Deze week.

on zaterdag 25 november 2023En voila ... het resultaat van de krootjeswijn. Ik heb het donderdag gezeefd en overgedaan in flesjes. De échte doorgewinterde wijn-hobbyist zal waarschijnlijk huiveren bij deze plaatjes .... want het is nog erg troebel. Om mooie heldere wijn te krijgen moet je het mengsel véél langer laten 'klaren', dat wil zeggen de gistresten laten bezinken. 


Maar dit is gemaakt naar een oud recept en daarin stond, na twéé weken bottelen. Dus dat heb ik dan ook maar gedaan. Troebel en al. 


En hoe het smaakt? 
Nou, naar bieten natuurlijk. Héél erg naar bieten. En het is ook erg zoet, hoewel ik maar de helft van de hoeveelheid suiker heb gebruikt. Maar we vonden de smaak prima te pruimen. Zelfs Paul, die meestal nogal kritisch is over mijn ..... heksenbrouwseltjes.


Maar we vonden het wel meer een likeur dan een wijn. Een likeur met matig alcohol, ik schat zo rond de 6 tot 8 procent. 


Ik heb de flessen in de koelkast gezet, zodat het gisten stopt. 
Mijn conclusie is dat het zéker de moeite waard is om nog een keer te maken. Misschien ook wel van andere groenten. Maar dan met nóg minder suiker, en toch wat langer laten staan, om een mooiere heldere vloeistof te krijgen.🐐🐐🐐🐓🐓🐓


Verder was ik deze week druk met de dierenverzorging. Het wordt volgende week winter!


De geitenomheining is daarom weer aangepast. Ze hebben nu weer een heel stuk grasland erbij. Ook is hun stal voorzien van een dik pak hooi, in verband met de kou die verwacht wordt. 


En ook het kippenhok heeft een grote beurt gehad.

Aan de zuidkant van hun hok had ik al een plank vastgemaakt zodat er minder wind in komt. Maar ook hierboven, rechts, kan de westenwind nog steeds naar binnen. Dus daar kwam karton voor, tegen de tocht.


Het domme is dat de kippen ook gewoon een volledig dicht nachthokje hebben. Heerlijk warm en tochtvrij. Maar daar gaan ze nóóit in. Ze willen altijd hier op stok, in het open gedeelte. Dus moet ik daar nu allerlei truuks uithalen met planken en karton. 


Eigenwijze beesten!

Blad en hooi erin en de dames kunnen weer fijn op stok! Ze hebben overigens gezelschap gekregen. De hanen van de buren komen hier soms ook overnachten. En mee-eten. En wie weet óók zorgen voor weer kuikens, op termijn.


(hoewel het twee totaal verschillende soorten zijn ... geen idee of dat 'past' ;-)


Over kuikens gesproken .... Vrijdag was ik weer naar Rotterdam. Haha ja hoor, wéér  dat hele eind. Maar ... het went! En daarbij ... voor dat kleine kuikentje heb je dat toch zeker dubbel en dwars over! Ik heb hem wel een uur op schoot gehad en bewonderd. Wat een schat is het! 💗💗


En hij gaat al naar de acht pond! Goed zo Beertje!

Ja en dan weer héél wat anders. Dit was vandaag. De bomen!


Het is namelijk zo dat we met Prachtlint hebben bedacht dat we ook dit najaar weer in alle dorpen in onze gemeente bomen wilden planten. Samen met de dorpsraden. 


Dus, eerst die bomen gehaald op de gemeentewerf. Het waren joekels joh .... Paul zat de hele terugweg te foeteren. Jij ook altijd ... hoe krijgen we die ooit weer uit de kar getild, en in een kuil! (Ik hou me dan maar stil want nou ja hij heeft natuurlijk wel een beetje gelijk.) 


Maar gelukkig waren de dorpsraden present op de verschillende locaties, en met vereende krachten lukte het om ... éérst in Punthorst .... (zelfs met koffie en koek!) .....


 
....... en vervolgens in IJhorst, bij de geitenwei ......


....... en tot slot óók nog in Rouveen in het dorpspark ......... lukte het om álle bomen netjes in de grond te krijgen. 


Maar het wordt wél de hoogste tijd dat we gaan werven voor een klusteam. Met ál die projecten! We zijn zelf niet allemaal meer piepjong, en er mag wel wat spierkracht bij! 


Ik was echt doodop! En koud en nat! En Paul ook. Wel héél fijn dat hij overal het leeuwendeel heeft gedaan van het zware tilwerk. En na afloop, met de lunch vanmiddag, scheen de zon lekker warm de kamer binnen ... 


...... en ook de pompoensoep deed wonderen! Mmmmmm ... dan kom je weer helemaal bij!

En dan nog een laatste dingetje. 


Het is namelijk zo dat ik een pijnlijke heup heb, sinds een tijdje. Het gaat wat in golven, steeds weer op een iets andere plek. Ik denk dat het een overbelasting is van één of meer spieren in dat gebied. 


Dus, ik ging op zoek naar een middeltje. In de tuin. 


(en ja hoor, als het volgende week niet over is bel ik de dokter) 


Zoals je misschien wel weet is smeerwortel, die plant die vaak op oevers groeit en soms ook als onkruid in je tuin, héél heilzaam bij blessures en onderhuids letsel. Ik heb nu een grote wortel van zo'n plant opgegraven, en er een aftreksel van gekookt.
Nou, je ziet het. Stukjes wortel schoon geboend, klein gesneden, en een half uurtje zachtjes laten sudderen. In het aftreksel heb ik toen een katoenen lap gedrenkt, en die strak om de pijnlijke plek gebonden. Daaromheen weer een droge doek, en toen een legging aan.


En door dat huismiddeltje heb ik vannacht pijnvrij geslapen! En dat is al heel wat! Vandaag met dat gesjouw met bomen is het weer wat meer gaan opspelen, maar vannacht weer zo'n doek om, en hopelijk geneest het snel.


En koken en opruimen hoefde ik óók al niet vanavond. Joepie! 

0 reacties: