Krootjeswijn en sambal.

on vrijdag 10 november 2023




Dinsdag hadden we hier thuis een vergadering, van Prachtlint. Er gebeurt héél wat. We doen steeds kleine projecten, maar opgeteld krijg je toch wel héél wat voor elkaar, qua vergroening.


Zo gaan we eind november weer bomen planten in de vier dorpen hier. En hebben we onlangs bloembollen en zaden ingewisseld, voor tegels, uit tuinen. En binnenkort is er een overleg met de bieb, over het vergroenen en kleuriger maken van hun terrein.


Hoe we aan onze groene projecten komen? Nou, je moet gewoon goed opletten. Als er zoiets als onderstaand artikeltje in de krant staat, dan gaan we daar achteraan. Hebben jullie hulp nodig? Wij doen mee hoor! 




Gisteren kreeg ik een email, dat we de Overijsselse vrijwilligersprijs voor 'Groen' hebben gekregen, als Prachtlint! Eind november is de uitreiking. Dat laat ik dan wel weer zien, hoe dat eraan toe gaat. 


Maar goed. Tot zover Prachtlint. Verder heb ik twee recepten vandaag. Eén recept, daar kwam ik op, doordat ik laatst in de tuin een rij vergeten bietjes tegenkwam. Ze waren verstopt geraakt onder het knopkruid


(knopkruid kun je trouwens ook prima eten)

(het zijn die woekerende plantjes op je akker, met kleine geel-witte bloempjes) 






Nu hebben we al méér dan genoeg bieten in de voorraad. Dus, wat te doen met dit stelletje? In een boek las ik laatst een leuk recept. 


Krootjeswijn. Wijn van bieten. Nou, dat leek me wel wat!







Het recept uit het boek:


Was de bieten, schil ze, en snij ze in kleine blokjes. Kook dit een paar uur op laag vuur in 3 liter water. Dan zeven, en het dikke rode sap overgieten in een grote inmaakpot. Daar doe je 2 kilo suiker bij, 600 gram rozijnen, de schil van 1 citroen en 1 sinaasappel, en leg er een een boterham bovenop, waarop je 30 gram gist strooit. De boterham ondersteboven op de massa leggen.

Wegzetten, en elke dag even omroeren. Na twee weken weer zeven en in schone flessen doen.  


Leuk he? Het was een interessant boek, met een nogal bizar verhaal, maar ook vol met leuke ouderwetse recepten. Ook die krootjeswijn dus. Ik heb geen idee hoe sterk zo'n wijn dan is, qua alcohol. Het lijkt wel likeur, met die enorme hoeveelheid suiker en dan ook nog rozijnen. Ik heb er mijn eigen draai maar aan gegeven.





Ik had precies 3 kilo bieten. Die zijn goed gewassen, niet geschild natuurlijk want dat doe ik nooit, en in de keukenmachine fijngehakt. Toen een half uurtje gesudderd, in 3 liter water, en daarna gloeiend heet weggezet in de hooikist. Daar bleef het een nacht in.


's Ochtends was het nog steeds heet! Toen heb ik de massa gezeefd (doe vooral een schort om!!) en in een plastic emmer gedaan, want mijn inmaakpotten waren te klein. Daar ging toen bij, schil van 2 citroenen (ik had geen sinaasappel) en 1 kilo suiker en 500 gram rozijnen. 


Ook de boterham met gist heb ik erop gelegd. Geen 30 gram maar 10 gram. Leek me meer dan genoeg. Nou we zullen zien of dit een mooie wijn wordt. Het heeft in elk geval wel een schitterende bloedrode kleur!









Het staat nu op zolder. In een hoekje. Naast de druivenwijn en de appelazijn. Allemaal gezellig bij elkaar.


Je hebt dan wel ruim een kilo bietenpulp over. Die wilde ik niet wegdoen en heb daar vanavond twee bietenquiches van gemaakt. Met gebakken uien, knoflook, en veel geitenkaas. Ook al is het bietensap er meest uit, het was toch nog prima te eten.






En dan sambal.


Dat eten wij nooit. Véél te scherp. Maar we hebben zoveel pepers, dat ik wat potjes sambal voor de weggeef wilde maken. Onze kinderen zijn dol op sambal.


En het is echt vreselijk makkelijk. De hoedjes eraf snijden, en toen had ik 600 gram pepers. Daar ging bij, 3 uien, 6 knoflooktenen, een scheutje appelazijn, twee el ketjap, 1 el suiker, halve el zout, en wat van mijn eigen specerijen. Zoals gemalen koriander, lavas, en komijnzaden. Maar neem wat je zelf lekker vindt.


Dan in de keukenmachine, en daarna even kort roerbakken, in wat olie. Gloeiend heet in schone potjes doen, en hopla, de sambal is klaar!







 

Krootjeswijn en sambal. Leuke kerstkadootjes!



0 reacties: