Hollandse katoen en meer fraais.

on zaterdag 9 september 2023




Er is buiten nog steeds zoveel moois te zien. Zoals het riet. Dat is nu rood. Of eigenlijk ..... is het geen rood .... maar een heel bijzondere tint, tussen rood en goudbruin in. 


In de zonneschijn zie je er zelfs nog wat zilver in ..... zó mooi. En er staan velden van vol, dus ik nam er een paar mee, naar huis. Want als mens wil je dat dan weer hebben.     


 








Brit en ik worden altijd heel vrolijk van de wandelingetjes vol kleur. We komen zelfs onze eigen bijtjes tegen, op het knopkruid, en op de gele bloemetjes van het herfsthooi. 


En de wilgenroosjes zijn alweer uitgebloeid en gaan pluizen. Elk jaar als ik dat zie denk ik ..... zou je hier geen draad van kunnen spinnen? Net als bij katoen? Het lijkt toch net op de katoenbollen uit de subtropen? 


Zou je écht geen t-shirts kunnen maken van ons eigen wilgenroosje? Kijk een hoe mooi zacht en sterk het is. En hoe mooi pluizig. Het lijken net wolken! 








Het veenpluis is ook zo'n plant met van die wollebollen. Die staat hier ook veel. Alleen zie ik die witte pluizen nu nog niet. Die komen denk ik nog. 


Lijsterbessen zijn ook overal. Ook daar nemen we een takje van mee. Later als ze wat meer afgerijpt zijn gebruik ik ze voor jam. Samen met een paar zoete appels. Het geeft een lekkere wat bitterzoete jam. 








En nu verder voorlopig nog steeds aan het verwerken van alles wat van de tuin komt. Haha en zoals je ziet heb ik gezelschap zat! Grappig, hoe dol zo'n kip is op rond banjeren in de uienschillen.


Omdat dit jaar de koelcel vanaf november uit gaat, moest ik wat anders verzinnen met de bieten. Een deel heb ik al geblancheerd. Een ander deel ging deze week in 'gehakt' voor bietenburgers. (hetzelfde geldt overigens voor de wortels)


Dat gehakt maak ik met grofweg twéé kwart aan groenten (bieten en ui), één kwart meel of graanvlokken, en één kwart kaas en/of yoghurt. Verder nog eieren erbij, ongeveer 2 eieren per pond 'gehakt', en (verse) kruiden, knoflook, zout en peper naar smaak. 


Oja, ook kerrie! Véél kerrie!


Dan kneden, en burgers van maken. Ik heb ze per twee stuks in een stukje bakpapier verpakt, en ingevroren. 









En inmiddels de eersten ook al gegeten, zoals je ziet. Ze kunnen natuurlijk op een broodje 'hamburger' met bijv ui en augurk. Maar je kunt de burgers ook zelf als een broodje beleggen met bijvoorbeeld wat mayo en een dikke plak verse tomaat.


Ook afgekoeld smaken ze prima als snack of lunch. 


Nou. Wat nog meer? 






Met dit warme weer ben ik op de valreep nog van alles aan het drogen. Zoals de pruimen. Maar het viel tegen. Ook al is het bloedheet buiten, de zon is toch niet meer zo scherp. Ze staat namelijk al een stuk lager. En de pruimen droogden buiten niet snel genoeg, er kwam schimmel op.


Dus toch maar even in het droogapparaat. Dat is overigens ook zonne-energie, want we zetten tegenwoordig apparaten vooral aan als buiten de zon schijnt.





Voor wie erin geïnteresseerd is, hierboven het merk van ons apparaat. Het is een hele simpele maar hij doet wat hij moet doen. Drogen en ventileren. Je kunt er ook brood in laten rijzen en yoghurt in maken etc. Ik gebruik hem niet zo vaak, want droog het liefst alles gewoon in zon en wind. 


Na een paar uur drogen in de droger kregen de pruimen een leerachtig buitenkantje, en dan kunnen ze verder weer gewoon buiten in zon en wind drogen. Dan zijn ze namelijk afgesloten voor schimmels.


En ook eindelijk vandaag weer eens zelf brood gebakken. Van mais, rogge en tarwe. Onze eigen verbouwde huismix! 






Gezellige babbels komen gauw weer hoor. Ná de oogst. Hier nog wel een filmpje.





0 reacties: