De tijd staat stil.

on dinsdag 23 januari 2024





Zou de winter al voorbij zijn? 


Voor heel veel mensen is dat een opluchting. Maar niet voor mij. Ik hou enorm van de winter. Het seizoen van rust. En ook, het seizoen met de meeste mystiek. En met de mooiste taferelen.


Nee, van mij mag er nog best wel een vorstje komen. En een dik pak sneeuw! 




Ja, en van ons winterse weiland ... gaan we in één ruk door ... naar Deventer! Paul had een nachtje hotel geboekt voor ons tweetjes. Vorige week. Een vakantietrip van een etmaal. Maar, echt superleuk!


Wat een stad hee, Deventer. Ik laat maar gewoon wat plaatjes zien. Eerst van ons hotel, op een plein, met de Lebuinuskerk tegenover ons, aan de overkant van dat plein. Prachtig, een méér dan 1000 jaar oud bouwwerk. Met elk uur carillon. 


(maar niet 's nachts, gelukkig ... )




Uiteraard hebben wij gewandeld en alle mooie straten en gebouwen en huizen en kloosters bekeken. En kerken. Véél kerken. Bergkerk. Broederenkerk. Nog een paar.


En kleine winkeltjes. Die ook. En heel lang in een boekenwinkel rond gesnuffeld. En veel lekkere dingen gegeten.










Hierboven, dat was bij de oude wal. Uit 800 ofzoiets. Die werd gebouwd toen de Vikingen uit Noorwegen de hele stad Deventer (toen nog klein) hadden verwoest. Daarna maakten de Deventers dus een stenen wal om de stad heen, ter verdediging. Hij staat er nog. 


Er staan nu huizen op. Maar je kunt er nog stukken van zien. 


En dit hieronder, dat was de tuin van één van de kloosters. Zomaar, middenin de stad, zo'n mooie tuin. Het was de tuin van het Buiskensklooster. Je weet wel, daar achter, vlakbij de Papenstraat.






En steegjes vinden wij ook altijd leuk. Daar wil je altijd graag even doorheen lopen. 


Dit was de Kranensteeg. In die steeg zijn ooit bogen gemetseld, om te voorkomen dat de gebouwen scheef zouden zakken, zó de steeg in.






En kijk, de zandzakken van vorige maand, met al dat water, die liggen er nog. Dit was buiten de stenen wal, vlakbij de IJssel. Die nu gelukkig alweer een heel eind gezakt was.






Mocht je óók Deventer willen bekijken, haal dan deze twee boekjes bij de VVV. Daar staan de twee wandelingen in die wij ook hebben gelopen. 


Dan zie je echt alles.




En tussendoor hebben we nog wat inkopen gedaan. Ik was mijn handschoenen vergeten. En Paul kocht een trui. En ik ook nog een weekendtas, voor het logeren bij de kleinzoons. En een boekje. 


En dat boekje ben ik nu aan het lezen. Er staan veel handige tips in voor Prachtlint!





En vandaag was ik alwéér in een stad. Ik mocht een dagje op Wolfje passen, in Utrecht dus. Dat kwam even zo uit. 


Ook hier weer gewandeld, dwars door Utrecht. Maar vooral ook gewoon ..... 




 


.... lekker gelummeld.


Want, een dag met zo'n kleintje ... dan staat de tijd even stil.



0 reacties: