Waar is het snoep??

on zaterdag 2 september 2023





We hebben één kip die nogal eigenwijs is. Ze zoekt altijd haar eigen weg, en ze legt haar ei ook nooit in het kuiltje bij de andere eieren, maar altijd op een eigenwijze plek. 


Op sommige dagen legt ze géén ei, en dan de dag erop legt ze dan steevast een reuzen-ei, met twéé dooiers.  






Vandaag kwam ze eens bij ons binnen kijken. 






Een kip met karakter, zeg maar. Heel leuk hoor, maar toen ze op de piano wilde springen hebben we haar er toch maar uit gezet. Vort, weg! Naar buiten!


🍀🍀🍀🍀🍀


Ik ben ondertussen nog steeds als een eekhoorn onze wintervoorraad aan het aanleggen. Zoals soepgroente, allerlei groenten en kruiden uit de tuin, gewassen, gesneden, en in porties van een pond in de vriezer. Voor weer een paar grote pannen soep, hartje winter. 


Iets om nou alweer naar uit te kijken!





En ook fruit. Zoals pruimen, van een buurvrouw. Die worden gehalveerd en ontpit en zo ingevroren. En voor mijn moeder maakte ik nog wat flessen pruimensaus.


En de appels zijn van onszelf. Het zijn de eerste val-appels. Ze zijn nog niet helemaal rijp, en ik heb ze gebruikt voor een azijnstarter. Nu het komende dagen zo warm wordt moet dat nog wel lukken.






Appels in dunne schijven, met lichte suikersiroop erop, en wat van je oude azijn erbij, en dan een weekje of wat wachten.


Kruiden en zaden en bloemblaadjes en eierdoppen, op zolder ligt ook een allegaar aan spullen.









Het zijn de weken van .... alles naar huis slepen en overal een plek voor zoeken. 


Elk jaar zijn er ook nieuwe experimenten. Zo heb ik dit jaar pepermunt-poeder gemaakt, van fijngemalen gedroogde pepermuntblaadjes. Dat beviel zo goed dat ik dat nu ook wil doen met andere kruiden. Zoals oreganopoeder, komijnpoeder, venkelpoeder, maggipoeder ... 


.... maar óók bijvoorbeeld poeder van brandnetels. Dat is dan misschien niet zozeer voor de smaak, maar dat moet je dan weer zien als een soort spirulina. Een echte opkikker. Van een hele bos vol brandnetels hou je dan misschien maar een half potje met poeder over. 


Maar wel héél krachtig. 








Allemaal weer gezonde waar. 🌿🌿🌿


Maar ...... waar is het snoep??? Denk je misschien? Eten ze alleen maar planten? Nee hoor, zo aten we bijvoorbeeld deze week elke dag taart, vanwege mijn verjaardag. Elke dag kwam wel iemand langs.   


En taart dus. En nog meer taart.😄


 




En ook heb ik van de week snoep gemaakt. Ik had erge zin in Peppermint Patties. Dat is in Amerika heel populair. Het is een soort dikke bonbon, van pepermuntvulling omhuld met pure chocola. Het is mijn favo snoepgoed, maar hier moeilijk te krijgen.


Maar ik had nu dus ..... pepermuntpoeder!!


Dus .... die poeder heb ik vermengd met (onze eigen) honing, en geraspte kokos. Net zolang tot het een stevige pasta was. In een vierkant bakje goot ik wat gesmolten pure chocola, hard laten worden, pepermuntpasta erop, en dan weer chocola. 





Lekker joh!! Ook al ziet het er misschien uit als chocola met gras.😄



🌿🌿🌿🌿🌿


En vandaag hebben Paul en ik compost gehaald bij Wim. Hij wil er vanaf en ik wil het graag hebben. Moet je zien hoe fit hij nog staat mee te scheppen. Vierentachtig is hij al!





 

En zo ligt de volgende klus alweer klaar. Compost maken. Laagje om laagje.


Net als dat snoep. Maar dan .... voor de tuin.  

0 reacties: