In café en hotel.

on donderdag 18 januari 2024




Om tien uur vanochtend zat ik al in het café. Wat heel gezellig klinkt, maar het was gewoon een hoekje op de eerste etage van het gemeentehuis, naast de raadszaal. Met stoelen en tafels en een koffie-apparaat. Dat noemen ze dus het café. 


Het was vandaag een 'werkdag' en ik had overleg tot een uur of twaalf, eerst op het gemeentehuis dus, en toen nog bij iemand op een kantoor op het bedrijfsterrein. Daarna naar huis sjezen en Brit uitlaten. Dat is wel fijn, die wandelingetjes tussendoor. 


s Middags werk ik dan alles uit wat er is besproken en daarna ... naar buiten! Van café naar hotel, zou je kunnen zeggen. Want met al die dieren voel ik me soms net hotelpersoneel







Hokken schoonmaken. Drinkbakken vullen. En vooral ... eten, eten, eten. Ook de vogels krijgen eten. En het grappige is dat de vogels het liefst van het kippenvoer eten, en de kippen ..... 





.... nou je ziet het. Die springen op de tafel en eten van het vogelvoer. Naja, iedereen krijgt toch zijn buik vol en daar gaat het om!


Kijk, hier nog twee van die hotelgasten! Lui zijn ze joh, die twee. Slapen, de hele dag!





En dan natuurlijk ook nog ons eigen eten. 


Allereerst het toekomstige eten, de eerste zaden voor op de tuin. Hieronder zie je stap 2 van de tuinbonen. Nadat ze een dagje geweekt hebben in water gaan ze nu in vochtig zand. En dan gaat die bak op een plek ergens in huis waar het niet al te warm is. 


Daar kunnen ze rustig ontkiemen.






En dit was mijn boodschappenmand, einde middag. Toen alle dieren verzorgd waren kwamen wijzelf aan de beurt. Eerst wat hout voor de kachel. Want onze warme-lucht verwarming redt het met dit koude weer maar nét tot 18.5 graden. 's Avonds mag de houtkachel dan een paar uurtjes aan, om bij te verwarmen.


En verder, prei van het land. IJskoud en modderig, maar oh jongens wat lekker, zo'n pas geoogste knapperige prei! Als je hem snijdt ruikt de hele keuken naar verse prei!




Met uien en aardappelen uit de schuur, snel een pan soep gemaakt. Eerst een royale kluit boter heet laten worden in een pan met dikke bodem. Daar gingen een paar eetlepels kerrie en wat knoflookteentjes bij, even goed laten bakken.


Dan de gewassen en in stukjes gesneden groenten erbij, roeren en ook dat weer goed laten bakken. En dan anderhalf liter water erbij, en je eigen verse bouillon of twee blokjes gekochte bouillon.





Pureren. En ik maakte het af met een scheut melk, om het wat dunner en wat romiger te maken.


Maisbrood voor mij en speltbrood voor Paul, boter, kaas, en nog een restje bietensalade. Nou, de gasten waren weer tevreden vandaag hoor met het menu!








En tot slot nog eventjes weer dat lieve dappere viooltje, in de sneeuw. Ze komen nu overal tevoorschijn. Ze lijken fragiel en teer maar  .... 


        


... het zijn écht bikkels! Oersterk!

0 reacties: