Kwart voor elf alweer ... en nog niet donker. Ik ben net terug van de tuin en ben er maar even voor gaan zitten. Al dat gerén deze weken, daar mag het blog niet onder lijden! Dus, ik praat je even bij. Met vóór mij een groot glas koel helder water en crackers met kaas.
Elke dag begint met een stevig ontbijt. 's Zomers gaat er behalve onze eigen mais en rogge ook vers fruit van eigen tuin in de pap. Bessen en aardbeien. En ook altijd een klont boter en wat honing of stroop.
Soms laat ik er een stuk honingraat in smelten. Dat snij ik af van een van de raten uit de bijenkast, zo'n stuk wat onderaan zo'n raat hangt. Dat missen ze niet hoor, zo'n klein stukje. Maar hier zit er gewoon wat stroop door.
En vervolgens heb ik weer opnieuw mais gezaaid, in bakken. Die jonge plantjes heb ik gisteren en vandaag in rijen in de grond gezet. Héle late mais dus.
En omdat de kraaien er ook nog op zitten te loeren, op die lekkere jonge plantjes, heb ik er vliesdoek overheen gespannen. Je ziet het wel, je moet héél wat overhebben ..... voor je bordje pap!😄
Eerst heb ik de uienrijen gewied. Alle wilde kruidjes uitgetrokken, en naast de uien neergelegd. Onkruid kun je met dit warme weer prima laten liggen. De stervende plantjes geven hun vocht en mineralen terug aan de bodem. Ook hou je zo de bodem bedekt, en droogt die minder snel uit.
Toen een deel van de bloemstengels afgeknipt. In de hoop dat er dan gewoon weer een bewaar-ui onder gaat groeien. De afgeknipte stengels kun je gewoon eten. Als verse ui. Maar ik had er dit keer zoveel, dat ik een deel te drogen heb gelegd. Er zitten zoveel mineralen in de uienplant en de smaak is zo lekker, dat ik het jammer vond om op de compost te gooien.
We verzinnen in de herfst wel iets wat je hiermee kan doen. Voor soep ofzo, of om te trekken in bouillon.
Zo kun je met resten nog hele leuke dingen verzinnen. Maar goed. Ik hoop echt dat de uien toch ook gewoon weer gaan herstellen en we ook gewoon nog bewaaruien hebben straks, voor in de winter.
Ja en de Chinese kool is óók a; aan het doorschieten. Dus die eten we nu ook maar versneld op. Gisteren ging een hele kool fijngesneden door de bami. Eéntje is er nu op, nog maar zeven te gaan. 😅
Nou, je ziet het. De knoflook is geoogst. Dat is fijn want nu is dat bed beschikbaar voor andere groenten, die in de wachtrij staan. Zoals de laatste broccoli en bloemkool.
Wist je dat knoflook de bodem heel goed 'schoonmaakt'? Ná de knoflook zijn alle aaltjes en andere plagen uit de bodem verdwenen. Je kunt na knoflook dus alles daar gewoon planten zonder zorgen voor ziektes. Ook al heb je daar vorig jaar ook al kolen gehad.
Samen met de bladgroenten zijn dat altijd de koplopers.
Kijk en dit, hier onder, was daarnet, om tien uur. Wat een licht nog he?
Ik heb vandaag een nieuwe constructie gemaakt rondom de kippenhokken. We hebben afgelopen winter en dit voorjaar erg veel kippenverlies gehad doordat er een marter of hermelijn onder de stal woont. Soms zien we hem. Hij is beige met een zwart puntje aan zijn staart. Ongeveer zo groot als een kat.
Dus nu kunnen de kippen niet meer in de boom slapen, en niet meer overal vrij rondlopen. Hun ruimte is nu beperkt tot de twee hokken en het deel ertussenin. En 's avonds zet ik ze dan in het achterste hok met het deurtje dicht.
Dat vinden ze echt niet fijn. Opgesloten zijn. Maar, niks aan te doen. Morgenvroeg gaat hun hok weer open en hebben ze een grote speeltuin. Maar dus wel ... achter een hek. 😉
Geweldige sportschool joh, zo'n moestuin! Helemaal voor noppes krijg je sterke spieren, en lekker eten nog op de koop toe!
Tot snel!
0 reacties:
Een reactie posten