer zoveel bloem als boter neemt. Nou dan kan het niet misgaan.

Ik nam een klont koude boter, die was 125 gram, dus 250 gram bloem erbij. Theelepel baksoda bij de bloem en dat dan zeven, dat geeft een wat luchtiger deeg. Vervolgens de boter erbij en in blokjes snijden. Eén ei erbij, 50 gram suiker, snuf zout, en een klein beetje ijswater. Mixen in de keukenmachine of met je (koude) handen.

Leg het deeg even in de koelkast. Ik legde hem in de vriezer. Hoe kouder hoe beter. Voor de vulling nam ik de laatste appels uit de tuin en dus die bramenmoes van gisteren. Gewoon, een bakjevol, geen idee hoor hoeveel dat precies was.

Ja want nog even voor alle duidelijkheid .... dit is géén kookblog he? Geen perfecte taarten hier, het zijn allemaal experimenten waar ik je laat meekijken. Dit was de eerste keer bijvoorbeeld dat ik zo'n Oma Duck deksel op een taart maakte.

Even nog die vulling, de appeltjes snijden in dunne schijfjes, kaneel, citroensap en wat suiker erbij.

Rol het deeg op je aanrecht uit tot ongeveer een halve centimeter dikte en bekleed daarmee je vorm. Ik had nog deeg over. Gaatjes in de bodem prikken, de appels erin, de bramenmoes erop, en toen met dat stuk extra deeg nog een dekseltje gemaakt. De volgende keer mag er nog wat meer vulling in zodat het deksel echt goed bol staat.

Je snijdt wat openingen in het deksel want de damp moet eruit, en zet hem in de oven, op 180 graden, zo'n drie kwartier bakken.

Enne een gouden medaille zal ik hier niet mee winnen  :D   Zilver ook niet!
En nu wilde ik de afgebakken taart laten zien, maar die bonen moesten ook nog even tussendoor worden geweckt, want dat kon meteen dóór in de oven, en toen ...... kwamen de dames er al aan. VISITE!! Want we hadden vandaag voor het eerst weer een bijeenkomst van het Tassenteam!

En dat was meteen van kwebbeldekwebbel en babbeldebabbel en wat heb jij deze zomer allemaal gedaan en wat jij?? Ja wie denkt er dan aan een foto maken van een taart??

En ook .... niks geen tassen hebben we gemaakt, geen naaimachine aangeraakt vandaag, alleen maar lekker buiten in de zon zitten praten en héél veel nieuwe plannen gemaakt. Nou ja Betty had natuurlijk wél weer tassen gemaakt. Oh wat zou ons Tassenteam een fiasco zijn zonder Betty!
Kijk en hierboven zie je dan eindelijk de bramentaart! :D:D  Het restje. Voor Paul is dat.

Wat betreft onze plannen, ik zal dat een andere keer allemaal vertellen, als we weer regelmatig aan de gang gaan. In elk geval nu alvast twee leuke nieuwtjes ... we gaan op twéé markten staan in september, en we hebben een nieuw lid! Barbara, van harte welkom!!


Later vanmiddag, toen ik het terras opruimde, zag ik weer zo'n mooi juweeltje. Zo'n beestje op de Dahlia's .... over schutkleuren gesproken ...

.... het leek echt alsof hij van kleur veranderde, toen hij van een oranje bloem overstapte op een zachtgele bloem. En drúk dat hij het had. Op de tweede bloem ging hij zo'n heel bloemblad omvouwen, een heel belangrijk werk leek het.
Ja en daarna was het weer ..... oogsten op Moeskers Moestuin! Zo leuk is dat want het is steeds een verrassing wat daar te vinden is. De wilde planten hebben alle nette rijtjes overwoekerd, en ze groeien geweldig natuurlijk op al die goed bemeste grond!

Ik vond wat kolen.


De grassen die hier helemaal tot volwassenheid kunnen groeien zijn zo schitterend mooi. Dat zie je eigenlijk nooit, volwassen grassen. Dat wordt altijd gemaaid. Die prachtige zaadpluimen, alle kleuren hebben ze.

Er tussen staan de doorgeschoten uien. Oh wat zal het hier volgend jaar een geweldig boeiende tuin zijn. Want die uien worden heel goed bevlogen door de bijen, dus volgend jaar schieten hier allemaal wilde uien en bieten en penen en bonen de lucht in. Ik ga dan zeker kijken hoor en foto's maken!!De mais doet het goed. Fijn. Want niks is lekkerder dan verse zoete maiskolven met wat zout en véél gesmolten boter!!

De tomaten .... ach ....

Nou dag hoor tuin! Het was weer leuk om hier te zijn en getuige te zijn van die metamorfose, terug naar de natuur, terug naar hoe het eigenlijk het mooiste is!

De fiets is weer afgeladen, met grote groene pruiken weer uit de fietstassen.

Ja en dan thuis heb ik dus wéér visite. Negen zusters zitten op een rijtje op de bank. En kwebbelen en babbelen ....

..... of er nog taart is?

Haha leuk hoor. Ja dat krijg je vanzelf als je een tuin hebt, je gaat je groente personificeren. Ik wilde eigenlijk zuurkool maken van de negen zusters. Maar dat is me een werk want ze zitten vol met slakjes en dingetjes en vuiltjes ....

.... dus dat komt van't weekend wel. Voor zuurkool maken heb je ook warm weer nodig maar het blijft voorlopig nog wel even zomeren. Dus ze worden afgedekt met wat vochtige doeken, en op een koel plekje gezet. Dag zusjes!

Dag 4.

Vergeet niet je starters te voeden! Het desem krijgt weer vijftig gram meel of bloem, en 50 ml water, en de gember krijgt weer een eetlepel suiker en dito gember. Roeren, en weer laten rusten.

En ga es met je oor luisteren bij de gemberstarter. Hoor je het al bruisen??


4 reacties:

Es zei

hahaha de 9 zusters ben blij dat jij dat ook hebt die levendige fantasie heerlijk!
X Es

Anoniem zei

Onze tuinen beginnen steeds meer op elkaar te lijken ;-) Benieuwd hoe het verder loopt met het tassenteam als je eenmaal in Punthorst zit.

Margriet zei

Ik vroeg me af of er geen mensen daar zijn die de tuin voort willen/kunnen zetten?? Zo jammer..

Unknown zei

Zo te zin was je taart heerlijk en daar gaat het toch om ;) Hier haal ik regelmatig een kooltje uit de tuin om koolsalade te maken , heel simpel. Een witte of rode kool s'morgens raspen op een grove rasp met zout bestrooien en de hele dag laten staan . Tegen de tijd dat je gaat eten even goed doorkneden afspoelen onder de kraan en uitlaten lekken.Dan een beetje olie en azijn erop en een heerlijke koolsalade.Wij die niet van die kool mensen zijn vinden dit heerlijk.