Hark hark hark.

on maandag 15 januari 2024





'Wát een klont vlees!' zei Paul. 'Gaan wij dat eten?'


Ja het is voor ons en het is géén vlees. Haha nee, al lijkt het wel zo. Het lijkt sprekend een varkenshaas ofzoiets. Maar het is een blok bevroren tomaten. Afgelopen zomer hadden we nogal veel vleestomaten, en ik heb toen een deel daarvan in blokjes gesneden en rauw ingevroren,


En die eten we nu, af en toe. In zo'n stoofpot met bonen bijvoorbeeld. Maar je ziet geen stukjes tomaat terug op je bord. In de pan wordt het gewoon tomatensap. Of eigenlijk meer, saus. Maar goed, toch leuk. En lekker. 


Chili sin carne, puur helemaal van de tuin! Niet mooi, wél lekker!




Vanmiddag met dat zonnetje was ik buiten. Weer eens aan het compost jutten. Compost, daar heb je nooit teveel van. Elke winter speur ik er naar, als basis voor de volgende oogst. 


Er ligt sinds vorige week weer maaisel langs de sloot. Dus daar ben ik nu. Aan het harken. Het is al meteen bij het maaien verhakseld, dus dan moet je het niet lang laten liggen. Gehakseld maaisel verteerd heel snel. 


En het waterschap is er blij mee, als je het weghaalt. Ze willen de oevers namelijk verschralen. 





En zo zijn er méér voorbodes van het nieuwe tuinseizoen! Zoals, de eerste zaden staan alweer in de voorweek. Het zijn de tuinbonen. Maar ik had de zolder zo rigoureus opgeruimd dat ik ze eerst niet kon vinden. 


Waar zijn de bonen?


Ze lagen uiteindelijk gewoon, waar ze horen. Alleen zag ik ze niet want het was maar een heel klein beetje. Een handjevol.  






Véél te weinig. Ik wil dit jaar echt véél tuinbonen opkweken. Vorig jaar is een groot deel van de tuinbonen mislukt, doordat ik wat laat was en daardoor zat het vol met zwarte luis. En daardoor hebben we nu geen tuinboontjes in de vriezer. En dus géén hummus.


Maar goed, dit handjevol zaden gaat in de voorweek, en dan woensdag na mijn moeder maar even langs Van de Wal rijden, in Hoogeveen. 


Tuinbonen halen! Want zij hebben écht alles!






En verder dus, tussen de bedrijven door, elke keer als het even een uurtje droog is .......



 

..... hark hark hark.

0 reacties: