Teeltplan aanpassen?

on maandag 21 maart 2022








Een weekend in maart. 's Nachts nog ijskoud, overdag een warm zonnetje. Echt zoals het hoort dus eigenlijk, in maart. Een boer wil dan graag véél licht. En in april, als de jonge planten opkomen, graag flink wat regen. 


En in mei ook nog liefst wat koeler weer, met afwisselend zon en ook wat regen. Dat is het mooiste weer voor de boer. Dan gaat alles mooi gestaag de grond uit en wordt niet opgejaagd. 


Wij liepen zaterdag in het bos. Er was weer een wandeling met als thema dit keer 'Kleine Zoogdieren'. Theo vertelde ons van alles over al die donzige kleine beestjes. Eekhoorntjes en muizen en mollen. We hebben zelfs een vleermuis bewonderd, die hij heel voorzichtig uit één van de vleermuiskasten haalde. (Hij beheert die kasten zelf dus weet precies wat hij doet.) Wat een prachtig mooi zoogdiertje is dat. Als ze een kleintje hebben hangt die gewoon aan de buik bij de moeder. 


Nee, geen foto van de vleermuis. Ga maar liever méé wandelen volgende keer, je ziet echt heel wat!😊







En 's middags reed ik naar jarige zus Marjan. Brit was mee. En die is géén fan van lange autotochten. Op de ringweg rond Groningen hoorde ik splashhhhh ..... en ja hoor! De héle maaginhoud uitgebraakt. Op haar kleedje. Of eigenlijk net ernaast.  


Je kunt er dan weinig aan doen. Ik reed dus maar door, raampje open. Oja, de drijfmest is uitgereden, ook hier in Groningen. Haha. Drijfmest en hondebraaksel. Nou, dat was wel een zéér geurig tochtje, daar naar het Groningse Hogeland! Maar bij Marjan was er taart en koffie en familie. Voor Brit was meteen al het leed geleden en wij hadden een heerlijke zonnige middag. 





Ik wilde jullie nog bedanken voor de leuke reacties en de e-mails naar aanleiding van mijn vorige post. Dat was echt leuk om dat allemaal te lezen! Zelfs uit het buitenland, tot Afrika aan toe! Mijn nieuwsgierigheid is weer even gestild!


Ook kreeg ik wat vragen. Onder anderen over welke olie ik gebruik voor cosmetica. En een vraag over maismeel, welke soort mais ik zaai om maismeel van te malen.


Die laatste vraag over mais beantwoord ik later. Wat de olie betreft, ik gebruik voor mijn huid product (het is er maar één) altijd eco zonnebloemolie. Dat trekt goed in. Ik maak meestal twee soorten, calendula olie en lavendel olie. En die meng ik dan tot een huidolie. En dat is het enige verzorgingsproduct dat ik op mijn huid gebruik. De olie inwrijven op een natte huid, want samen met water wordt olie het beste opgenomen. 


Maar ja, zonnebloemolie .... het is nu niet te krijgen.





Zelf zonnebloemolie maken heb ik één keer geprobeerd, maar het is een heel gedoe om uit die pitjes olie te persen. Er zijn natuurlijk ook veel andere soorten olie geschikt voor de huid, zoals druivenpit olie en amandelolie. Ik heb nu nog een kleine voorraad zonnebloemolie, en als die op is, dan kijken we wel wat er dan voorhanden is. Ik weet het nu nog niet.


Wel is het zo, met de situatie in de wereld, dat ik toch wat anders aankijk tegen mijn teeltplan. Dit jaar wilde ik eigenlijk wat minder mais verbouwen, omdat er nog een vrij grote voorraad mais is. Maar ik twijfel nu. Misschien toch nog wat extra mais?


In elk geval ben ik alvast een extra vak aan het omspitten in de paardenbak. Voor mais. Of misschien toch maar zonnebloemen? 🌼🌼🌼


(uiteindelijk hoop je natuurlijk dat het niet nodig is en de Oekraïners hun eigen oogsten kunnen binnenhalen dit jaar .... )







Wat bloemen betreft, die kun je natuurlijk gerust al zaaien nu. Ik heb vandaag twee bakjes met Afrikanen gezaaid. Dit jaar wil ik tussen de rijen aardappels Afrikanen planten. Dat lijkt me mooi, en het geeft ook wat bescherming van aardappels tegen aaltjes. 


Ik neem daarvoor de grote versie, dus de soort in struikvorm. Want aardappelplanten zijn ook struiken, dus dan zijn ze ongeveer even groot. Ik had gedacht aan om en om een rij aardappels en een rij Afrikanen.


Om de bloemen wat sneller aan de gang te krijgen heb ik ze mee naar binnen genomen en boven op zolder onder het dakraam gezet. Zodra ze boven de aarde komen gaan ze dan weer terug naar de kas.










Volop aan het zaaien dus alweer!




2 reacties:

Hilde zei

Hier ook volop bloemen aan het zaaien! Het kiemen wil nog niet zo. Misschien toch iets beter letten op voorkeuren als 'donker kiemen' of 'koude behandeling' e.d.... of gewoon nog iets geduldiger zijn..

Mooi hoe je in het opstellen en uitvoeren van je teelplan niet alleen vooruitkijkt maar ook om je heen.

Lies zei

De natuur kunnen we gelukkig niet 'dwingen', Clarien.
Leerrijke wandeling, alweer.
Ocharme Brit...
Weer een gezellig drukke tijd...
Lie(f)s.