Om vier uur stoppen.

on zaterdag 5 maart 2022






Gisteren was het zover. We gingen een bijenkast kopen voor mij. In Wageningen, in 'Het Bijenhuis'. Daar is aan de ene kant een Landwinkel, met allerlei streekproducten en vooral bijenproducten zoals honing, kaarsen, honingwijn, wafels, zeep, wasdoeken, en veel meer van die bijenspullen.


En dan om de hoek is de winkel voor imkers. Vól met spullen voor bijenhouders. Het was er nog niet erg druk. 'Waar zijn alle imkers?' vroegen wij. 'Och, die slapen nog, net als de bijen,' zei de verkoper.


Vanwege de koude nachten zijn de bijenvolken nog rustig, en dan zijn de imkers dus schijnbaar ook nog rustig. Zodra de bijen weer actief worden ontploft de website van het Bijenhuis ook weer. En dan is zo'n winkel meteen tjokvol.





Wij hadden de winkel bijna voor ons alleen. En konden in alle rust uitzoeken wat ik, als startende imker, zoal nodig had. Zelf heb ik ooit al een bijenkorf gevlochten van roggestro, op de workshop bij de buren, maar ik wil nu toch liever om te beginnen een bijenkast. In een kast kun je veel meer zien van de activiteit van de bijen. En je kunt als je wil ook honing oogsten. Dat kan niet met een korf.


Waarom we bijen gaan houden? Vooral voor de bestuiving. Met een bijenvolk op de tuin hebben je gewassen en ook de wilde planten méér kans op vruchtzetting. En mocht zo'n volk een overschot aan honing verzamelen, dan kun je vóór de winter ook nog een deel van de honing oogsten voor eigen gebruik. 


Het is belangrijk als je bijen gaat houden, dat je ook zorgt voor een goed restaurant. Dus, véél bloemen zaaien, maar vooral ook veel bloeiende struiken en bomen planten. En zorg ook voor vroege bloeiers en late bloeiers. Op die manier geef je je bijenvolk een grote overlevingskans, en blijft er ook genoeg bloei over voor alle wilde insecten. 


Jan staat te kijken bij de 'kamerbijen'. In de winkel stond een grote glazen bijenkast met een glazen buis naar buiten, waardoor de bijen in- en uitvlogen. In de kast kon je de bijen zien hangen in hun raten. Ook daar was nog niet veel beweging te zien. Het is echt nog te koud. 







Maar goed. Ik heb een kast. Nu nog bijen. Het volk wat ik vorig jaar had is naar Jan gegaan, omdat ik nog geen goede plek had. Nu is het wachten dus op een zwerm. Maar dat duurt nog wel een paar maanden. Wat wel goed uitkomt want voorlopig heb ik nog geen tijd om een bijenstalletje te maken. Er is alweer werk op de tuin.


De tuin moet nu definitief leeg gehaald worden dus ik heb de laatste oogsten eraf gehaald, zoals een krat winterwortelen. 







Aan de top zie je dat het groen alweer uitloopt. De wortels zijn niet heel erg lekker meer. Ze hebben te lang in de grond gezeten. Ze zijn nu voor de koeien.


Ook heb ik de eerste bladgewassen gezaaid, in doosjes. Wat sla, wat bloem- en spitskool en broccoli, en een doosje prei. Het zijn allemaal koude-kiemers, toch zet ik ze vanwege de vorst eerst nog even binnen. Zodra ze boven komen gaan ze weer naar de kas. 






De tomaten blijven hier nog wel een maandje of twee staan. Die gaan pas begin mei naar de kas, en naar buiten. Tomaten zijn echte warmte-minners.


En de katten ook. Dat zijn ook warmte-minners. Die liggen daar maar de hele dag, op zolder.






In het kippenhok van de adoptiekippen zakte het gaas wat ik over het dak had gespannen steeds omlaag. Elke keer zat mijn haar vast in het gaas. Héél vervelend. 


Dus ik ben begonnen aan een opknapronde. Eérst dat gaas beter opspannen. Er zijn wat latjes op het dak geschroefd, aan de voorkant en in het midden, en nu kon het gaas stevig worden aangespannen en hangt het niet meer zo laag.





Ook heb ik de voorkant van het hok losgemaakt. Ik wil dat in tweeën delen. Eén deel wordt dan gewoon weer voorkant, en het andere deel wordt een deur. 


Het is nog niet af. Eerst ging het heel vlotjes en dacht ik het makkelijk af te krijgen, maar toen zat alles tegen. Zo verloor ik steeds een bitje van de boor, nét diegene die ik nodig had. En ik had ineens scharnieren nodig. Dus, vlak voor sluitingstijd nog even naar de Hubo gecrost. 


En daar de verkeerde scharnieren gekocht.





 

Ooit op een klus-workshop hoorde ik dat op zaterdagmiddag tegen vijf uur de meeste ongelukjes gebeuren tijdens het klussen. Omdat je dan moe bent maar het toch nog snel even af wil maken.  


Op zaterdag altijd om VIER uur stoppen, zei die instructeur. Haha. Ik dacht daar ineens aan. Slimme tip van die man. Iets voor volgende week.😊


⌚⌚⌚⌚


5 reacties:

MC zei

Ik stop ook altijd om 4u :)
Om daarna andere klussen te starten, meestal in de tuin.

Kan ik ook gewoon een bijenkast in de tuin zetten, Clarien, zonder er verder naar om te kijken ? Want ik hoef geen honing, en ik kan de kast lekker ver weg zetten zodat niemand hinder heeft van een overlading bijen in de tuin.
Want ik wil wel graag een plekje voor hen maken, als dat kan helpen ze in stand te houden.
Momenteel komen er elk jaar IN DE GEVEL van het buurhuis. Dat is dat heel onaangenaam, maar ze zijn niet weg te krijgen zonder te gaan breken.
Maar misschien zijn ze wel weg te lokken als ik een kastje installeer ?

Veel succes alleszins, ook met de deur van het kippenhok :)

Lies zei

Spannend, Clarien, 'imkeren'!
Late oogst, ziet er nog mooi uit.
Stilaan komt 'de tuin' weer op gang.
Tijdig stoppen kan niet altijd hé...!
Lie(f)s.

Clarien zei

Goed plan! Ik ken meerdere mensen die een bijenkast op de tuin hebben en daar zelf niks aan doen. Maar er is altijd wel een imker die alles onderhoudt. Misschien kun je dat vragen bij de lokale imkerclub? Veel imkers zoeken plekken voor hun kasten. Bijen op de tuin geeft veel levendigheid, het is echt een aanwinst😊

Tamar zei

Wát leuk dat je dit jaar bijen gaat houden. Dan zijn we collega imkers. Het gaat je vast en zeker lukken en anders lees je maar over mijn blunders, dan maak je vast niet dezelfde fouten.
Mijn bijen vliegen af en toe al, wanneer de zon recht op de kast schijnt, maar het is inderdaad nog erg koud... nog even geduld dus.

Anoniem zei

Wat leuk dat je ook bijen gaat houden, ik heb het jaren geleden ook gedaan en het was een succes. Heel mooi om te zien hoe bijen samenwerken zonder ruzie te maken.