Dieren manieren.

on dinsdag 7 mei 2024






Zaterdagochtend was ik weer even in dat leuke bijenwinkeltje, in Liederholthuis, een dorp vlak onder Zwolle. Daar hebben ze imkerspullen en bijenproducten en honing en pollen te koop en bijenvolkjes, en wat niet


Ik had een nieuwe broedbak en honingkamer nodig, voor mijn nieuwe volk. En dan ook even neuzen natuurlijk. Zo grappig, er is zelfs bijengif-crème.

 



Buiten de winkel is het ook één en al bijenweelde. Overal bloeiende bomen en struiken en heel veel bloemen. En natuurlijk rijen met kasten waarin straks weer nieuwe jonge volkjes worden opgekweekt.


Zelf heb ik inmiddels een 'veger'. Dat is een volkje dat afstamt van mijn orginele volk. We hebben de koningin uit het grote volk gehaald, en samen met een klein legertje 'werksters' in een tijdelijke kleine kast gezet. Daar kan ze haar volkje weer rustig verder uitbreiden.



Het oude volk, zonder koningin, zal nu nieuwe koninginnen gaan 'maken'. Dus dat moeten we de komende tijd goed in de gaten houden. En zo voorkom je dat je oude, héél groot geworden volk, gaat zwermen. En heb je meteen een tweede volk, als alles meezit.


De 'veger', dat kleine volkje dus, met de oude koningen, zit nu in een kleine kast. Dit volk moet wat extra voer hebben, om ze te helpen op te starten. Daar had ik dus een 'klein' deksel voor nodig met een gat erin om de voerbak op te zetten. Maar zo'n deksel hadden ze helaas niet in de bijenwinkel. 


Ze hadden wel plexiglas platen, en die heb ik nu op maat gesneden, met een gat erin, waar de voerbak op kan. Hopen dat het werkt!




Verder is het natuurlijk een en al zaaien en planten op de grote moestuin. Daar in de verste hoek staan sinds dit jaar ook de aardbeien. Zo staan ze beter in het zicht en krijgen dus meer aandacht. Vorig jaar waren ze compleet overwoekerd door wild kruid.


Vandaag zijn ze gewied, en heb ik een tijdje zitten kijken naar de komende en gaande insecten op de bloemen. Dat zijn er véél joh. Veel verschillende, bedoel ik. Bijen natuurlijk, maar ook heel veel kevertjes, vliegjes, mini-wespen, mugjes, kleine wilde bijtjes, en nog veel meer.


Héél veel insecten werken héél hard aan de bestuiving van ons fruit en groenten. (Voor wie zich misschien wel eens afvraagt waar we toch al die muggen en vliegen en wespen voor nodig hebben.) 


 





Nou ja, dit is dan toevallig wél een bij. Haha. Ik vond haar zo mooi met die bolle robijn-ogen.


En verder? De mini-tuinen in de paardenbak ben ik aan het voorbereiden op pompoenen, courgettes, tomaten, en nog van alles. De dikke laag mulch gaat deels weg, karton is verteerd, en zwarte aarde komt tevoorschijn. 


Ik doe dat altijd minstens een week of twee, vóór de jonge planten erin gaan. Want onder de mulch zitten altijd veel slakken. Hopelijk gaan die nu aan de wandel, ergens anders naar toe.




Gisteravond, een presentatie over Prachtlint, bij de oude vrienden en kennissen van de Natuurbescherming. Het was leuk om iedereen weer eens te zien en bij te praten. 


Als dank voor de presentatie kreeg ik een mooi pakketje streekproducten.





Nou, en ons leven speelt zich weer buitenshuis af, inclusief avondeten, mét kippen op tafel. Echt, die kippen zijn zó hondsbrutaal, die pikken gewoon het eten uit onze borden. 


We hebben ze een beetje té tam gemaakt .... 





Ook Brit is weer de hele dag in mijn kielzog. En de hele tijd die bal mee. Spelen spelen. Maar daar heb ik dus geen tijd voor dus speelt ze zelf met de bal. Steeds begraven en weer opgraven. Overal op de tuin zijn ronde kuilen van de bal. 


En dan in slaap vallen, met je hoofd tegen de bal. Aandoenlijk. Alsof iemand hem wil stelen.


En die rare Bek slaapt binnen. Wel in het éne plekje zon, dat wel.




 


0 reacties: