Drinken.

on woensdag 29 mei 2024



Wat drinken jullie zoal? Echt? Wij zelf zijn hele saaie drinkerds. Paul drinkt alleen water, koffie, en 0.0 bier. En soms sportdrank. En zelf drink ik water, koffie, kruidenthee, en 's avonds soms een speciaalbiertje. Geen wijn meer helaas omdat ik steeds vaker migraine kreeg. 


En dan komt er bezoek. 


'Wat willen jullie drinken?'


'Nou doe maar een sapje.' sjips hebben we niet. 'Oh een frisje is ook goed.' whaah hebben we ook al niet. Maar gelukkig bloeit de vlier weer, en hebben we weer vlierbloesemsiroop. Van vlierbloesemschermen, citroen, appelazijn, en honing. Dat is altijd goed. Vindt elk bezoek hartstikke leuk. Zo'n karaf, met een scheut limo, kraanwater, en wat munt of schijfje komkommer of een aardbei erin. Je bent meteen helemaal hip en klaar.


Voor tien liter siroop had ik wel heel wat citroenen nodig, en dan blijf je dus met die schillen zitten. Maar Instagram wist raad: maak er allesreiniger van!


 



De schillen gingen in een kan, een litertje appelazijn erbij, en dan laten trekken. Over een week of wat kan dat gezeefd en in een sprayfles, voor een lekker geurende allesreiniger. 


En we hebben weer voor maanden genoeg hippe drankjes!





Op de tuin ben ik het allerlaatste stuk 'winterdeken' aan het afhalen. Op een kwart van de grote moestuin lag nog steeds die dikke laag compost. Maar gras en onkruid breken hier nu dwars doorheen, en die deken is helaas ook een prima schuilplaats voor slakken. Die 's nachts dan de tuin kaalvreten.


Dus heb ik de deken opgerold, en de grond omgewerkt. Dá-hag, slakken!


Hier komt in september de winterrogge in. En tot die tijd denk ik dat ik er pompoenen op ga planten. Pompoenen, met héél veel zonnebloemen ertussen. 





Náást dit vak staat dat stukje met boekweit, weet je nog? Wat maar deels opkwam. Ik heb er toen nieuw zaad tussen gezaaid, en dat komt nu ook mooi op. Zo fijn als iets goed gaat. En de slakken er een keertje van af blijven.





Bij de aardbeien ben ik nog steeds aan het rommelen om de dieren eruit te houden. Door het stro blijven de slakjes er nu wel een beetje uit, maar nu zitten de duiven, merels en kippen erin.


Iedereen houdt van aardbeien!


Dus, hop, naar de Hubo om de hoek. Van die lange electriciteitsbuizen gehaald. Vier meter lang. 'Hoe krijg ik die ooit mee in mijn auto?' vroeg ik, nogal onnozel. 'Gewoon ombuigen' sprak meneer Hubo. Ah, ja, tuurlijk.  






Haha nou je ziet het staat als een huis. NIET dus. Het moet nog beter. Maar verder kwam ik nog niet. En ik kwam ook tekort. Ik dacht dat ik aan acht genoeg had maar heb het dubbele nodig.


En hier moet dan nog vogelnet over. Wordt vervolgd.


Vandaag was ik bij een vriendin in IJhorst en die hadden een juweel van een takkenril in de voortuin. Voor wie dat ook wel iets vindt, kijk!


 




 

En ik bakte nog een paar fruitcakes en maisbroden. Alles komt steeds meer van eigen teelt. Ook de suiker voor de cake is nu deels vervangen, door honing. Alleen boter en bakpoeder komt nog uit de winkel. 


Wat niet betekent dat we niks meer kopen hoor. Die vraag krijg ik vaak. Koop je niks meer? Haha, tuurlijk wel! We doen nog steeds gewoon boodschappen. 



Want bier, bananen en Bolletje heb ik niet, op de tuin. 😄

0 reacties: