Binnen en buiten.

on zondag 14 december 2014
Nou we kunnen wel een winkeltje beginnen met die hartjes! Het is zo'n leuk klusje dat je binnen no time een hele riedel hebt gemaakt en dan ... ja waar moeten we ze ophangen? We hebben al drie dozen met kerstversiersel!

Behalve kerstgetuttel dit weekend werd er ook buiten hard gewerkt. Paul had bedacht om die kas even in elkaar te zetten! Nou, dan bemoei ik me nergens mee, breng af en toe koffie, en ben heel blij!!

Er zaten wel een miljoen onderdelen in die twee dozen!

Het konijnenhok werd bevorderd tot ontwerptafel en bureau. En Paul was aan het klussen, af en toe hoorde ik hem hardop praten .... 'E4 moet in E2, en dan B6 ertegenaan ...'

Het is een solide kas. Hij is mooier en steviger dan die op Moeskers Moestuin. maar deze komt in onze achtertuin, dus moet er ook een beetje mooi uitzien. Het ontwerp is slim. Het zijn kunststof buizen, met een heel eenvoudig verbindingssysteem. Je klikt met een tangetje de verbindings'schroefjes' zó op hun plaats.


En het zit muurvast!

Ondertussen ben ik ook bezig. Eerst maak ik van de oude planken van de bak een soort van fundering voor de kas. Dat gaat natuurlijk niet in één keer goed. De fundering is tekort en er moet een extra stukje extra hout tussen. Typisch op z'n Clariens dus weer.

Altijd gaat alles met de Franse slag hier!! Maar de kas past er nu precies op. Dus we zeuren verder niet! :D

Dan komt het moeilijkste ..... het dak! Dat bestaat uit 19 platen en weet ik hoeveel verbindingsstukken. Wow wat ingewikkeld is dat dak!!


Gelukkig komt Ronald, die even een helpende hand toesteekt. Als ik met Paul zo'n ingewikkelde klus moet doen krijgen we meestal ruzie had het wel wat langer geduurd!

Helaas komt de kas niet af vandaag want er missen een paar onderdelen. Nee he!! Nou moet ik dus weer aan het bellen achter die onderdelen aan. Jammer jammer! Ik had graag de kas willen laten zien!

Ik snoei nog even de twee appelboompjes. Er valt weinig te snoeien. Dat is het voordeel als je een appelboom koopt van een fruitteler, in plaats van een boompje van bijvoorbeeld de Gamma. Die hebben meestal geen goeie basisvorm. Deze heeft dat wel.Alleen die ene tak die in het midden naar links groeit, dwars door de kruin heen, die moet eraf. De boompjes krijgen vervolgens een kruiwagen mestcompost op hun voeten, en ik druk er een randje knoflookteentjes in de aarde omheen, om de grond schoon te krijgen, en misschien wat minder kans op luis in de zomer.
Ook zijn er de laatste zaden van de uitgebloeide bloemen. Dahlia, Afrikaan (groot) en Rudbeckia. Er staan zelfs nog vergeten pepertjes hier en daar.
In Bussum is een kerstmarkt vandaag. Niet zo mijn ding, maar ik wandel er toch even overheen op weg naar de kerstboomverkoper. En dan zie ik wel iets leuks wat ik even wil bewaren hier. Kijk hoe simpel je een leuk en warm zitje kan maken. Een paar lege kratjes en een ton waarin een vuurtje!! Goed idee!

En die boom ... tja het wordt steeds meer een item hier ....
..... want niet duurzaam natuurlijk! Ook al hebben wij wel altijd een boom met kluit, die het bos weer in gaat ...  toch kan het eigenlijk niet meer ....

Maar als hij dan staat zijn we weer blij. Het ruikt zo lekker, en ziet er zo gezellig uit. Dankjewel mooi boompje, we zullen je elke dag water geven.

Maar ik denk wel dat het de laatste keer is!

Zijn jullie ook aan de kerstboom, of een alternatief?


7 reacties:

arcobaleno zei

Ik vindt die leuke eenvoudige(pallethout) boom wel erg goed voor een alternatief.
Kunstboom heb ik het niet zo op, ook al zie ik voordelen wel.

Siny

Madelief Weideveld zei

Wat een heerlijkheid, een kas!
En die boom.....Weet je, je moet even Puur natuur lezen van Natuurmonumenten. Ik probeer ook jaarlijks iets met een kluit te vinden en plant het dan in de tuin, maar in
Puur staat dat een sparrenplantage weinig natuurwaarde heeft. Dat je best een naaldboom in je huis mag zetten, maar hem niet terug hoeft te planten in de natuur. Ze horen eigenlijk niet eens in Nederland. Alleen de grove den, taxus en jeneverbes horen hier....dus koop een spar en laat via Natuurmonumenten een boom planten......dat vond ik wel een geruststelling. Jij? Madelief

Clarien Cornelisse zei

Zo'n palletboom ziet er leuk uit. Leuk om met kinderen te maken van restjes hout.

Madelief super dank voor je tip! Ik ben om! Het sparretje gaat op de (langzame) composthoop, en via Natuurmomumenten dan een nieuwe laten planten. Top!

Want ik moet eerlijk zeggen dat onze meeste hergeplantte sparretjes een langzame dood zijn gestorven afgelopen jaren ....

Marjan zei

In het NRC van zaterdag wordt uitgelegd hoe je boom duurzaam kunt hergebruiken in de moestuin!

breiende buufjes zei

Is de actie Adopteer een Kerstboom iets voor jullie? Je adopteert dan voor een bedrag een boom; het hele jaar mag ie op een kerstboomplantage of op een leeg veld in de stad staat, en tegen kerst wordt ie met kluit en al uitgegraven en haal je hem weer op. Na kerst breng je hem weer terug, en het jaar erop kun je hem weer halen. En anders, als je plek hebt, kun je dat natuurlijk zelf ook doen, dan zet je hem gewoon in de tuin. Neem dan wel een langzaamgroeiende soort en begin niet te groot, anders past ie na 5 jaar niet meer in je huis :P

Thea zei

Wat leuk, een kas! Je kunt zo veel meer als gewoon buiten!
Het lijkt op de foto wel geribbeld glas te zijn? Maar ik zal me wel verkijken.

Ik zet al jaren geen boom meer. Gewoon geen zin in het gedoe. Met wat deco en Kerststukjes gaat het ook.

Groetjes Thea

Clarien Cornelisse zei

Het is geen glas maar kunststof, ook de ramen. En ja je hebt goed gezien, het is met een soort ribbeltje, zodat het ook een beetje afschermd bij al te fel zonlicht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...