Rommelig weekendje

on zondag 7 december 2014


Een gezellig rommelig weekend was het. De nodige sint-stress natuurlijk, want hoe gaat dat .... de kids willen zoooo graag nog sinterklaas vieren, gezellig thuis, maar als ze dan thuis komen moet iedereen er alles nog aan doen. Stress!!

Ik ben zaterdagochtend maar eerst even gewoon mest gaan halen. Lekker vroeg, nog mooi stil op de hei. En in de schapenkraal leek het alsof iemand daar sinaasappelschillen had gestrooid.
Het is de grote oranje bekerzwam. Dat wist ik niet hoor, maar heb het thuis meteen even opgezocht. Hij heeft ook de vorm van een bekertje ... heel mooi.

Weer thuis was de boel wakker. En er stond een grote smoothie op mij te wachten. Grappig, ik ben de helft vergeten van wat er achterin de vriezer zit, maar de kids die gaan gewoon de boel doorstruinen, en vinden hele lekkere dingen. Bramen zelfs nog!
Een recept wordt nooit zo gevolgd, meer wat er toevallig te vinden is. Hierin had Robbert gedaan, een handje bramen, handje bessen, 2 sinaasappels, een appel, sap van 1 limoen en wat yoghurt. Superlekker!En rond vieren zat iedereen z'n gedicht te maken. Vroeger lag de tafel dan vól met kladjes, en zat iedereen door te krassen en te zuchten. En nu ... geen papiertje meer te zien. Gewoon zes schermen op tafel! :D:D

En allemaal aan het grinniken!
Nou hadden wij dit jaar besloten om geen surprises te maken, maar Liek was toch aan het knutselen gegaan toen ze die grote doos van de tomatenkas in de gang zag liggen. De kas-stangen liggen er nu kaaltjes bij zonder deksel ....

.... maar Robbert heeft een 'reserve-vriendinnetje' !!

En van Anke kregen Paul en ik een heel 'duurzaam' kado. Anke weet dat ik ons Nespresso apparaat eigenlijk niet vind kunnen. Het is ooit door de mannen aangeschaft, en ik moet eerlijk zeggen, hele lekkere koffie, en het is ook heel makkelijk, je hebt binnen twee minuutjes een lekker bakkie!
Maar ja, al die cups, al dat transport en afval (ook al wordt het gelukkig voor het meeste wel gerecycled) en al die 'extra' stofjes die in die cups gaan, dat vind ik eigenlijk niks. Nu had zij op haar werk (Simon Lefelt) herbruikbare cups gezien! En die kregen wij, met een paar zakken koffie, die daar fijn genoeg voor is.Nou .... meteen uitgeprobeerd natuurlijk vanmorgen, en lekkere koffie hoor! Mooi! Dat scheelt weer milieu. Maar ik moet eerlijk zeggen, als ik doordeweeks alleen thuis ben maak ik gewoon filterkoffie in een thermoskannetje. Die kan ook mee naar de tuin namelijk! Volgens mij zijn er veel meer gezinnen waar weer gewoon koffie wordt gezet? Al dat gedoe met die cups, die ook nog altijd net s weekends op zijn.

Vandaag een snel rondje tuin ... even het ijs van de bijen waterbak afhalen. 

En elke dag even de bijen-lijkjes wegvegen, die door de ijverige werksters de kast uit zijn gewerkt. Gewoon, om een beetje te volgen hoeveel bijen zo gemiddeld doodgaan in de kast. Het zijn er om de paar dagen zo'n twee of drie, en grappig genoeg, maar bij één van de vijf kasten!

Wat ook steeds doorgaat op de tuin is het verzamelen van planten voor gier. Dus nog steeds kruiden plukken, ook al is er niet veel meer, en met wat regenwater in de gierton. Dit gaat niet over het land, dat hoeft niet in de winter, maar ik gebruik die gier nu voor over de composthopen. Ik probeer op die manier wat meer variatie te krijgen in de samenstelling van de compost. Beetje brandnetel, wat duizendblad, braam, eikeblad, paardebloemblad .... 
.... je zou het een klein beetje kunnen vergelijken met de 'preparaten' van Rudolf Steiner, zoals die worden gebruikt in de Biologisch Dynamische landbouw. Ik kom daar nog op terug.

Oh er waren nog meer dingen waarbij ik dacht 'dat moet op het blog!!' Bijvoorbeeld het verwerken van gedroogde kruiden. Dat is natuurlijk een fluitje van een cent, maar ik laat toch even zien hoe ik het doe, misschien scheelt dat bij een ander een hoop geknoei.

De bosjes gedroogd kruid (dille in dit geval) worden versnipperd boven een krant. Ja ik had hulp, dat beeldschone handje is helaas niet van mij!

En dan heel simpel, krant dubbel, het kruid schud je zó in het potje. Is wel een jaar te gebruiken. En je hebt wéér een beetje van de zomer bewaard!En als laatste ... de knoflook! Die begint bij mij uit te lopen. Overal, de zakken op het toilet, de pot boven het aanrecht, alles krijgt ineens sprieten!

Jammer, ik wilde eigenlijk geen knoflook kopen dit jaar. Maar het duurt nog wel een maand of drie tot er weer verse bosknoflook groeit. 

Dus ik stop de zakken die op het toilet stonden nu in de groentela van de koelkast. Experimentje. Geen idee of het uitlopen zo vertraagd wordt, maar we zullen zien.
Heeft iemand ervaring met andere manieren om knoflook te bewaren? In olie bijvoorbeeld? Of bederft dat?


6 reacties:

grandma zei

Leuk he dat sinterklaas gedoe :)

We zetten hier gewoon koffie met een filter. Zijn we met zn tweeen dan rechtstreeks op een mok, zijn we met meerdere personen dan zetten we het filter op een thermoskan. Het senseo apparaat is afgelopen zomer verbannen naar de pipowagen.

Altijd wat te doen op de tuin he :) je blijft er druk mee .

Henriette zei

Wat een mooie foto's van de paddestoelen ik dat dit nog nooit gezien echt prachtig. Toen onze senseo nog niet 'kapot was gebruikte ik ook hergebruik pads, gewoon steeds vullen met de koffie die wij lekker vinden het spaart milieu en je portomonnee.

Madelief Weideveld zei

Wat een handigheid die navulbare cups. Ik zet zelf gewoon koffie met een filter, maar weet dat er biologisch afbreekbare cups zijn van de Ethical Coffee Company. Volgens mij zijn ze te koop bij bio-winkels.....
Dag, Madelief.

Anoniem zei

Knoflook bewaren: alle teentjes pellen, en in een doosje in de diepvries doen. Gebruiksaanwijzing: Haal eruit wat je nodig hebt, na 1 minuutje kun je ze in hele kleine stukjes snijden. Zo kun je ze zeker 3 maanden bewaren, wel langer ook. Groetjes Erna

Petra / Tuinwaarts zei

Leuke foto's van die oranje paddestoelen. Ik heb ze vorig jaar ook gezien en meteen de naam opgezocht. Je gelooft bijna niet dat het paddestoelen zijn! En ook hier wordt 'gewoon' filterkoffie gezet. Even bonen malen, filter op mok/thermoskan, opschenken, melk opkloppen en genieten!

Boerderij Zinin zei

Iedere keer leer ik weer wat van je, herinner je me er indirect aan dat dat klusje eigenlijk ook op mijn to-do-lijstje had moeten staan en vandaag bespaar je me gekluns met gedroogde kruiden. Bedankt! dat wilde ik hiermee zeggen.