Van Brit-lappen en andere restjes.

on zaterdag 6 januari 2024



Restjes. Tja. Dit wat je hierboven ziet, is ook een restje. Een heel lekker restje!


🏡🏡🏡


Als je je huis schoonmaakt en opruimt, heb je ook resten. Ik probeer altijd om zo weinig mogelijk écht afval te hebben. Dus zoveel mogelijk de spullen houden en hergebruiken, of anders naar de kringloop. 


Nou, in de woonkamer en keuken had ik géén afval. Alleen maar wolken stof en vuil. Achter de banken enzo. Paul had vrij, en hij heeft buiten alle kussens uitgeklopt. Ook die dikke joekels van de banken.  En ook alle kleden. 


En toen vervolgens heeft hij de halve nacht wakker gelegen van de benauwdheid. En voelde zich weer als het achtjarig jongetje dat hij ooit was en dat zo vaak last had van bronchitis. 😞




Maar de kussens zijn weer fris en de kamer en keuken ook. Dat wel.


Het ging dit jaar allemaal wel langzamer dan andere jaren en dat kwam omdat ik ook alle kasten meteen heb doorgenomen. En alle paperassen uit de mappen gehaald. Mén wat een oude rommel kwam ik tegen. Belastingaangiften uit 2007. Bankafschriften van járen  geleden.


Hop! Weg ging alles. Het meeste papier gaat straks op mijn 'papier-compost'. Dat is een container waarin ik oud papier doe en dan vermeng met regenwater en wat planten. Dan laten staan. Roeren. Je krijgt dan een dikke pulp die je kan gebruiken als meststof, en organische bodemverbeteraar, op je tuin. Mits er géén plastic in zit. En nietjes, enzo. 


Kijk dit vond ik ook. Kun je zien wat het is? Ik vond het bijna jammer om weg te doen. Het heeft ooit zóveel werk gekost om dit allemaal te maken. Elke week weer.







Het zijn les voorbereidingen, voor atletiek aan de jeugd. Ik had toen onder anderen een groep knullen van twaalf, dertien jaar. Lastig! Ik vond het moeilijk om orde te houden. Je geeft nl buiten les, waar je stem altijd verwaait. En dan ook nog es aan vijftien van die testosteron-pingpongballen die wel wat anders aan hun hoofd hebben dan atletiek. Nee dat viel niet mee.


Mijn andere groep, dat waren meisjes van acht. Pfff wat een verademing was dat! Haha die luisterden tenminste.   


Maar goed. Weg ermee. Lang genoeg bewaard, en niemand heeft er meer wat aan. Ook de atletieklessen gaan in maart ..... op de tuin




Kijk en zo zag de zolder eruit toen ik naar boven liep. Er was zoveel wasgoed, dat ik het nergens meer kon ophangen. Alleen hier nog.


Want een échte schoonmaak betekent ook alle bedden verschonen. Al slaapt op sommige bedden haast nooit iemand. Maar ze worden toch muf.





En dit was één van de laatste klussen. De zadenbakken opruimen.


Dat was leuk, want dan ben je alvast met de tuin bezig. Wat bewaar ik en wat geef ik weg? Wat is over de datum? 


Ik kwam die leuke envelopjes tegen. Die maakten we een jaar of wat geleden, om zaden in te doen en dan weg te geven. Dat vouwen hadden we van Instagram afgekeken. Hele leuke vouwwerkjes zijn het.


 




Maar nu maak ik ze niet meer. Leuk, maar we doen er niks mee. Nu doen we zaden in een rond lapje stof, met een touwtje eromheen. Dat gaat sneller en is steviger. 


Zo. De zaden zijn ook alvast gesorteerd. En ik heb enorme zin gekregen in zaaien! Volgende week gaan de eerste zaden alweer in de voorweek. Wil je graag weten welke? 


Haha. Kijk maar weer mee hoor. Volgende week!😜






In de 'BULK' kist zitten de zaden waar er veel van zijn. Zoals boekweit, phacelia, lupine, en andere groenbemesters. 


En van mais bewaar ik altijd een paar goed afgerijpte kolven in hun geheel. Die worden dan gebruikt voor zaad. Verder zitten alle tuinzaden in die drie rieten mandjes hierboven. Ook de bloemzaden. Dus in drie kleine mandjes zit de hele Moeskers Moestuin!


En oja, kijk, dit was het afval van de hele zolder. Een doosje papier wat niet in de compost kan, en een klein bakje plastic.





Restjes.


De pompoenen zijn inmiddels goed aan het rijpen. Ze worden erg zoet en lekker, maar sommigen gaan nu ook rotten. Daarom eten we ze veel. Als soep, als puree, in de cake, of in plakken geroosterd, bij het avondeten.






Ja en dan hou je dus die pitten over. Het zijn dikke pitten, met een harde schil. 


Ik krijg vaak de vraag wat ik ermee doe. Nou, een deel is uiteraard bedoeld voor zaaien. De mooiste zaden van de mooiste en best bewaarde pompoenen gaan in de zadenbak. En een groot deel geef ik weg, voor andere moestuinen.


Maar de meeste van de pitten eten we gewoon op. Je neemt de dikke rijpe zaden. Die zet je weg in wat water, met een beetje baksoda.






Baksoda, dat is Natrium Bicarbonaat. Het heet ook wel zuiveringszout. Je kunt het als rijs-middel gebruiken, maar ook bijvoorbeeld om dingen goed schoon te krijgen. En voor veel meer. Google maar even.


Ik koop het per kilo, en gebruik het veel. Zoals om het maisbrood te laten rijzen, en bijvoorbeeld in pannenkoekenbeslag.  


Nadat het een paar uur heeft geweekt haal je ze eruit en dep ze droog. Dan bak je ze in hete olie. En, net als popcorn, gaan ze soms poppen. Je moet wel goed blijven schudden met de pan want het brandt snel aan.


Als ze goudbruin zijn haal de pan van het vuur, schep de zaden eruit en schud ze even op op keukenpapier of een doek. Strooi er kruidenzout over. Dan schudden, en lekker vers gebakken opeten! Lekkere gezonde snack! 







Het is wél een snack waar je op moet kauwen! Want de schillen zijn dan wel gebakken, maar ze zijn er nog wel. Maar kauwen is goed voor een mens en ook voor zijn hersens!


En dus .... géén restjes meer over, van je pompoen!



En dan nog ééntje. De oude handdoeken. 


Met handdoeken kun je ook oneindig veel dingen doen. Ooit maakte ik er washandjes van. Maar die heb ik nog steeds. Stápels. Want die slijten niet.


Wat ook kan, is gastendoekjes. Of poetslappen. Of .... Brit-lappen!!





Brit heeft altijd vieze poten als ze binnenkomt. En die poetsen we dan met een doek. Een Brit-lap. En daar heb je echt nooit teveel van. Want ze is heel graag buiten. En ze graaft graag. En het is zooooo nat!


Dus, hier is weer een stapeltje. En het laatste restje stof kan zó de composthoop op. 





 

Oh, daar heb je haar net. Ze wil erin.


Zo te zien is het droog. De poten zijn schoon. 

0 reacties: