Korte dagen.

on donderdag 11 december 2014

De tuindagen worden kort. Meer dan een half ochtendje heb ik niet gewerkt vandaag. Ben begonnen met het opruimen van een enorme stapel snoeihout, vanaf het begin van de tuin is dat hier gewoon op een hoop gemieterd en blijven liggen.De bedoeling was om dat allemaal te hakselen en als compost op het land te gebruiken. Maar die hakselaar is al maanden kapot. Dus had Nicolette bedacht om van dat hout een houtwal te maken, achter langs het hek. Als natuurlijke omheining, en ook een mooi schuilgebied voor de dieren.Nou lijkt het alsof daar bij dat hek nog niks is gebeurd, maar daar ben ik dus de halve ochtend aan het slepen geweest met takken. Maar voordat je een houtwal hebt, dat duurt wel even. Het is lastig om ze te stapelen. Ze vallen natuurlijk gewoon om, en een hoge wal bouwen van gewoon snoeihout, dat is nog niet zo simpel. Toch maar es kijken bij een ´echte´ houtwal, hoe dat in elkaar zit.

Misschien een keer met een boswachter meelopen? Cursus natuurbeheer? Geen idee of dat bestaat. 

Het gaat goed met de tarwe en de spelt! Beide hebben al een derde blad ......... en voor zover ik kan zien geen hinder gehad van de vorst tot nu toe.

De oogst wordt wel wat kariger ... vandaag wat rapen mee naar huis en een bos rucola. Wat een dankbaar plantje is die rucola. Kan heel veel hebben, en is een super smaakmaker. Ook heel geschikt voor pesto bijvoorbeeld.Nou, nog even een blik over de ene tuin ......... en over de andere! Maar dan achter glas.:)

2 reacties:

Anoniem zei

Ik werk als vrijwilliger voor Natuurmonumenten en daar maken we ook houtwallen. Het is niet meer dan een stapel snoeihout, inclusief dikke takken, die op een hoge stapel wordt gegooid. Voor de stevigheid wordt, als we op een helling werken, er soms een dikkere tak rechtop in de grond gestoken. Deze zorgt ervoor dat de houtwal niet omlaag kan gaan glijden.
Meer is een houtwal niet. Succes met het bouwen. Let trouwens over een jaar eens op hoeveel dieren er gebruik van maken.

Clarien zei

Kijk dat is zo leuk aan een blog, dit soort tips!! Wat een idee van die stokken rechtop, dan kan je de wal natuurlijk veel beter hoog opbouwen. Hij moet namelijk niet te breed worden, zoveel ruimte is daar niet, en met steunen erlangs kun je denk ik veel smaller bouwen! Dankjewel!!