In alle planten zitten stofjes waarmee die planten zich verdedigen tegen ziektes, plagen, en vraatzucht. Hele handige ingebouwde pesticides zijn dat. Als wij die planten eten krijgen wij daar ook wat van binnen en dus ook die bescherming.
Maar ja, je moet er niet teveel van binnen krijgen. Dan is het gif. Daarom eten dieren ook nooit teveel van één soort, maar van alles een beetje. Bijzonder .... in kleine hoeveelheden is zo'n stofje bescherming en medicijn ... en in grote hoeveelheden is het gif en maakt het je ziek.
In onze groenten zijn veel van deze stoffen weg-veredeld. Ook al omdat ze vaak bitter smaken. In sla zitten haast geen toxines. In bietjes ook niet. En daarom moeten wij dan weer chemicaliën spuiten om die groenten te beschermen. Eerst haal je het eruit, dan spuit je het er weer op. Gekkenwerk eigenlijk.
Maar ja, hoe ik daar op kom? Ja ik was met de smeerwortel bezig vandaag, vanwege die val vanochtend, en die knie, die toch wel wat erg ging opzwellen. De smeerwortel is echt zo'n voorbeeld van een plant met allerlei stofjes. Een beetje door je thee is prima, en wat van het blad eten als groente, zoals spinazie, kan ook best.
Maar ga er geen kilo van in je groene smoothie stoppen ... want danne .... ik weet niet. Je loopt vast vaak naar de wc.
Zo'n theetje, van een paar blaadjes, dat helpt goed tegen zwellingen en kneuzingen, en het helpt snel als je het zo gebruikt, van binnenuit.
En voor de buitenkant, ja daar kan je wel met grof geschut schieten! Een dik pak smeerwortel, liefst met wat van de wortelstok erbij, even afspoelen, keteltje kokend water erover, wachten, en dan een doek erin dopen en je hebt je een prachtig compress.
De zwelling om het gewricht zit er al bij mij, maar de smeerwortel stofjes ( oa allantoine) hebben een verzachtende en genezende werking. Nou, fijn. Ga ik even voor zitten. Ja hoor, ik voel het!!
Stuk beter al!! :D:D
Het werd dus een ander programma vandaag. Met veel zitten. Nou ja t was buiten toch te heet.
6 reacties:
Bij een blauwe knie is smeerwortel inderdaad erg nuttig. Het kan ook sneller door het blad te kneuzen en die als compres te gebruiken, zelf maak ik er een zalfje van : een aantal blaadjes kneuzen, wat kokosolie laten smelten en de blaadjes daarin doen en dan een theelichtje eronder en laten pruttelen tot het theelichtje op is. De blaadjes eruit zeven en je hebt je zalf. De skatende zoon kan niet meer zonder. Naar het schijnt mag je voor inwendig gebruik alleen de echte smeerwortel gebruiken "symphytum officinale" en zoals je zegt met mate, de pyrrolizidine-alkaloïden die er in zitten zijn vooral slecht voor de lever. Hopelijk zal de knie snel herstellen.
Hoihoi, ik zag in mijn boek of in de serie van overleven op de km2 dat smeerwortel in een grote emmer wat gedaan, met iets zwaard erop.Na een tijdje lekte er smeerwortel olie uit de onderkant van de emmer! dit werdt verdund aan de planten gegeven? klopt dit? wilde dit namelijk binnenkort gaan proberen.
groet
Arniflor en andere homeopatische zalf heb ik altijd in huis.Wat ook zo heerlijk is , is prikweg .Van smeerwortel dat wist ik niet .Beterschap met je knie.
Ik durf wild geplukte smeerwortel ook nooit voor thee of smoothie te gebruiken. Wel voor eczeem en blauwe plekken uitwendig. Ik hoop dat je knie weer snel beter gaat.
Clarien, je had wel pech met het fietsongeluk!
Hopelijk kun weer je snel goed uit de voeten, met steun van de Symphytum.
Sinds een aantal jaren is de Symphytum verboden voor inwendig gebruik, vanwege leverschade, zoals lefabuleuxjardin ook al zegt.
Ik wijs je nog op een link naar de smeerwortel op de uitgebreide blog over kruiden en toepassingen van Anne Tanne. Ze is arts en houdt de info hierop ook bij : http://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-o-z/symphytum-officinale-smeerwortel/
Hartelijke groet en beterschap! Zem.
Ja hoor ik had het over de gewone smeerwortel, die heel onschuldig is. Niet over de wilde varianten. En zoals ik al zei elke plant heeft toxines, dus altijd alles met mate! :D
My new way of life ... jij hebt het over plantengier. Dat is heel goed voor je tuin, en behalve smeerwortel kun je ook gewone brandnetel gebruiken. Gewoon een bos kruid laten rotten in water, het gaat wel stinken hoor, en dan na een week of twee 1 op 10 verdund over je planten gieten tegen plagen, of over de bodem, voor bemesting.
Een reactie posten